Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

El president von der Leyen pronuncia un discurs a la cimera One Planet

publicat

on

Durant la cimera "Un planeta" que es va celebrar l'11 de gener a París, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen (A la foto) va pronunciar un discurs sobre l'agricultura sostenible, la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic, destacant que es tracta de cares diferents d'una mateixa moneda. Per il·lustrar el suport de la UE a la cooperació mundial i l'acció local, es va comprometre a donar suport i patrocinar la iniciativa insígnia de la Gran Muralla Verda, liderada per Àfrica, que té com a objectiu combatre la degradació de la terra i la desertificació, basant-se en la inversió de llarga data de la UE en aquesta iniciativa. .

També va anunciar que la investigació i la innovació de la UE sobre salut i biodiversitat seran una prioritat com a part d'un esforç de cooperació i coordinació mundial. Amb el Tracte Verd per a Europa, la UE es troba al capdavant de l’acció internacional a favor del clima i la biodiversitat. El president von der Leyen va destacar el paper de la natura i de l’agricultura sostenible a l’hora d’assolir l’objectiu del Tracte Verd per a Europa, que és convertir Europa en el primer continent amb un clima neutre del 2050.

El passat mes de maig, la Comissió va publicar les estratègies de biodiversitat i granja a taula, que establien les accions i els compromisos ambiciosos de la UE per aturar la pèrdua de biodiversitat a Europa i al món, per transformar l'agricultura europea en agricultura sostenible i orgànica i donar suport als agricultors a aquesta transició. La cimera "Un planeta", coorganitzada per França, les Nacions Unides i el Banc Mundial, va començar amb un compromís dels líders a favor de la biodiversitat, que el president von der Leyen ja va donar suport durant la sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides el passat Setembre. La cimera va intentar impulsar la COP15 sobre biodiversitat i la COP26 sobre el clima aquest any.

Seguiu el discurs per videoconferència a EBS.

Canvi climàtic

La investigació mostra que el públic no està preocupat per la crisi climàtica

publicat

on

Les noves investigacions a Europa i els Estats Units demostren que una gran part del públic encara no accepta el urgència de la crisi climàtica i només una minoria creu que afectarà greument a ells i les seves famílies durant els pròxims quinze anys.
L'enquesta, que va ser encarregada per d | part i l'Open Society European Policy Institute, forma part d'un important nou estudi sobre consciència climàtica. Representa les actituds sobre l’existència, les causes i els impactes del canvi climàtic a Alemanya, França, Itàlia, Espanya, Suècia, Polònia, República Txeca, el Regne Unit i els Estats Units. També examina les actituds del públic davant una sèrie de polítiques que la UE i els governs nacionals podrien aprofitar per reduir els danys causats per les emissions originades per l’ésser humà.
L’informe constata que, tot i que una clara majoria dels enquestats europeus i americans són conscients que el clima s’escalfa i que és probable que tingui impactes negatius per a la humanitat, hi ha una comprensió pública distorsionada del consens científic tant a Europa com a Amèrica. Això, segons l'informe, ha creat una bretxa entre la consciència pública i les ciències del clima, deixant al públic subestimar la urgència de la crisi i no apreciant la magnitud de l'acció necessària. 
Tots, excepte una petita minoria, accepten que les activitats humanes tenen un paper en el canvi climàtic, amb més d’un 10% que es nega a creure-ho en qualsevol país enquestat.  
No obstant això, tot i que la negació directa és escassa, hi ha una confusió generalitzada sobre l’abast de la responsabilitat humana. Les grans minories, que oscil·len entre el 17% i el 44% dels països enquestats, encara creuen que el canvi climàtic és causat igualment pels humans i pels processos naturals. Això importa perquè aquells que accepten que el canvi climàtic és el resultat de l'acció humana té el doble de probabilitats de creure que provocarà conseqüències negatives a la seva pròpia vida.
 
Minories significatives creuen que els científics estan dividits per igual sobre les causes de l’escalfament global, inclosos dos terços dels votants a la República Txeca (67%) i gairebé la meitat al Regne Unit (46%). En realitat, el 97% dels científics del clima estan d'acord que els humans han causat l'escalfament global recent.
 
Una gran majoria de ciutadans europeus i nord-americans dels nou països enquestats coincideixen que el canvi climàtic requereix una resposta col·lectiva, ja sigui per mitigar el canvi climàtic o adaptar-se als seus reptes.  Les majories d’Espanya (80%), Itàlia (73%), Polònia (64%), França (60%), el Regne Unit (58%) i els EUA (57%), coincideixen amb la declaració que "Hauríem de fer tot el possible per aturar el canvi climàtic".
L'informe també constata que hi ha polarització en les línies polítiques dels partits sobre el canvi climàtic, tant a Europa com als EUA. Els de l’esquerra solen ser més conscients de l’existència, les causes i l’impacte del canvi climàtic i més a favor de l’acció que les persones de la dreta. Aquestes diferències són més importants que la variació demogràfica a la majoria de països. Per exemple, als Estats Units, els que s’identifiquen com a esquerres en la seva orientació política tenen gairebé tres vegades més probabilitats d’esperar un impacte negatiu sobre la seva pròpia vida (49%) en comparació amb els que s’identifiquen com a més a la dreta (17%). La polarització també es marca a Suècia, França, Itàlia i el Regne Unit. L'únic país on hi ha equilibri en tot l'espectre és la República Txeca.
 
La majoria està disposada a actuar sobre el canvi climàtic, però les accions que afavoreixen tendeixen a centrar-se en el consumidor més que no pas en esforços per crear canvis socials col·lectius.  La majoria dels enquestats de tots els països afirmen que ja han reduït el consum de plàstic (62%), els viatges en avió (61%) o els viatges en cotxe (55%).  La majoria també diu que ja té o té previst reduir el consum de carn, canviar a un proveïdor d’energia verda, votar per un partit pel seu programa de canvi climàtic o comprar aliments més ecològics i de producció local.
 
Tanmateix, és molt menys probable que les persones donin suport directament a la participació de la societat civil, ja que només les petites minories han donat a una organització ecologista (un 15% de l'enquesta), s'han adherit a una organització ecologista (un 8% de l'enquesta) o s'han unit a una protesta ambiental (9% a l'enquesta). Només una quarta part (25%) dels enquestats de l'enquesta afirma haver votat un partit polític a causa de les seves polítiques de canvi climàtic.
Només el 47% dels enquestats creu que, com a individus, tenen una responsabilitat molt alta en la lluita contra el canvi climàtic. Només al Regne Unit (66%), Alemanya (55%), els Estats Units (53%), Suècia (52%) i Espanya (50%) hi ha una majoria que sent ells mateixos un alt sentit de la responsabilitat.   En tots els països enquestats, és més probable que les persones pensin que el seu govern nacional té una alta responsabilitat en la lluita contra el canvi climàtic.   Això oscil·la entre el 77% dels enquestats a Alemanya i el Regne Unit fins al 69% als EUA, el 69% a Suècia i el 73% a Espanya.  A tots els països de la UE, els enquestats eren una mica més propensos a veure que la UE tenia una alta responsabilitat en la reducció del canvi climàtic que els governs nacionals. 
 
Les enquestes també constaten que la gent prefereix rebre incentius per actuar sobre el canvi climàtic en lloc de fer front a prohibicions o impostos sobre el carboni.  Una petita majoria està disposada a pagar uns impostos més per una major acció contra el canvi climàtic, a part de França, Itàlia i la República Txeca, però el percentatge disposat a pagar més d’una petita quantitat (una hora de salari al mes) es limita a més d'un quart: a Espanya i als EUA.  L’augment d’impostos a tots els vols o la introducció d’una taxa per als viatgers freqüents van obtenir un cert recolzament a tots els països enquestats (entre el 18% i el 36%, col·lectivament). Tot i que la política preferida per fer front a les emissions dels viatges aeris, amb un marge clar, era la millora de la infraestructura terrestre per a autobusos i trens.
Heather Grabbe, directora de l'Open Society European Policy Institute, va dir que "Molts cels ciutadans d’Europa i els Estats Units encara no s’adonen que el consens científic sobre la responsabilitat humana pel canvi climàtic és aclaparador. Tot i que el negacionisme absolut és rar, hi ha una falsa creença generalitzada, promoguda per interessos creats en contra de la reducció d’emissions, que els científics estan dividits sobre si els humans causen el canvi climàtic, quan en realitat el 97% dels científics ho saben.
 
"Aquest suau negacionisme importa perquè fa que el públic cregui que el canvi climàtic no afectarà gaire les seves vides durant les pròximes dècades i no s'adonen de la radicalitat que necessitem per canviar el nostre sistema econòmic i els nostres hàbits per evitar el col·lapse ecològic. les enquestes mostren que, com més persones estan convençudes que el canvi climàtic és el resultat de l'activitat humana, més exactament en calculen l'impacte i més volen actuar ".
Jan Eichhorn, director de recerca del departament i autor principal de l'estudi, va dir: "El públic a Europa i als Estats Units volen actuar com a resposta al canvi climàtic a través de tota la demografia. Els polítics han de mostrar lideratge per respondre a aquest desig a una manera ambiciosa que millora la comprensió de la gent sobre la gravetat de la crisi i l’impacte que tenen els éssers humans, ja que fins ara aquesta comprensió no està prou desenvolupada. Confiar en l’acció individual no és suficient. La gent veu que les organitzacions estatals i internacionals de la UE estan al seu càrrec. La gent està principalment oberta a convèncer-se de donar suport a una acció més extensa, però per aconseguir-ho és urgent que es continuï treballant els actors polítics i de la societat civil ".
 
RESULTATS:
 • Una gran majoria dels europeus i nord-americans creuen que s’està produint un canvi climàtic. En els nou països enquestats, una aclaparadora majoria dels enquestats afirmen que el clima probablement o definitivament està canviant, que va des del 83% als EUA fins al 95% a Alemanya.
 • La negació directa del canvi climàtic és escassa a tots els països enquestats. Els Estats Units i Suècia tenen el grup més nombrós de persones que dubten del canvi climàtic o estan convençuts que no s'està produint i, fins i tot aquí, només comprèn poc més del 10% dels enquestats.
 • No obstant aixòmés d'un terç (35%) dels enquestats als nou països atribueixen el canvi climàtic a un equilibri de processos naturals i humans - amb aquesta sensació més pronunciada a França (44%), la República Txeca (39%) i els EUA (38%). La visió de la pluralitat entre els enquestats és que és causada "principalment per l'activitat humana".
 • Un grup significatiu d’escèptics d’atribució «suau» creuen que, al contrari del consens científic, el canvi climàtic és causat igualment per les activitats humanes i els processos naturals: aquestes circumscripcions electorals oscil·len entre el 17% a Espanya i el 44% a França. Quan s’afegeixen als escèptics d’atribució “dura”, que no creuen que l’activitat humana contribueixi al canvi climàtic, aquests escèptics constitueixen la majoria a França, Polònia, la República Txeca i els Estats Units.
 • La majoria creu que el canvi climàtic tindrà conseqüències molt negatives per a la vida a la terra a Espanya (65%), Alemanya (64%), el Regne Unit (60%), Suècia (57%), la República Txeca (56%) i Itàlia ( 51%).  No obstant això, hi ha una minoria significativa d '"escèptics d'impacte" que creuen que les conseqüències negatives seran superades pel positiu, que va des del 17% a la República Txeca fins al 34% a França. També hi ha un grup al mig que no veu que l’escalfament global sigui inofensiu, però creu que les conseqüències negatives també seran compensades per les positives. Aquest "grup mitjà" oscil·la entre el 12% a Espanya i el 43% a França. 
 • La majoria de la gent no creu que les seves pròpies vides es vegin fortament afectades pel canvi climàtic en els propers quinze anys. Només a Itàlia, Alemanya i França, més d’una quarta part de la gent creu que la seva vida es veurà fortament pertorbada pel canvi climàtic el 2035 si no es prenen mesures addicionals. Tot i que la visió dominant és que n’hi haurà alguns canvien les seves vides, una minoria considerable creu que les seves vides no canviaran gens com a conseqüència d’un canvi climàtic incontrolat, amb el grup més gran de la República Txeca (26%) seguit de Suècia (19%), els EUA i Polònia ( 18%), Alemanya (16%) i el Regne Unit (15%).
 • L’edat marca les diferències en les opinions sobre el canvi climàtic, però només en alguns països. En general, les persones més joves solen tenir més probabilitats d’esperar impactes negatius del canvi climàtic sobre la seva vida per al 2035 si no es fa res per abordar els problemes. Aquesta tendència és particularment forta a Alemanya; on s’espera un impacte negatiu del 36% dels joves de 18 a 34 anys (en comparació amb el 30% dels de 55 a 74 anys), Itàlia; (46% de joves de 18 a 34 anys enfront del 33% de joves de 55 a 74 anys), Espanya; (El 43% dels joves de 18 a 34 anys en comparació amb el 32% dels joves de 55 a 74 anys) i el Regne Unit; (36% de joves de 18 a 34 anys en comparació amb el 22% de joves de 55 a 74 anys).
 • La imposició d’impostos més elevats als vols només es veu com la millor opció per reduir les emissions dels vols per part d’una minoria - que oscil·la entre el 18% a Espanya i el 30% als Estats Units i el 36% al Regne Unit. La prohibició total dels vols interns dins dels països és encara menys popular, ja que gaudeix del major suport a França (14%) i Alemanya (14%). La política més popular per reduir les emissions derivades dels viatges en avió és millorar les xarxes de trens i autobusos, escollida com la millor política per la majoria dels enquestats a Espanya, Itàlia i Polònia.
 • La majoria de la majoria de països estan disposats a convèncer els seus amics i familiars perquè es comportin de manera més respectuosa amb el clima - amb només un 11% a Itàlia i un 18% a Espanya que no estan disposats a fer-ho. Tanmateix, gairebé el 40% de la població de la República Txeca, França, els Estats Units i el Regne Unit no contemplaria aquesta idea.
 • Hi ha un ampli suport per canviar a una empresa d’energia verda per proporcionar energia domèstica. No obstant això, França i els Estats Units tenen grans minories (42% i 39% respectivament) que no considerarien el canvi a l'energia verda. Es compara amb només un 14% a Itàlia i un 20% a Espanya que no considerarien un canvi a l’energia verda.
 • La majoria d’Europa està disposada a reduir el consum de carn, però les xifres varien molt. Només una quarta part de les persones a Itàlia i Alemanya ho són no disposats a reduir el seu consum de carn, en comparació amb el 58% de les persones a la República Txeca, el 50% de les persones als EUA i al voltant del 40% a Espanya, el Regne Unit, Suècia i Polònia.

Seguir llegint

Canvi climàtic

Infografia: cronologia de les negociacions sobre el canvi climàtic

publicat

on

Des de la Cimera de la Terra fins a l'Acord de París, descobreix els esdeveniments més importants de la història de les negociacions sobre el canvi climàtic per ordre cronològic.

La UE ha estat un actor clau en les converses liderades per les Nacions Unides i el 2015 compromeses amb la retallada emissions de gasos d’efecte hivernacle a la UE almenys un 40% per sota dels nivells de 1990 el 2030.

Seguir llegint

Canvi climàtic

Els EUA abandonen formalment l'acord climàtic de París enmig de la incertesa electoral

publicat

on

Però el resultat de l’estreta competició electoral nord-americana determinarà per quant de temps. El rival demòcrata de Trump, Joe Biden, s’ha compromès a tornar a unir-se a l’acord si és elegit.

Els EUA segueixen sent part de la UNFCCC. Espinosa va dir que el cos estarà "preparat per ajudar els EUA en qualsevol esforç per tornar a unir-se a l'Acord de París".

Trump va anunciar per primera vegada la seva intenció de retirar els Estats Units del pacte el juny del 2017, argumentant que perjudicaria l’economia del país.

L’administració Trump va notificar formalment la retirada a les Nacions Unides el 4 de novembre de 2019, que va trigar un any a fer-se efectiva.

La sortida fa dels EUA l’únic país de 197 signants que s’ha retirat de l’acord, eliminat el 2015.

"Oportunitat perduda"

Els diplomàtics climàtics actuals i antics van dir que la tasca de frenar l'escalfament global a nivells segurs seria més dura sense el poder financer i diplomàtic dels EUA.

"Aquesta serà una oportunitat perduda per a una lluita global col·lectiva contra el canvi climàtic", va dir Tanguy Gahouma-Bekale, president del Grup Africà de Negociadors de les converses mundials sobre el clima.

Una sortida dels Estats Units també crearia un "dèficit important" en les finances mundials sobre el clima, va dir Gahouma-Bekale, que va assenyalar el compromís de l'era Obama de contribuir amb 3 milions de dòlars a un fons per ajudar els països vulnerables a combatre el canvi climàtic, dels quals només es van lliurar 1 milions de dòlars .

"El desafiament de tancar la bretxa d'ambició mundial es fa molt, molt més curt a curt termini", va dir Thom Woodroofe, exdiplomàtic de les converses sobre el clima de les Nacions Unides, que ara és assessor sènior de l'Asia Society Policy Institute.

No obstant això, altres grans emissors han duplicat l'acció climàtica, fins i tot sense garanties que els EUA seguiran l'exemple. La Xina, el Japó i Corea del Sud es van comprometre en les últimes setmanes a convertir-se en carboni neutral, un compromís que ja va assumir la Unió Europea.

Aquests compromisos contribuiran a impulsar les enormes inversions baixes en carboni necessàries per frenar el canvi climàtic. Si els EUA tornessin a entrar a l'acord de París, donaria a aquests esforços "un cop massiu al braç", va dir Woodroofe.

Els inversors europeus i nord-americans amb actius col·lectius de 30 bilions de dòlars van instar dimecres el país a tornar ràpidament a l’acord de París i van advertir que el país arriscaria a quedar-se enrere en la carrera mundial per construir una economia baixa en carboni.

Els científics diuen que el món ha de reduir dràsticament les emissions aquesta dècada per evitar els efectes més catastròfics de l'escalfament global.

El Grup Rhodium va dir que el 2020 els Estats Units estaran al voltant del 21% per sota dels nivells del 2005. Va afegir que, sota una segona administració de Trump, espera que les emissions dels Estats Units augmentin més d’un 30% fins al 2035 a partir dels nivells del 2019.

La Casa Blanca d'Obama s'havia compromès a reduir les emissions dels Estats Units a un 26-28 per cent el 2025 respecte als nivells del 2005 segons l'acord de París.

En general, s’espera que Biden augmenti aquests objectius si és elegit. Ha promès assolir les emissions de zero nits el 2050 en virtut d’un ampli pla de dos bilions de dòlars per transformar l’economia.

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències