#Kazakhstan - UE per intensificar la cooperació i el suport als països de l'Àsia central

| Octubre 10, 2019

El Kazakhstan i l'Àsia central no han de ser la font d'una "competència" entre Europa de l'Est i l'Oest, va dir una conferència a Brussel·les. Els comentaris d'un alt funcionari de la UE es refereixen a la preocupació perquè països en riques de petroli, com el Kazakhstan, tinguin la temptació de dirigir-se cap a l'est, és a dir, a Rússia o cap a Europa i l'oest en el futur.

Peter Burian, representant especial de la UE per a Àsia Central al Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE), va dir: “No estem pressionant els nostres socis de la regió perquè triïn l’un o l’altre. Hi ha espai per a tots i no és una competició. ”

Va afegir: “Crec realment que això és possible sempre que tots els actors i actors respectin i perseguin l’interès de la regió per un interès estret nacional. La UE vol treballar amb tots els països de la regió que comparteixen aquests enfocaments i principis. "

El funcionari del SEAE va ser dimarts un dels principals ponents de la conferència d’alt nivell, “La nova estratègia de la UE per a l’Àsia central - Millora de la cooperació regional”.

Organitzat pel Berlin Eurasian Club, Burian va dir a la reunió el potencial que ofereix el país, dient: "La UE té la intenció d’intensificar la cooperació i el suport per a països d’Àsia Central, inclòs el Kazakhstan."

Va dir: "Àsia Central està al capdavant de l'agenda de la UE en aquests dies. No és a causa d'un conflicte o crisi a la regió, sinó al contrari, a causa dels desenvolupaments positius. "

També va advertir, però, dels “reptes” inclosos en el mercat laboral, i va afegir: “Un milió de joves al Kazakhstan entren al mercat laboral cada any que presenta oportunitats, però també reptes. A menys que aquesta gent trobi feina, pot haver-hi conseqüències negatives, fins i tot algunes persones, fins i tot que poden atraure l'extremisme. "

Burian també va demanar a la UE que "col·labori" a la regió, dient a la conferència plenària: "Actualment, hi ha una temptació de fragmentació que no ajuda."

Va dir, l'interès de la UE per la regió, va quedar "clarament reflectit" en la seva nova estratègia sobre Àsia Central, aprovada al juny pels estats membres.

Aquest objectiu és orientar les futures accions de la UE a la zona en dues “prioritats clau”, incloent ser “socis per a la resiliència” i animar els països de la regió a “convertir els reptes ambientals en oportunitats”.

Va dir: "Volem augmentar la nostra cooperació per donar suport a la modernització econòmica i hi podem fer moltes coses per donar suport a la generació de treball més forta i competitiva."

Va dir a la reunió, "Volem traduir els compromisos polítics en realitat."

Va afegir: "La UE també vol intensificar la cooperació amb els socis de l'Àsia central per promoure la pau a l'Afganistan. També volem intensificar la nostra cooperació per promoure una connectivitat sostenible, completa i basada en regles que permeti a l’Àsia central evitar la trampa de deute i la trampa de projectes de mala qualitat. "

Burian també va anunciar que la UE havia establert una nova plataforma: el Fòrum Econòmic d'Àsia Central de la UE que, segons va dir a la conferència, donarà suport a la cooperació econòmica.

Els seus comentaris surten després que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, digués recentment que la infraestructura hauria de crear interconnexions entre tots els països del món i no només una dependència d’un país.

"Volem donar suport als processos de modernització a tots els països de l'Àsia central, però les noves tecnologies i equipaments no valen res si no disposes de la capacitat humana i del marc regulatori per utilitzar-los de la manera més eficient."

Yermek Kosherbayev, vice-ministre d’Afers Exteriors de Kazakhstan, va dir que les relacions “entre els nostres països s’han desenvolupat amb èxit amb confiança i respecte mutu”.

Va destacar diversos desenvolupaments clau, incloent la creació d’un sistema per atraure i recolzar la inversió estrangera i centrar-se en la seva experiència en l’atracció d’inversions.

El país compta amb zones econòmiques especials 12 i zones industrials 23 (SEZ i IZ) amb diferents orientacions sectorials, que inclouen infraestructures preparades i una àmplia gamma de preferències d'inversió.

A més, el Astana International Financial Center “encarna els millors models de centres financers a Nova York, Singapur, Londres i Dubai segons els principis i normes del dret anglès”.

També es va destacar el treball realitzat per millorar el treball en l’atracció d’inversions. Inclou el Consell de Coordinació que aborda qüestions sistèmiques que impedeixen la implementació d’activitats d’inversió, així com qüestions específiques dels inversors i pren decisions segons aquest.

Va dir, el mercat de capital privat (inversió directa) també està "desenvolupant-se activament" a Kazakhstan.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Corporate Europe Observatory, Kazakhstan

Els comentaris estan tancats.