Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Llei de restauració de la natura de la UE: els eurodiputats aconsegueixen un acord per restaurar el 20% de la terra i el mar de la UE  

COMPARTIR:

publicat

on

La nova llei, acordada amb els estats membres, estableix l'objectiu que la UE restabli almenys el 20% de les zones terrestres i marines de la UE per a l'any 2030 i tots els ecosistemes que necessiten ser restaurats per a l'any 2050. AGRI, ENVI, PECH.

Els negociadors del Parlament i del Consell van arribar a un acord polític provisional sobre el Llei de restauració de la natura de la UE.

Objectius de restauració de la natura

Els colegisladors van acordar un objectiu de la UE per restaurar almenys el 20% de la terra i el 20% de les zones marines l'any 2030 i tots els ecosistemes que necessiten restaurar l'any 2050. Per assolir aquests objectius, els països de la UE han de restaurar almenys el 30% dels tipus d'hàbitat. cobertes per la nova llei que estan en mal estat fins a un bon estat el 2030, augmentant fins al 60% el 2040 i el 90% el 2050.

Els estats membres hauran d'adoptar, mitjançant un procés obert, transparent i inclusiu, plans nacionals de restauració que detallin com pretenen assolir aquests objectius. D'acord amb la posició del Parlament, els països de la UE haurien de donar prioritat a les zones situades a Espais Natura 2000 fins al 2030. Els colegisladors també van acordar que una vegada que una zona hagi assolit un bon estat, els països de la UE hauran de procurar que no es deteriori significativament.

Ecosistemes agrícoles

Per recuperar la natura a les terres utilitzades pel sector agrícola, els països de la UE hauran de posar en marxa mesures que tindran com a objectiu aconseguir, a finals del 2030 i cada sis anys a partir d'aleshores, una tendència positiva en dos dels tres indicadors següents:

anunci

- la índex de papallones de pastures

- la quota de terres agrícoles amb característiques paisatgístiques de gran diversitat

- l'estoc de carboni orgànic al sòl mineral de les terres de conreu.

La restauració de les torberes drenades és una de les mesures més rendibles per reduir les emissions en el sector agrícola i millorar la biodiversitat. Per tant, els països de la UE han de posar en marxa mesures de restauració de sòls orgànics d'ús agrícola que constitueixen torberes drenades en almenys el 30% d'aquestes zones per a l'any 2030 (almenys una quarta part es tornarà a mullar), el 40% per a l'any 2040 (almenys un terç serà remullat) i el 50% l'any 2050 (almenys un terç serà remullat), però la rehumectació continuarà sent voluntària per als agricultors i els propietaris privats.

Els països de la UE també han de revertir la disminució de les poblacions de pol·linitzadors com a molt tard l'any 2030 i aconseguir, a partir d'aleshores, una tendència creixent mesurada almenys cada sis anys.

Altres ecosistemes

L'any 2030, els països de la UE hauran de posar en marxa mesures amb l'objectiu d'aconseguir una tendència positiva en diversos indicadors dels ecosistemes forestals. Al mateix temps, també s'han de plantar 25 milions d'arbres addicionals a la UE i almenys 000 XNUMX km de rius s'han de restaurar en rius de fluix lliure.

Els països de la UE també s'han de garantir que l'any 2030 no hi hagi pèrdues netes en l'àrea nacional total d'espai verd urbà i de coberta arbòria urbana a les zones d'ecosistemes urbans respecte al 2021. Després del 2030 han d'augmentar-ho, amb un progrés mesurat cada sis anys.

Finançament i fre d'emergència

En un termini de 12 mesos des de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, la Comissió haurà d'avaluar qualsevol bretxa entre les necessitats financeres de la restauració i el finançament disponible de la UE i buscar solucions per salvar una bretxa si la troba.

Els negociadors també van acordar un fre d'emergència, tal com va demanar el Parlament, de manera que els objectius per als ecosistemes agrícoles es poden suspendre en circumstàncies excepcionals si generen conseqüències greus a tota la UE sobre la disponibilitat de terra necessària per assegurar una producció agrícola suficient per al consum d'aliments de la UE.

Després de l'acord, ponent César Luena (SD, ES), va dir: “L'acord assolit avui és un moment col·lectiu important. 70 anys després de l'inici del projecte europeu, cal una llei europea per a la restauració de la natura per abordar la pèrdua de biodiversitat. L'acord d'avui ha estat possible gràcies a la iniciativa i el compromís de la Comissió, al paper negociador de la Presidència espanyola del Consell, que va prioritzar aquesta qüestió, i a l'actitud comprensiva dels grups parlamentaris, especialment dels progressistes, que han sabut treballar junts i compromesos per garantir l'existència d'una llei de restauració de la natura. A més, vull destacar i expressar l'agraïment pel paper crucial que ha jugat el grup dels socialdemòcrates en aquestes negociacions, ja que sense la unitat del Grup S&D en suport d'aquesta llei, avui no estaríem celebrant l'adopció d'un acord. .”

Propers passos

L'acord encara ha de ser adoptat pel Parlament i el Consell, després de la qual cosa la nova llei es publicarà al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor 20 dies després.

Fons

Més del 80% dels hàbitats europeus es troben en mal estat. La Comissió va proposar el 22 de juny de 2022 una llei de restauració de la natura contribuir a la recuperació a llarg termini de la natura danyada a les zones terrestres i marines de la UE i aconseguir la UE clima i biodiversitat objectius i assolir els compromisos internacionals de la UE, en particular el Marc global de biodiversitat de l'ONU Kunming-Montreal. Segons la Comissió, la nova llei aportaria importants beneficis econòmics, ja que cada euro invertit suposaria almenys 8 euros en beneficis.

Aquesta legislació respon a les expectatives dels ciutadans pel que fa a la protecció i restauració de la biodiversitat, el paisatge i els oceans, tal com s'expressa a les propostes 2, 1, 2 i 3 del conclusions de la Conferència sobre el Futur d'Europa.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències