Connecteu-vos amb nosaltres

Corrupció

La percepció de corrupció a la UE augmenta durant la pandèmia

COMPARTIR:

publicat

on

Un informe recent emès per Transparència Internacional UE mostra un nombre creixent de persones que creuen que la corrupció als països membres de la UE està present en una part important del sector públic, considerablement més que abans de la pandèmia de la COVID-19.

 “La corrupció és un problema important per als països fràgils pel que fa a l'estat de dret. Comença amb una burocràcia excessiva, la principal causa de la corrupció”, va dir Cristian Paun, professor universitari d'economia a EU Reporter.

Dos terços dels 40.000 ciutadans de la UE enquestats van dir que la corrupció és un problema important a les seves institucions públiques i més de la meitat creuen que els seus governs estan controlats per interessos privats, la qual cosa planteja el problema del lobby empresarial a la UE.

“L'exacerbació de la corrupció està relacionada amb l'augment del comportament burocràtic a tot el continent. La idea que sempre es pot resoldre la imperfecció del mercat mitjançant la intervenció ha donat pas a conseqüències no desitjades. Com més gran sigui l'estat, més institucions públiques poden estar sotmeses a corrupció”, va explicar el professor Paun a EU Reporter.

En l'informe es va prestar especial atenció al sistema sanitari de diversos estats membres de la UE.

L'enquesta va trobar que el 29% dels residents del bloc han utilitzat connexions personals, com ara amics o familiars ben connectats per rebre atenció mèdica. Les troballes assenyalen la complicada situació en què es troben els sistemes mèdics, on els ciutadans necessiten assistència mèdica urgentment i necessiten fer front a l'impacte perjudicial que té la corrupció.

Al voltant del sis per cent dels ciutadans de la UE van pagar un suborn per rebre assistència sanitària, amb xifres molt pitjors en alguns estats membres de la UE. Les taxes de suborn a l'assistència sanitària van ser més altes a Romania (22%) i Bulgària (19%), mentre que la dependència de les connexions personals es va produir amb més freqüència a la República Txeca (54%) i Portugal (46%).

anunci

"Durant una crisi sanitària, utilitzar connexions personals per accedir als serveis públics pot ser tan perjudicial com pagar suborns. Es poden perdre vides quan les persones connectades reben una vacuna contra la Covid-19 o tractament mèdic abans que aquelles amb necessitats més urgents", va dir Delia Ferreira Rubio. president de Transparència Internacional.

Tal com mostra l'informe, les connexions personals són més importants a Portugal, Hongria i la República Txeca, on la meitat de les respostes depenien d'elles per obtenir accés i atenció.

"La corrupció sovint és una marca de l'actitud defensiva dels grups d'interès, especialment en països amb problemes d'estat de dret", va explicar Paun a EU Reporter.

L'informe destaca el fet que la pandèmia també va plantejar la qüestió de la transparència entre els ciutadans de la UE. Així, "a França, Polònia i Espanya, el 60% dels enquestats o més van dir que els seus governs van actuar de manera poc transparent", assenyala Transparència Internacional.

La pandèmia i les restriccions requerides han tingut, en la mentalitat dels enquestats, un paper essencial per limitar la transparència a tota la UE. Això s'afegeix a la sensació general a tota la UE i pronunciada per un terç dels ciutadans del bloc de 27 països que la corrupció ha empitjorat durant els 12 mesos anteriors.

L'augment de la corrupció, juntament amb les necessitats per fer front a la pandèmia de la COVID-19, podria alterar les institucions democràtiques d'arreu d'Europa i fer mal als fonaments de les democràcies a tot el continent.

"La gent considera que aquest augment de la corrupció es deu a les restriccions de COVID. Diversos escàndols de corrupció a diversos països de la UE han sacsejat l'escena política i han provocat crisis reals que han provocat la caiguda de diversos partits governants. Hi ha prou detalls públics que els líders de diversos països de la UE van utilitzar les restriccions imposades per motius de salut per ocultar detalls sobre contractes, per aprofitar de manera cínica les oportunitats de negoci imposades per la pandèmia", Armand Gosu, professor de la Universitat de Bucarest i Europa de l'Est. va dir un expert a EU Reporter.

L'enquesta va assenyalar Hongria i Polònia com a països que utilitzen la pandèmia com "una excusa per soscavar la democràcia" imposant mesures que debiliten les institucions democràtiques.

Armand Gosu va continuar explicant que durant aquest període vam veure com es va materialitzar la sensació general de corrupció del sistema mèdic en forma de desconfiança en el personal mèdic i les autoritats. Això és evident si mirem els percentatges de persones vacunades als països on la població té molt poca confiança en les autoritats.

Mentre que menys del 20% de les persones que viuen a Dinamarca i Finlàndia pensaven que la corrupció al govern era un gran problema al seu país, més del 85% de les persones de Bulgària, Croàcia, Xipre, Itàlia, Portugal i Espanya ho creien.

Els autors de l'informe destaquen que això és especialment preocupant atès que els estats membres es preparen per destinar centenars de milers de milions d'euros a la recuperació postpandèmia.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències