Connecteu-vos amb nosaltres

salut

Futur del treball vs salut mental i qualitat laboral

COMPARTIR:

publicat

on

La digitalització està fent que el temps de treball sigui més "atomitzat" i "puntuació", alerta un nou estudi

Noves investigacions – realitzat per l'ETUI per a la UE27 i utilitzant l'índex europeu de qualitat laboral – aporta una nova llum sobre els riscos per a la salut i el benestar dels treballadors associats a la digitalització dels seus llocs de treball. L'anàlisi mostra que l'impacte dels sistemes informàtics en el treball inclou ritmes de treball més impredictibles, agitats i intensos, així com la invasió del treball remunerat més enllà dels seus límits, més jornades laborals i una conciliació més deficient de la vida laboral i familiar. També explora les diferències en termes de demandes laborals i recursos entre entorns laborals digitalitzats i no digitalitzats en llocs de treball similars.

La digitalització és un dels principals motors del canvi en els mercats laborals actuals de les societats desenvolupades, ja que les tecnologies digitals impregnen cada cop més els llocs de treball en tot l'espectre de sectors i ocupacions. Hi ha un consens creixent sobre els seus efectes transformadors en l'estructura de l'ocupació. Però, quin ha estat l'impacte de la digitalització en la qualitat dels llocs de treball i les experiències laborals dels treballadors? La revolució digital acostuma a estar associada a diversos processos positius, com ara la millora de les habilitats dels treballadors o l'alliberament de tasques mundanes, perilloses o desagradables, però aquesta investigació recentment publicada mostra una altra cara de la revolució.

"Els resultats revelen l'impacte disruptiu de la digitalització en molts elements de l'organització del treball, sobretot en el temps de treball", explica Agnieszka Piasna, investigadora sènior de l'ETUI i autora de l'estudi. “A mesura que els sistemes informàtics influeixen cada cop més en el que fan les persones a la feina, el temps de treball es torna més “atomitzat” i “puntuació”, el que significa que és més impredictible, trepidant i intens. Això permet als empresaris reduir el nombre d'hores pagades treballades i vincular estretament les càrregues de treball amb els nivells de personal, la qual cosa fa baixar els salaris dels treballadors. Els treballadors s'ajusten i garanteixen la fiabilitat de l'oferta laboral ampliant la seva disponibilitat. És a dir, els treballadors dediquen més temps a treballar del que se'ls paga'.

Les troballes desafien la visió que la digitalització generalment condueix a una major autonomia dels treballadors i mostren que qualsevol augment de la discreció dels treballadors és el resultat de factors de composició més que de l'impacte directe de la tecnologia en el seu treball. És especialment preocupant que els autònoms, considerats com un grup relativament vulnerable pel que fa a poques proteccions i accés limitat als drets dels treballadors, i que estan especialment exposats a treballar amb les noves tecnologies, pateixen realment pèrdues d'autonomia com a conseqüència de la digitalització. . Això ressona amb el que s'observa en l'economia de plataformes i el treball en línia.

L'estudi també mostra una relació complexa entre la penetració dels sistemes informàtics en el lloc de treball i els recursos dels treballadors i el poder de negociació. Per exemple, la digitalització s'associa a una major seguretat d'ingressos (mesurada com la predictibilitat dels ingressos) i millors perspectives de carrera, però, alhora, amb menys seguretat laboral.

Fons

anunci

Aquest nou estudi de l'ETUI es basa en dades comparatives entre països per a tots els estats membres de la UE27 (de l'Enquesta telefònica europea de condicions de treball, EWCTS) per identificar i mesurar l'impacte de la digitalització en el temps de treball, la intensitat laboral i les demandes i recursos laborals.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències