Connecteu-vos amb nosaltres

Drogues

La Comissió proposa un mandat més fort per a l'Agència de Drogues de la UE a mesura que prolifera el mercat il·lícit

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió ho és proposant reforçar el mandat de l'Observatori Europeu de Drogues i Drogodependències, transformant-lo en l'Agència de Drogues de la Unió Europea. Els canvis proposats garantiran que l'agència pugui jugar un paper més important a l'hora d'identificar i abordar els reptes actuals i futurs relacionats amb les drogues il·lícites a la UE. Això inclou l'emissió d'alertes quan es venen substàncies perilloses amb coneixement de causa per a un ús il·lícit, el seguiment de l'ús addictiu de substàncies preses juntament amb drogues il·lícites i el desenvolupament de campanyes de prevenció a nivell de la UE. L'Agència de Drogues de la UE també jugarà un paper internacional més fort.

La vicepresidenta de Promoció del nostre estil de vida europeu, Margaritis Schinas, va dir: "La producció i el tràfic de drogues s'han adaptat a les interrupcions durant la pandèmia. Els grups de crim organitzat van ajustar ràpidament les seves operacions de drogues a la nova situació. Ara més que mai necessitem proves clares, actualitzades i fiables i capacitats d'anàlisi sobre drogues il·lícites a la UE. És per això que avui proposem un mandat més fort per a l'Agència de Drogues de la UE. Continuarem lluitant contra el tràfic il·lícit de drogues i abordant l'impacte de les drogues il·lícites en la salut pública i la seguretat dels europeus. La nostra agència reforçada continuarà sent un soci clau en aquesta tasca".

La comissària d'Afers Interiors, Ylva Johansson, va dir: "El tràfic de drogues continua sent el mercat criminal més gran de la UE. El crim organitzat contra les drogues és multinacional, alimenta la corrupció i l'assassinat. Les bandes són cada cop més hàbils en la distribució de drogues prohibides, però també en la producció de substàncies encara per categoritzar que comporten riscos greus. Amb la proposta d'avui, donem a l'Agència de Drogues de la UE les eines que necessita per supervisar de prop l'evolució del panorama de les drogues, per ajudar a combatre els efectes nocius de les drogues i per treballar eficaçment amb altres agències de la UE, en particular amb Europol.

Amb aquest mandat millorat, l'agència serà capaç de:

  • Desenvolupar avaluacions de les amenaces sobre els nous desenvolupaments en relació amb les drogues il·lícites que podrien afectar negativament la salut, la seguretat i la seguretat públiques, ajudant a augmentar la preparació de la UE per reaccionar davant les noves amenaces;
  • Emetre alertes en cas que hi hagi substàncies especialment perilloses disponibles al mercat;
  • Supervisar i abordar l'ús de polisubstàncies, és a dir, l'ús addictiu d'altres substàncies relacionades amb el consum de drogues, tenint en compte que el consum de polisubstàncies està molt estès entre els consumidors de drogues i té un impacte perjudicial per a la salut pública;
  • Crear una xarxa de laboratoris forenses i toxicològics, reunint laboratoris nacionals. La xarxa fomentarà l'intercanvi d'informació sobre nous desenvolupaments i tendències i donarà suport a la formació d'experts en drogues forenses;
  • Desenvolupar campanyes de prevenció i sensibilització a nivell de la UE relatius a drogues il·lícites, permetent a l'agència actuar a partir de l'anàlisi que produeix. L'agència també podrà donar suport als Estats membres en la preparació de campanyes nacionals;
  • Proporcionar investigació i suport no només en temes relacionats amb la salut sinó també en mercats de drogues subministrament de medicaments, abordant així de manera més exhaustiva la qüestió de les drogues;
  • Tenir un paper internacional més fort i donar suport al paper de lideratge de la UE en la política de drogues a nivell multilateral;
  • Confia en a xarxa més forta de punts de contacte nacionals, encarregat de facilitar a l'agència les dades pertinents.

Propers passos

Ara correspon al Parlament Europeu i al Consell examinar i adoptar el nou mandat.

Fons

anunci

Les drogues il·lícites són un problema complex de seguretat i salut que afecta milions de persones a la UE i a tot el món. El Informe europeu sobre drogues 2021 estima que 83 milions d'adults a la UE (és a dir, el 28.9% de la població adulta) han consumit drogues il·lícites almenys una vegada al llarg de la seva vida. L'any 2019, a la UE es van produir almenys 5,150 morts per sobredosi, amb un augment constant cada any des del 2012. Al mateix temps, els volums de cocaïna i heroïna introduïts a la UE són els màxims històrics i la producció de drogues, en particulars drogues sintètiques (amfetamines i èxtasi), té lloc a la UE tant per al consum intern com per a l'exportació. El mercat de drogues s'estima en un valor mínim de venda al detall de 30 milions d'euros anuals i continua sent el mercat criminal més gran de la UE i una font d'ingressos important per als grups de crim organitzat. Aquests avenços demanen una acció eficaç a nivell de la UE.

LA Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (OEDT) és la principal autoritat en matèria de drogues il·lícites a la UE. Proporciona proves i anàlisis científiques independents, fiables i sobre drogues il·lícites, drogodependència i les seves conseqüències, que dóna suport a l'elaboració de polítiques basades en evidències sobre control de drogues a nivell de la UE, contribuint a protegir tots els que viuen a Europa dels danys relacionats amb les drogues.

La proposta d'avui es basa en les conclusions de la Comissió avaluació de l'OEDT publicada el maig de 2019. L'avaluació va concloure que l'agència és àmpliament reconeguda com a centre d'excel·lència científica a Europa i internacionalment, proporcionant dades reals, objectives, fiables i comparables a nivell europeu sobre drogues, drogodependències i les seves conseqüències, i supervisar amb èxit les amenaces i tendències emergents. L'avaluació també va identificar àrees de millora, basant-se en les evolucions del fenomen de les drogues, incloent-hi el desenvolupament del treball sobre el seguiment de l'oferta i els problemes de polidrogues, augmentar la visibilitat de l'agència amb els professionals i el públic en general, i millorar la seva cooperació amb organitzacions internacionals.

Sobre la base d'aquesta avaluació, el Estratègia de la UE contra les drogues per al període 2021-2025 –aprovat pel Consell el desembre de 2020– convida la Comissió a proposar la revisió del mandat de l'agència per garantir que tingui un paper més important a l'hora d'abordar els reptes actuals i futurs relacionats amb el fenomen de les drogues.

Més informació

Proposta per a un Reglament de l'Agència de Drogues de la Unió Europea (vegeu també el annex a la proposta, el l'avaluació de l'impacte i la seva resum executiu).

Comissió sobre la política de drogues.

Línia d’ajuda nacional sobre drogues

Línia directa d'addiccions

T. (844) 289-0879

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències