Una oportunitat per mostrar la col·laboració actual i futura entre el #EU i el #Kazakhstan

| Pot 16, 2019

Segons un expert asiàtic amb seu a Brussel·les, les properes eleccions a la UE i Kazakhstan representen una oportunitat per forjar relacions "cada vegada més estretes" entre les dues parts. Les eleccions europees de 23-26 de maig i les eleccions presidencials a Kazakhstan a 9 juny són una "oportunitat ideal" per intensificar les relacions, escriu Fraser Cameron, del centre UE-Àsia.

Entre les dues enquestes, a 16th i 17th May, es troba el Fòrum Econòmic Astana (AEF) anual, que també és una oportunitat per mostrar la col·laboració actual i futura entre la UE i Kazakhstan.

Més que economistes nacionals i internacionals de 3,000, els líders polítics i els representants de la societat civil s'espera que es reuneixin a Nur-Sultan (abans Astana) per a l'AEF. Aproximadament la meitat dels participants seran delegats de països que no siguin 100. El fòrum tractarà els canvis en les economies mundials, el sector social, les tecnologies digitals, múltiples indústries i el desplegament de la quarta revolució industrial. Christine Lagarde, Directora General del Fons Monetari Internacional, entre els ponents, es troba entre els ponents del premi Nobel 2018 en economia i de l’economista en cap del Banc Mundial, Paul Romer.

Lagarde participarà en la sessió plenària sobre la nova economia i el creixent potencial d'inversió de Kazakhstan

L'AEF es va convocar per primera vegada a 2008 enmig de la crisi financera mundial i s'ha convertit en una plataforma internacional que ajuda a configurar l'agenda econòmica mundial.

Cameron, director del Centre UE-Àsia, va dir a aquest lloc web que "el moment era oportú per intensificar les relacions UE-Kazakhstan".

L'ex assessor de la Comissió Europea va afegir: "Aquest estiu hi haurà nous lideratges d'ambdues parts i es podria preveure una agenda més àmplia centrada en la connectivitat.

“Kazakhstan és el nucli central de la iniciativa Belt and Road i de la connectivitat de la UE. Seria també un impuls per a les relacions entre la UE i la Xina si Brussel·les i Pequín poguessin treballar amb els socis de Kazakhstan per superar algunes de les retencions sobre infraestructures i comerç digital. "

El director general adjunt del Servei d’acció exterior europeu i d’Àsia Central, Luc Devigne, considera que 2019 podria ser un any important per a les relacions entre la UE i el Kazakhstan.

Parlava en previsió de la plena entrada en vigor de l’acord de cooperació i cooperació (EPCA) entre Kazakhstan i la UE. Altres qüestions van incloure l’enfortiment de les bases de l’èxit econòmic i els assumptes regionals i de seguretat.

Assenyalant que la UE és el major inversor de l'economia del país, també creu que Kazakhstan és un soci important. Recentment va parlar del "alt nivell de relacions entre Kazakhstan i la UE en els àmbits econòmic, polític i cultural-humanitari" i va assenyalar que l'Acord sobre col·laboració i cooperació millorat signat a 2015 promourà el desenvolupament. Això, va assenyalar, coincideix també amb els plans de modernització de Kazakhstan.

Alguns exemples d’una estreta col·laboració entre les dues parts inclouen el projecte d’Unió Europea "Millora de la justícia penal a Kazakhstan" (EUCJ) en virtut del qual la UE va proporcionar ordinadors i impressores fixes 261 per millorar el material i la base tècnica del seu servei de probation.

Kazakhstan ha obert la major central solar d’Àsia Central a la regió de Karaganda, un altre exemple de col·laboració actual.

El projecte va ser liderat per actors de la República Txeca, Eslovàquia i Alemanya, membres de la UE, i va atreure inversions directes estrangeres per un import total de $ 340 milions.

La UE és el principal soci comercial i inversor del país, cadascun dels quals representa 50%, però el petroli no representa menys que 88% de totes les exportacions de Kazakhstan a Europa.

Des de la seva independència, hi ha hagut $ X mil milions d’inversions estrangeres directes al país, però la "part del lleó" va ser destinada a les indústries extractives.

El primer ministre kazakh, Askar Mamin, es va reunir recentment amb l'ambaixador de la UE al consell, Sven-Olov Carlsson, i altres persones per discutir nous enfocaments de cooperació en inversió. A 2018, la inversió estrangera directa a Kazakhstan va augmentar 15.8% a $ 24bn i el comerç exterior va augmentar 20%. Els partits van discutir els enfocaments adoptats recentment per atraure inversions.

Anualment, alguns ciutadans de 100,000 Kazakh es desplacen a Europa per a negocis, turisme i per estudiar i, mirant cap al futur, s'espera que un pla de facilitació de visats augmenti encara més aquest contacte "amb persones".

Tots els ulls ara passen a les properes eleccions i al Fòrum on el tema principal és "Creixement inspirador: persones, ciutats, economies".

Durant la darrera dècada, el Fòrum ha estat reconegut com una conferència internacional líder en qüestions econòmiques i financeres globals.

Els participants discutiran noves formes de creixement sostenible, desenvolupament de capital humà i desenvolupament de capacitats a les ciutats com a centres internacionals de coneixement i innovació.

Els dies 2 veuran visionaris globals i experts internacionals més importants es reuneixen per discutir els temes més importants que afronta l'economia mundial i formular solucions.

Un portaveu dels organitzadors va dir: "La participació d’aquests experts i responsables polítics en l’edició d’AEF d’aquest any no és només un indicador del creixent interès pel propi esdeveniment, sinó també de la disposició per al diàleg obert i la cooperació mútua. "

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, EU, destacat, les article, Kazakhstan, política

Els comentaris estan tancats.

Icona de menú esquerre