Connecteu-vos amb nosaltres

EU

converses a tres bandes han de trobar l'equilibri entre la protecció de dades i la investigació fonamental de la salut

COMPARTIR:

publicat

on

big-data-cura de la salutA càrrec del director executiu de l'Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada, Denis Horgan

El debat sobre l’ús del Big Data en la investigació s’està estenent i està clar que s’hauran de reelaborar d’alguna manera les línies estrictes de dades personals versus dades anònimes. A causa de l'explosió de captura, emmagatzematge i compartició de dades, la Comissió Europea va presentar un nou Reglament general de protecció de dades (GDPR) el 2012. El Parlament Europeu va presentar una versió variada el maig del 2014. Aquest últim text considera que el tractament de dades personals requerirà consentiment informat. Però això no té en compte l’edat de les dades (com es pot obtenir el consentiment d’algú que ha mort?) Per a l’ús de les dades, ni si s’utilitza o no tecnologia de millora de la privadesa, parcialment anonimitzada.

Tal com és actualment, pot aplicar-se generalment, per a la consternació dels investigadors de tot arreu i de les parts interessades, per exemple, a l’Aliança Europea per a la Medicina Personalitzada (EAPM).

L'Aliança ha argumentat, i continua fent-ho, que la versió del Parlament, que sembla preveure només dos tipus de dades, personals i anònimes, podria posar en perill greu la investigació en salut. Això es deu al fet que les dades utilitzades en la investigació en salut sovint contenen identificadors indirectes. L'estiu de 2015, però, el Consell de Ministres va presentar la seva pròpia versió del GDPR, una proposta molt més ponderada per la investigació en la qual l'ús posterior de les dades personals no es considera incompatible amb l'ús original per al qual es van processar les dades. . En virtut d'aquesta proposta, es permetria un consentiment de base àmplia, mentre que qualsevol investigació que es fes sense consentiment es deixaria a la legislació pròpia dels Estats membres. Això és, de fet, tal com està actualment sota la directiva vigent de la UE i representa l'estàndard a escala europea per al tractament de dades personals. Això es deu al fet que les directives requereixen la consagració a la llei dels estats membres. Essencialment, si la versió del Consell prevalgués, no s'aconseguiria una harmonització total liderada per la UE per a la recerca a partir de dades personals utilitzades sense consentiment. De manera crucial, la proposta del Parlament ignora la recerca que contribueix als sistemes de salut, permetent l'aprenentatge a mesura que avancen.

I tal com és, qualsevol investigació basada en registres de milions de pacients necessitaria el consentiment informat de cada pacient. A part de qualsevol altra cosa, això fa burla de les trucades per reduir els residus en la regulació i gestió de la investigació, així com en les iniciatives centrades en l’intercanvi responsable de dades individuals relacionades amb assajos clínics. En general, les organitzacions de pacients (així com els investigadors) prefereixen molt Propostes del Consell, amb enquestes que suggereixen que la majoria dels pacients estaran encantats de compartir les seves dades per a determinats tipus de recerca, sempre que hi hagi confiança.

A finals de juny es va iniciar el tríleg entre la Comissió, el Parlament i el Consell en un intent de negociar el text final. Com es va esmentar anteriorment, EAPM, els seus membres i altres grups d'interès, i no només els pacients, esperen que la versió finalment acordada no sigui excessivament protectora i, sens dubte, deixi espai per a la investigació mèdica vital. En resum, qualsevol llei ha de ponderar els riscos i els beneficis proporcionalment. No hi ha dubte que un ús millorat de les dades relacionades amb la salut pot transformar tant els nostres sistemes sanitaris com la vida dels pacients. Malgrat això, actualment hi ha la incertesa jurídica ja esbossada. Però l’Aliança creu que Europa necessita un sistema de regulació sensible que ofereixi nivells elevats de protecció per a les persones, així com un accés de dades d’alta qualitat per a investigadors i proveïdors de serveis de salut, però no en lloc d’això. Tot i això, EAPM sosté que els següents passos per millorar la sanitat europea depenen críticament de l’ús de dades. Això requerirà un sistema en què es pugui accedir a les dades d’una manera segura i eficient per a finalitats adequades, en benefici de les generacions actuals i futures de ciutadans de la UE.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències