#GlobalStrikeForClimate: els alcaldes representants de les ciutats europees de 8,000 demanen la prova climàtica dels pressupostos de la UE i els nacionals

| Setembre 20, 2019

Per a la vaga global del clima (20-27 de setembre), els líders de les ciutats que representen el Pacte Europeu dels Alcaldes i les ciutats membres de la 8,000 s’han unit per exigir la prova climàtica dels pressupostos a nivell de la UE i nacional. Els pressupostos de prova climàtica són la millor manera de garantir que es faci tot el possible per complir els compromisos de la UE en virtut de l'Acord sobre París sobre el clima, assolir la promesa d'una 2050 per a una UE neutra al carboni i evitar els actius no bloquejats, ja que les inversions en combustibles fòssils superen la seva utilitat.

Què és la prova climàtica?

La prova climàtica tracta d’analitzar tots els euros compromesos i gastats i assignar-li un valor en les emissions de carboni. D’aquesta manera, la despesa en diversos departaments governamentals fora del medi ambient o departaments de clima no perjudica la despesa realitzada per mitigar i contrarestar el canvi climàtic.

A la pràctica, suposa eliminar la despesa en combustibles fòssils i prioritzar les despeses en eficiència i les mesures d’energia renovable que redueixin les emissions i condueixin a un ús més racional dels recursos.

La prova climàtica hauria de ser la pedra angular del nou acord verd del Comissari de la UE, Ursula von der Leyen, promès en els seus primers dies 100.

“París ja ha adoptat la seva estratègia de neutralització climàtica 2050 i la mesura de l’impacte climàtic de tot el nostre pressupost és vital per tenir èxit. Esperem que els líders europeus siguin tan audaces com a nivell municipal ”, va dir Célia Blauel, tinent d’alcalde de París i membre del consell del Pacte Europeu dels Alcaldes.

“Ara mateix, tenim una enorme incoherència en les nostres despeses a Europa. Amb la mà esquerra estem cavant profundament per trobar fons per donar suport a una transició energètica compartida, i amb la mà dreta estem gastant diners en projectes de combustibles fòssils que fan difícil arribar a una Europa més sostenible ", va dir el professor Eckart Würzner, alcalde de Heidelberg, Alemanya i membre del consell del Pacte Europeu dels Alcaldes.

"A la vista de l'enorme repte mundial que tots ens enfrontem per assolir l'objectiu 1.5 ° C, nosaltres, alcaldes europeus, ens unim als nostres joves ciutadans en la seva urgent crida a l'acció. Actuarem com els seus aliats estrets i farem el nostre paper intensificant encara més els esforços perquè les nostres ciutats i Europa siguin neutres en el clima. Treballarem per assolir el Green Deal que necessitem, que fomenti la innovació climàtica, promogui el desenvolupament pròsper i creï oportunitats per a les generacions futures ”, va dir Anna-Kaisa Heinämäki, tinent d’alcalde de Tampere, Finlàndia i membre del consell del Pacte Europeu de Alcaldes.

“Els pressupostos a prova de clima són una forma efectiva de canviar la nostra despesa i posar en dubte el nostre model de desenvolupament, de manera coherent amb els nostres compromisos de l’Acord de París. També és un mecanisme que es pot fer servir per fer un seguiment anual, de com anem fent els canvis necessaris. Com a líders del govern local, ens comprometem a donar suport a la Comissió de la UE per fer realitat la nostra ambició comuna ", va dir Juan Espadas, alcalde de Sevilla, Espanya i membre del consell del Pacte Europeu dels Alcaldes.

“Els nostres ciutadans són al carrer de les nostres ciutats exigint accions. Nosaltres, com a representants de la ciutat, els hem d’escoltar i estem dient als líders nacionals i nacionals que necessitem un enfocament coherent i ambiciós del canvi climàtic i que els pressupostos a prova climàtica són la forma més ràpida, econòmica i lògica d’entregar per als nostres ciutadans ", va dir Andreas Wolter, alcalde de Colònia, Alemanya, membre del consell d'interès del Pacte Europeu dels Alcaldes.

Què passa amb els diners?

La proposta actual de la Comissió Europea és que la despesa relacionada amb el clima hauria de suposar el 25% del proper marc financer plurianual 2021-2027 (MFF) - uns 320 mil milions d’euros. Però l'impacte d'aquest import es reduirà si altres línies pressupostàries continuen gastant diners en projectes que suportin o augmentin les emissions de carboni. Segons les xifres d’Eurostat, la despesa governamental va ser del 45.8% del PIB a 2017 a tota la UE per un total de més de milers de milions d’7 €, el que representa el mecanisme més potent disponible per a la salvaguarda d’una Europa que viu dins dels seus límits de carboni i per assegurar que els diners es gasten contra la climatització. el canvi és el més eficaç possible.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Canvi climàtic, les emissions CO2, EU

Els comentaris estan tancats.