Connecteu-vos amb nosaltres

dades

#QuantumTechnologiesFlagship comença amb els primers projectes 20

COMPARTIR:

publicat

on

Quantum Technologies Flagship, una iniciativa de 1 mil milions d'euros, es va llançar aquesta setmana en un esdeveniment d'alt nivell celebrat a Viena per la Presidència austríaca del Consell de la UE.

El Flagship finançarà més de 5,000 dels principals investigadors de tecnologies quàntiques d'Europa durant els propers deu anys i té com a objectiu situar Europa al capdavant de la segona revolució quàntica. La seva visió a llarg termini és desenvolupar a Europa l'anomenada web quàntica, on els ordinadors quàntics, els simuladors i els sensors estiguin interconnectats mitjançant xarxes de comunicació quàntica. Això ajudarà a posar en marxa una indústria quàntica europea competitiva fent que els resultats de la recerca estiguin disponibles com a aplicacions comercials i tecnologies disruptives. El vaixell insígnia es finançarà inicialment projectes 20 amb un total de € 132 milions a través de la Programa Horizon 2020, i des de 2021, es preveu finançar altres projectes 130. S'espera que el seu pressupost total arribi a € 1bn, proporcionant finançament a tota la cadena de valor quàntic a Europa, des de la investigació bàsica fins a la industrialització, i que reuneixin investigadors i la indústria de les tecnologies quàntiques.

El vicepresident de la Comissió del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, va dir: "Europa està decidida a liderar el desenvolupament de tecnologies quàntiques a tot el món. El projecte insígnia de Quantum Technologies forma part de la nostra ambició de consolidar i ampliar l'excel·lència científica d'Europa. Si volem desbloquejar tot el potencial de les tecnologies quàntiques, hem de desenvolupar una base industrial sòlida aprofitant al màxim la nostra recerca".

La comissària d'Economia i Societat Digital, Mariya Gabriel, va afegir: "El vaixell insígnia de les tecnologies quàntiques constituirà una pedra angular de l'estratègia europea per liderar el desenvolupament de tecnologies quàntiques en el futur. La computació quàntica té la promesa d'augmentar les velocitats de computació en ordres de magnitud i Europa ha d'unir els seus esforços en la carrera en curs cap als primers ordinadors quàntics funcionals".

A principis de 20th La primera revolució quàntica va permetre als científics comprendre i utilitzar efectes quàntics bàsics en dispositius, com transistors i microprocessadors, mitjançant la manipulació i detecció de partícules individuals.

La segona revolució quàntica permetrà l'ús d'efectes quàntics per a fer avenços tecnològics importants en molts àmbits, incloent la informàtica, la detecció i la metrologia, les simulacions, la criptografia i les telecomunicacions. Els avantatges per als ciutadans, en definitiva, inclouen sensors ultraprecisos per al seu ús en medicina, comunicacions basades en quantums i Quantum Key Distribution (QKD) per millorar la seguretat de les dades digitals. A llarg termini, la informàtica quàntica té el potencial de resoldre problemes computacionals que portarien a supercomputadors actuals més que l'edat de l'univers. També podran reconèixer patrons i entrenar sistemes d'intel·ligència artificial.

Propers passos

anunci

A partir d'octubre de 2018 fins al setembre de 2021, els projectes 20 seran finançats pel Flagship sota la coordinació de la Comissió. Se centraran en quatre àrees d'aplicació: comunicació quàntica, informàtica quàntica, simulació quàntica, metrologia quàntica i detecció, així com la ciència bàsica darrere les tecnologies quàntiques. Més d'un terç dels participants són empreses industrials d'una àmplia gamma de sectors, amb una gran proporció de pimes.

Les negociacions estan en curs entre el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió per garantir que la recerca i el desenvolupament quàntics es finançaran en el marc financer plurianual de la UE per al període 2021-2028. Les tecnologies quàntiques comptaran amb el suport de la proposta Horitzó Europa programa d'investigació i aplicacions espacials, així com la proposta Europa digital programa, que desenvoluparà i reforçarà les capacitats digitals estratègiques d'Europa, donant suport al desenvolupament dels primers ordinadors quàntics d'Europa i la seva integració amb superordinadors, i d'una infraestructura de comunicació quàntica paneuropea.

Fons

Des de 1998, el programa de tecnologies futures i emergents (FET) de la Comissió ha proporcionat uns 550 milions d'euros de finançament per a la recerca quàntica a Europa. La UE també ha finançat la investigació sobre tecnologies quàntiques a través del Consell Europeu de Recerca (ERC). Només des del 2007, l'ERC ha finançat més de 250 projectes de recerca relacionats amb les tecnologies quàntiques, per un valor d'uns 450 milions d'euros.

Actualment, el Quantum Technologies Flagship és compatible amb 2020 Horizon com a part del programa FET, que actualment exerceix altres dos vaixells insígurs (The Flagship Graphene i el vaixell insígnia del projecte de cervell humà). El programa FET promou iniciatives de recerca a gran escala per impulsar els principals avenços científics i convertir-los en innovacions tangibles que generen beneficis per a l'economia i la societat a tota Europa. El finançament del projecte Flagship prové d'Horizon 2020, el seu programa successor Horitzó Europa i finançament nacional.

El vaixell insígnia de les tecnologies quàntiques també és un component de la Comissió Iniciativa Europea Núvol llançat a l'abril 2016, com a part de la sèrie de mesures donar suport i vincular iniciatives nacionals per a la digitalització de la indústria europea.

Més informació

Memoràndum

Els primers projectes 20

Lloc web oficial del Vaixell Insígnia Quàntic

Publicació en bloc del vicepresident Ansip sobre el flagship Quantum

Declaració conjunta sobre avenços per construir supercomputadors europeus

Aproximació europea a la intel·ligència artificial

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències