Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Facebook: els eurodiputats exigeixen una auditoria completa per part dels organismes de la UE per avaluar la protecció de dades

COMPARTIR:

publicat

on

Els òrgans de la UE haurien de poder auditar completament Facebook per avaluar la protecció de dades i la seguretat de les dades personals dels usuaris, van dir els eurodiputats de Llibertats Civils la setmana passada.

Els eurodiputats prenen nota de les millores de privadesa realitzades per Facebook després de l'escàndol de Cambridge Analytica, però recorden que la companyia encara no ha dut a terme l'auditoria interna completa prometida. Recomanen que l'empresa faci "modificacions substancials a la seva plataforma" per complir amb la llei de protecció de dades de la UE.

El comitè també insta Facebook a permetre que l'Agència de la UE per a la Seguretat de la Xarxa i la Informació (ENISA) i el Comitè Europeu de Protecció de Dades realitzin "una auditoria completa i independent" i presenti les conclusions a la Comissió Europea i al Parlament i als parlaments nacionals.

La resolució, aprovada amb 41 vots a favor, 10 en contra i 1 abstenció, resumeix les conclusions a les quals s'ha arribat després del reunió el maig passat entre els principals eurodiputats i amb el CEO de Facebook, Mark Zuckerberg i les tres audiències posteriors per aclarir l'impacte de la violació de dades de Facebook per part de Cambridge Analytica. També es refereix a l'última violació de dades que va patir Facebook, el 28 de setembre, que va exposar fitxes d'accés per a 50 milions de comptes.

Lluita contra la intromissió electoral

Els eurodiputats assenyalen que el Reglament general de protecció de dades i les noves normes sobre el finançament dels partits polítics europeus ja preveuen sancions per incompliment de les normes de protecció de dades per influir en els resultats de les eleccions.

Per evitar la intromissió electoral a través de les xarxes socials, també proposen:

  • Aplicar les garanties electorals convencionals “fora de línia”, com ara normes de transparència i límits a la despesa, respecte dels períodes de silenci i igualtat de tracte dels candidats;
  • facilitar el reconeixement dels anuncis polítics de pagament en línia i l'organització que hi ha darrere;
  • prohibir la creació de perfils amb finalitats electorals, inclòs l'ús de comportaments en línia que puguin revelar preferències polítiques;
  • les plataformes de xarxes socials haurien d'etiquetar el contingut compartit pels robots i accelerar el procés d'eliminació de comptes falsos;
  • auditories posteriors a la campanya obligatòries per garantir que les dades personals s'eliminin, i;
  • investigacions dels estats membres amb el suport d'Eurojust si cal, sobre un presumpte mal ús de l'espai polític en línia per part de forces estrangeres.

Actualitzar les regles de la competició i augmentar la transparència algorítmica

anunci

Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que actualitzi les regles de competència de la UE perquè reflecteixin la realitat digital, examini el possible monopoli de les plataformes de xarxes socials i auditi la indústria de la publicitat a les xarxes socials.

El text també demana molta més responsabilitat i transparència sobre les dades processades amb algorítmica per part de qualsevol actor, ja sigui privat o públic.

Comptes de Facebook de les institucions de la UE

Els eurodiputats demanen a totes les institucions, agències i organismes de la UE que verifiquen que les seves pàgines de xarxes socials i les eines analítiques i de màrqueting utilitzades "no han de posar en perill les dades personals dels ciutadans". Si cal, suggereixen que "considerin tancar els seus comptes de Facebook" per protegir les dades personals de totes les persones que els contactin.

Demaneu a la Comissió que suspengui l'escut de privadesa

Els eurodiputats demanen a la Comissió Europea que suspengui l'acord de l'escut de privadesa (dissenyat per protegir els ciutadans de la UE les dades personals dels quals es transfereixen als EUA amb finalitats comercials), ja que les autoritats nord-americanes no van complir els seus termes abans de l'1 de setembre de 2018.

Claude Moraes (S&D, Regne Unit), president del Comitè de Llibertats Civils i ponent, ha dit: "Aquesta resolució deixa clar que esperem que es prenguin mesures per protegir el dret dels ciutadans a la vida privada, la protecció de dades i la llibertat d'expressió. Des de l'escàndol s'han fet millores, però, com va demostrar la violació de dades de Facebook de 50 milions de comptes el mes passat, aquests no van prou lluny".

Propers passos

La resolució es sotmetrà a votació pel ple del Parlament durant la propera sessió plenària (22-25 d'octubre) a Estrasburg.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències