Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Tecnologies crítiques: com la UE preveu donar suport a les indústries clau 

COMPARTIR:

publicat

on

La UE està creant una plataforma de tecnologies estratègiques per a Europa (STEP) per donar suport a les tecnologies clau i reforçar la sobirania europea, Economia.

Per què la UE necessita invertir en tecnologies? 

Un dels principals objectius estratègics de la UE és reforçar la competitivitat de l'economia europea donant suport al seu canvi d'acord amb el verd i transformacions digitals. No obstant això, en els darrers anys, la indústria de la UE està sent desafiada per l'alta inflació, l'escassetat de mà d'obra, les interrupcions de la cadena de subministrament, l'augment dels tipus d'interès i els pics dels preus de l'energia.

A més, la competència mundial està creixent, especialment en tecnologies que són essencials per a la transformació econòmica en curs, com la intel·ligència artificial, el 5G, els semiconductors, les tecnologies verdes i les biotecnologies.

És per això que la UE hauria d'adoptar un enfocament més estructural de les importants necessitats d'inversió de les seves indústries.

Què és la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa?

El juny de 2023, la Comissió Europea va presentar la revisió a mig termini de pressupost de la UE per al període 2021-2027. Com a part del paquet, això va proposar l'establiment de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa. La Plataforma és un instrument per desenvolupar tecnologies emergents crítiques que siguin rellevants per a les transicions ecològiques i digitals i per a la sobirania estratègica de la UE.

La Plataforma tindria com a objectiu per augmentar la capacitat de fabricació tecnologies digitals (per exemple, microelectrònica, cloud computing, intel·ligència artificial, ciberseguretat i 5G), tecnologies netes (com ara energies renovables, emmagatzematge d'electricitat i calor, combustibles renovables d'origen no biològic, combustibles alternatius sostenibles) i biotecnologia (com biomolècules, productes farmacèutics, tecnologies mèdiques, etc.). També tindria com a objectiu enfortir les cadenes de valor i abordar l'escassetat de mà d'obra i de qualificació en aquests sectors.

anunci

Com funcionarà la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa?

Segons la proposta de la Comissió, la Plataforma redirigiria els fons en virtut dels instruments de la UE existents i utilitzaria 10 milions d'euros addicionals per reforçar programes com InvestEU, Horizon Europe, el Fons d'Innovació i el Fons Europeu de Defensa.

160 milions de €  ; L'import total de les inversions en indústries clau a través de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa

Un nou segell de qualitat de la UE Segell de sobirania s'atorgaran a projectes d'alta qualitat que contribueixin als objectius de la Plataforma. Això els hauria de donar visibilitat i atraure inversions públiques i privades.

Què proposen els eurodiputats?

A l'octubre de 2023, el Parlament indústria i pressupostos comitès va adoptar un informe sobre l'establiment de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa.

Els eurodiputats pretenien reforçar la iniciativa perquè pugui donar suport millor a la indústria de la UE. Les seves propostes inclouen:

  • Uns 3 milions d'euros addicionals als 10 milions d'euros proposats, la qual cosa eleva els nous fons de la Plataforma a 13 milions d'euros.
  • Una alineació més estreta d'aquest reglament amb altres actes legislatius amb l'objectiu d'impulsar la competitivitat industrial - el Llei de la indústria Net Zero i la Llei de matèries primeres crítiques
    La creació d'una comissió per garantir l'aplicació efectiva de la iniciativa.
  • Una avaluació de la Comissió Europea per al 2025

A més, s'hauria de considerar l'establiment d'un Fons de Sobirania de ple dret per donar suport a les indústries estratègiques per al proper pressupost a llarg termini de la UE després del 2027.

"Una vegada es va preveure que STEP fos el nou Fons de Sobirania Europeu, però no ho és", va dir Christian Ehler (PPE, Alemanya), el principal eurodiputat del comitè de la indústria. "Hem millorat significativament el text i hem creat coherència legislativa amb altres dossiers, com la Llei de la indústria Net-Zero i la Llei de matèries primeres crítiques".

"STEP és un punt de partida per donar suport adequadament a les tecnologies fabricat a Europa. Les tecnologies europees han de tenir accés a millors oportunitats de finançament. L'autonomia estratègica de la UE tan necessària només es pot aconseguir atenent les necessitats de les nostres indústries", va dir. José Manuel Fernandes (PPE, Portugal), el principal eurodiputat de la comissió de pressupostos.

Propers passos

S'espera que el Parlament voti l'establiment de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa a mitjans d'octubre. Aleshores, l'informe formaria la posició del Parlament per a les negociacions amb el Consell.

Els eurodiputats insisteixen que la Plataforma, juntament amb la revisió del pressupost a llarg termini de la UE, s'hauria de negociar com un paquet i hauria de tenir un impacte en el pressupost de la UE per al 2024.

Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP) 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències