Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#WomensRights: La pobresa femenina és el resultat de tota una vida de discriminació

COMPARTIR:

publicat

on

maria arenaLa pobresa ha augmentat a Europa des de la crisi econòmica, amb més probabilitats de viure en la pobresa que els homes. La comissió de drets de les dones del Parlament vota el dimarts 19 d'abril un informe que examina com es podria millorar la seva situació. Hem parlat amb l'autora Maria Arena, membre belga del grup S&D, sobre les causes arrels de la pobresa femenina i què es podria fer al respecte. Per a més informació llegiu la nostra entrevista i mireu el vídeo.

Hi ha algun problema específic amb la pobresa femenina a Europa?

La pobresa afecta més dones que homes. A Europa hi ha més de 65 milions de dones que viuen en la pobresa enfront dels 57 milions d'homes.

Els motius de la seva situació també són diferents. Més dones són pares solteres a càrrec dels seus fills després d'una separació. També hi ha el tema de la discriminació en el mercat de treball. Els programes d'austeritat arran de la crisi han afectat més les dones que els homes. Les dones utilitzen més els serveis públics i tenen més probabilitats de treballar en els serveis públics. Quan es retallen els serveis públics, les dones es veuen més afectades.

Hi ha col·lectius més afectats?

Hi ha un problema amb les mares solteres, per tant, no només es tracta d'afrontar la situació de les dones, sinó també de fer front a la pobresa infantil. A més, les dones sovint estan ocupades en feines precàries i tenen més probabilitats de tenir feines a temps parcial. Encara que alguns afirmen que les dones volen treballar a temps parcial, no n'estic tan segur. Potser aquest és el cas de les persones més educades, però no és així per a les menys educades. Tenir una feina molt precària no és una opció.

A més a les dones se'ls assigna un paper tradicional. Si no pots trobar feina perquè tens un nadó o tindràs un nadó, és discriminació.

anunci

Un cop jubilades les dones, la pensió les posa en situació de pobresa. Mentre treballaven, tenien sous més baixos i menys sortides professionals, per la qual cosa no tenen prou seguretat social per a la seva pensió.

Al llarg de la seva vida les dones s'enfronten a discriminacions -en l'educació, la feina, la cura dels fills, l'atenció a la gent gran- i així acaben sent pobres.

Els vostres informes esmenten la influència dels estereotips. Les raons de la pobresa de les dones també es troben a la nostra societat?

Tradicionalment els homes han estat associats amb la feina i les dones amb la família. Demanem un enfocament legislatiu per al permís parental per donar a homes i dones les mateixes oportunitats de treballar i també d'estar amb els seus fills. Com han demostrat els països escandinaus, és possible tenir igualtat entre homes i dones. En cas contrari, seria impossible lluitar contra la pobresa femenina.

Què han de fer la UE i els estats membres per combatre la pobresa femenina?

Crec que el primer que cal fer és definir què entenem per pobresa femenina a Europa. Hem de tenir més estadístiques i indicadors al respecte.

Hem de tenir un sistema de garantia infantil per lluitar contra la pobresa infantil, inclòs l'accés a la sanitat, l'educació, la cultura i una alimentació adequada. Aleshores hem de tenir un enfocament de gènere per al sistema de garantia juvenil per prevenir la pobresa femenina. Finalment, hem de lluitar pel permís parental, és a dir, tant per paternitat com per maternitat per evitar que les dones siguin discriminades quan esdevinguin mares.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències