Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Lluny de bo. Un nou estudi examina la contaminació de l'aire de Geòrgia a partir de les observacions espacials

COMPARTIR:

publicat

on

La contaminació de les indústries obsoletes, el trànsit pesat, els vehicles vells i la calefacció obsoleta amenacen els ciutadans georgians. Un nou estudi (1) basat en la teledetecció de la Terra realitzada pels satèl·lits de la Unió Europea en el programa Copernicus, publicat en col·laboració amb les ONG Arnika (República Txeca), Green Pole (Geòrgia) i una empresa World from Space, recomana els passos per millorar el medi ambient de Geòrgia.

"Les imatges per satèl·lit mostren que Rustavi és un punt de contaminació clau del país, probablement a causa de la seva concentració d'indústries obsoletes. Tbilisi també està molt contaminada, i un trànsit de cotxes no regulat i un transport públic insuficient es troben entre les principals causes". resumeix Jan Labohy, cap de l'equip d'investigació World from Space. "A més, altres grans ciutats, principalment Gori, Kutaisi i Batumi, mostren un augment de la contaminació, probablement a causa de l'alt trànsit,", afegeix. 

L'estudi que detalla la distribució de tres contaminants (NO2, CO i partícules - PM10) sobre el territori de Geòrgia és el resultat d'una àmplia col·laboració. Petr Kubernat, ambaixador txec a Geòrgia, afirma que la República Txeca té molta experiència per compartir quan es tracta de controlar i buscar maneres de millorar la qualitat de l'aire: "Estem honrats de poder compartir el nostre coneixement en cooperació amb la societat civil georgiana, utilitzant mètodes avançats com ara imatges per satèl·lit del programa europeu Copèrnic". 

La contaminació atmosfèrica severa, especialment a les grans ciutats, ha estat durant molt de temps una espina al costat per a molts georgians. "Des de fa molt de temps, hem cridat l'atenció sobre la qualitat de l'aire extremadament deficient a Tbilisi i a les ciutats carregades per la indústria pesant o els principals centres de transport. En no utilitzar mètodes d'alerta primerenca, l'estat està exposant els ciutadans a concentracions francament perilloses de, per exemple, partícules en suspensió que uneixen productes químics perillosos. (2). Ara tenim dades clares i d'alerta". explica Giorgi Japaridze, president de l'ONG Green Pole. 

La contaminació de l'aire a Geogria vista des de l'espai (Descarregar en anglès)

Una de les amenaces per a la qualitat de l'aire de Geòrgia és l'augment del volum de trànsit i el gran nombre de vehicles antics. Només Tbilisi representa gairebé el 40 per cent de la contaminació del transport, induïda pels cotxes d'1.5 milions de residents, el transport de mercaderies i els desplaçaments massius des de l'interior. Tot i que potser la situació ha millorat lleugerament amb la introducció de les inspeccions tècniques obligatòries dels vehicles, l'aplicació i l'ús de modes de transport alternatius segueix sent feble, cosa que, malauradament, ajuda a mantenir alts nivells d'emissions de, per exemple, NO.2.

Altres preocupacions són les fàbriques obsoletes de la indústria pesada. A Rustavi, es troben Rustavi Steel LLC, una de les empreses industrials més grans de Geòrgia, i Rustavi Azot, un dels majors productors de fertilitzants i productes químics industrials de la regió del Caucas. Rustavi té nivells significativament més alts de NO2 i PM10 que altres ciutats de mida similar. Kaspi i els seus voltants també pateixen NO2 emissions degudes a les indústries del ciment i del vidre. També es va mesurar l'augment de la contaminació a Marneuli o Gardabani (4).

anunci

Els autors de l'anàlisi fan una sèrie de (5) recomanacions. "Geòrgia està en un camí ben establert per millorar la qualitat de l'aire i ha estat adoptant molts dels estàndards i la legislació ambiental de la Unió Europea. No obstant això, cal perseguir millores en àrees clau, com ara el transport, la responsabilitat de les indústries, l'aplicació de la llei, la diversificació energètica i la participació de la ciutadania en la presa de decisions". resumeix Zuzana Vachunova, coordinadora de projectes internacionals a Arnika.

Segons l'estimació del Banc Mundial del 2020 (3), la contaminació de l'aire a Geòrgia va ser responsable d'unes 4,000 morts prematures a Tbilisi i de pèrdues econòmiques d'uns 560 milions de dòlars. El país també és una de les regions més vulnerables al canvi climàtic, en particular a l'augment d'inundacions, pluges intenses, esllavissades de terra i sequeres, cosa que posa de manifest la necessitat d'un enfocament responsable tant de les emissions de diversos contaminants com de la protecció del medi ambient i la salut pública com un forat.

La publicació de l'estudi va comptar amb el suport del Programa de Promoció de la Transició del Ministeri d'Afers Exteriors de la República Txeca. Arnika i Green Pole van presentar recentment una anàlisi del sistema estatal de control de la contaminació de l'aire de Geòrgia (6) desenvolupat en cooperació amb l'Institut Hidrometeorològic Txec. Segons aquesta valoració, el sistema oficial pateix l'absència d'estacions de vigilància a la gran majoria del país. Aquesta és la mancança que la nova xarxa ciutadana de vigilància de la contaminació atmosfèrica AirGE està posant de manifest i intenta esmenar. Fins ara, consta de vint estacions de vigilància creades amb la col·laboració d'Arnika i Green Pole a Tbilisi i Rustavi.

------

Per a més informació, poseu-vos en contacte amb: Nini Toidze, Green Pole ( [protegit per correu electrònic] / +995 599 854 555 ) o Jan Kašpárek, Arnika ([protegit per correu electrònic] / +420 770 143 103) 
 

àrnica és una ONG txeca fundada l'any 2001. La seva missió és protegir la natura i un medi ambient saludable per a les generacions futures a casa i arreu del món. Fa temps que defensem menys residus i substàncies perilloses, rius vius i natura diversa, i el dret dels ciutadans a prendre decisions sobre el medi ambient. Pots trobar més informació sobre Arnika AQUÍ. 
 

Pol verd és una ONG amb seu a Geòrgia associada al moviment cívic "La meva ciutat em mata". El moviment pretén cridar l'atenció sobre el problema de la contaminació atmosfèrica severa a les ciutats de Geòrgia, especialment Tbilisi, i les seves conseqüències per a la salut. Pots trobar més informació sobre Green Pole AQUÍ. 

------

notes:

1) Estudi: la contaminació de l'aire a Geòrgia vista des de l'espai (2023) - descarregar en anglès

2) Organització Mundial de la Salut (2023): Impactes dels contaminants en la salut humana

3) Informe del Banc Mundial (2020): Geòrgia: cap a un creixement verd i resistent

4) La contaminació de l'aire a Geòrgia vista des de l'espai: conclusions clau sobre contaminants específics:

Diòxid de nitrogen (NO2) a Geòrgia és el més concentrat en llocs amb alta densitat de població, és a dir Tbilisi, el principal centre industrial Rustavi o ciutats com Kutaisi, Batumi i Gori. Funcionen com a nuclis de transport i industrials. Concentracions significativament més altes de NO2 es produeix a l'hivern a causa de la calefacció. Les concentracions també es corresponen amb una densitat de xarxa viària. Les concentracions més baixes es troben a les muntanyes amb poca activitat humana.

La major influència en la quantitat de Monoxid de carboni (CO) a l'aire està elevation. Les concentracions elevades es mantenen a les cotes més baixes amb muntanyes als límits que impedeixen la dispersió. És impossible determinar fonts antropogèniques específiques de contaminació per CO en l'anàlisi de dades bàsiques.

Anàlisi de la partícules (PM10) mostra concentracions elevades principalment al sud-est a causa de la pols recollida pel vent. Altes concentracions al voltant de les ciutats i els seus principals connectors d'autopistes, amb Tbilisi i Rustavi amb les mitjanes més altes. La distribució de PM10 és causada per processos naturals, amb l'estiu i la primavera que afecten Tbilisi i Rustavi a causa de les partícules que s'estenen des de l'est més sec cap a l'oest, i els pics a l'hivern i la tardor al voltant de les ciutats a causa de la calefacció de la llar.

5) Contaminació de l'aire a Geòrgia: recomanacions d'experts:

Mesures d'eficiència energètica 

Els instruments financers recolzats per normes d'eficiència energètica sòlides basades en les polítiques de la UE poden reduir significativament el consum d'energia i les emissions associades. Això implica la renovació d'edificis i indústries, la promoció d'equips eficients energèticament, la rehabilitació d'edificis i la implementació de solucions de transport intel·ligent. S'han d'utilitzar instruments polítics com ara auditories, requisits de competència tècnica i implementació de sistemes de gestió energètica, centrant-se en la calefacció i la refrigeració urbanes eficients. 

Modernització del transport 

Es requereix reforçar l'autoritat de controls d'emissions i tècnics d'automòbils, camions i mitjans de transport públic motoritzats. El transport públic de Tbilisi i la seva àrea metropolitana es troba a un nivell força bo i els vells autobusos dièsel s'estan substituint per nous vehicles de GNC. Tanmateix, s'hauria de desenvolupar encara més. S'ha d'analitzar un règim de desplaçaments diaris per a un correcte reforç del transport públic des de l'interior. Altres ciutats més grans, com Kutaisi, Batumi o Rustavi, es beneficiaran d'una renovació similar del transport públic. 

Mesures de control d'emissions per a les indústries 

Les autoritats georgianes haurien d'implementar el control de la contaminació, exigir una producció més neta i fer complir normes estrictes. El suport econòmic (subvencions) també ajuda. Els fulls de ruta específics per sectors haurien de descriure els passos i objectius clau. El desenvolupament podria comptar amb el suport de les transferències de tecnologia d'institucions internacionals. Les solucions innovadores també oferiran noves oportunitats de negoci. No obstant això, moltes de les instal·lacions més grans (per exemple, GeoSteel, Rustavi; Kaspi Cement Plant) estan impulsades per capital estranger, i les autoritats de Geòrgia haurien d'exigir inversions en tecnologies actualitzades.  

Marcs normatius i responsabilitat mediambiental

L'assignació de recursos adequats, incloent finançament, personal i formació és essencial. S'ha de posar èmfasi en fer complir la legislatura, que ha d'avançar contra el lobby i la corrupció. S'han de fer inspeccions i auditories periòdiques de les fonts de contaminació per verificar el compliment de la normativa ambiental. Les sancions estrictes haurien de conscienciar sobre les conseqüències de l'incompliment de la normativa de qualitat de l'aire.  

Desplegament d'energies renovables 

Els patrons de distribució geogràfica de la contaminació de l'aire no sempre exposen de manera convincent les fonts antropogèniques. Això apunta en part al sector energètic actual del país amb més del 80% de l'electricitat generada per fonts hidroelèctriques. L'apel·lació s'ha de fer per evitar la construcció de noves centrals elèctriques de combustibles fòssils, la reducció gradual de la quota de combustibles fòssils i la diversificació entre les fonts renovables. Per atreure l'interès empresarial en el sector de les energies renovables, es recomana establir polítiques de suport, tarifes d'alimentació i incentius a la inversió. 

Seguiment i dades obertes 

S'hauria d'introduir un sistema automatitzat de control de la contaminació de l'aire a tot el país, que proporcioni dades contínuament sobre les concentracions de contaminants individuals. Altres sistemes d'informació oberts haurien de contribuir a una millor comprensió de la contaminació atmosfèrica i les seves fonts, com el PRTR (Registre d'emissions i transferències de contaminació), que presenta el volum anual d'emissions de les principals fonts. 

Conscienciació i participació ciutadana 

 Es recomana fomentar la conscienciació de la ciutadania sobre els impactes sobre la salut de la contaminació de l'aire. Per fomentar la participació del públic en els processos de presa de decisions, són crucials plataformes i eines fàcils d'utilitzar per accedir i comprendre les dades. S'hauria de convidar el públic de manera molt més activa a participar en l'elaboració de polítiques específiques. 

6) Avaluació de la monitorització de l'aire estatal a Geòrgia (2023) 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències