En la seva última "iniciativa de pau", el govern georgià no ha aconseguit qüestions polítiques importants que no es poden desviar.
Fellow de l'Acadèmia, Rússia i el Programa d'Euràsia, Chatham House

Una escena del carrer a Sukhum / i. Foto: Getty Images.A l'abril, el govern georgià va fer un nou intent de formular una política cap als territoris en disputa d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, publicant una iniciativa de pau destinada a millorar les oportunitats econòmiques i educatives dels seus residents. Ha estat acollit per diverses capitals europees pel seu compromís amb mitjans pacífics de resolució de conflictes i el seu enfocament pragmàtic, però ha atret poc interès i menyspreu del seu suposat públic objectiu principal a Abkhàzia i Ossètia del Sud.

El component econòmic de la iniciativa està relacionat amb els nous vincles comercials entre Abjasia i Osetia del Sud amb Geòrgia, així com amb el mercat europeu més ampli a través de l’acord de lliure comerç profund i exhaustiu existent entre la UE i Geòrgia. Es preveu que aquestes propostes ajudin a diversificar, millorar i donar suport al creixement dels mercats econòmics a Abkhàzia i Ossètia del Sud.

El component educatiu defineix les oportunitats per als residents d'Abkhàzia i Ossètia del Sud, concedint-los accés als programes d'educació estatal de Geòrgia. Inclou activitats relacionades amb l'educació formal i informal dins i fora de Geòrgia.

Però el pla té nombrosos problemes. Per començar, sembla que està inspirada equivocadament en el cas de Transnistria a Moldàvia, on els vincles comercials i econòmics han estat durant molt de temps el fonament de la cooperació entre persones. En resum, Moldàvia necessita Transnistria. Fins i tot durant l'època soviètica, va ser la part més industrialitzada del país i, per tant, va tenir un fort incentiu per restaurar els vincles comercials després de la guerra a principis de la 1990.

Abjasia és diferent. No té cap incentiu per mantenir vincles comercials amb Geòrgia. La seva economia es va basar en el turisme, l’agricultura de nínxol (com els vins i les mandarines) i la producció de matèries primeres utilitzades principalment en els treballs de construcció locals. La guerra del 1992-93 i el bloqueig econòmic d’Abkhàzia que va seguir les infraestructures i l’economia danyades. Abjasia reviu i creix lentament, però encara està lluny de l’escala que tenia abans dels anys noranta.

La iniciativa de pau de Geòrgia només ofereix la possibilitat de vendre productes originats a Abkhàzia en els mercats georgià i europeu. Això significa que els productes d'Abkhàzia haurien de complir les normes i els estàndards del mercat únic europeu, cosa que no és realista per als productors d'Abkhàzia. La producció d'Abkhàzia és molt limitada en quantitat i varietat i mai ha estat exposada a la cultura empresarial regulada de la UE. Però té relacions comercials ben establertes amb Rússia.

L'element comercial de la proposta podria haver estat més atractiu per Abkhàzia si incloïa les dues àrees més importants per a la seva economia: turisme i trànsit il·limitat a través d'Abkhàzia. No obstant això, la iniciativa no els tracta.

anunci

La segona meitat de la proposta, l'educació, també té defectes fonamentals, en particular per a Abkhàzia. Esbossa oportunitats educatives per als estudiants d'Abkhàzia, però tots es processen a través de Geòrgia, cosa que és poc probable que sigui acceptable per als residents d'Abkhàzia. Fins i tot la tramitació electrònica dels diplomes d'Abkhàzia per part d'institucions estatals de Geòrgia és un punt d'adhesió. Encara que la iniciativa abasta la llibertat de moviment educatiu, es refereix a "documents de viatge neutres". Aquests documents no contenen cap referència a l'estat georgià, però contenen el codi del país georgià. Això sembla insignificant per als estrangers, però és una deferència inacceptable al domini georgià per a la majoria dels abkhazos.

A diferència del conflicte transnistrià, les qüestions de ciutadania i identitat nacional són claus a Abkhàzia. Per grans que siguin les perspectives i les oportunitats de desenvolupament promeses, mai no atrauran la població si es veu que minen la identitat abkhàsa i el seu objectiu polític de ser reconeguts com a república independent.

Aquesta convicció d'Abkhàzia suggereix que, fins i tot si es tractessin les limitacions anteriors i hagués hagut consultes prèvies a la publicació de propostes, encara no s'hauria acceptat. De fet, una narració popular és que tota la proposta és PR orientada a curriar el favor dels aliats occidentals de Geòrgia, en comptes d'un pla per als ciutadans d'Abkhàzia i Ossètia del Sud.

La iniciativa de Geòrgia no té cap element polític i utilitza un llenguatge relativament neutre, però està greument separat de la realitat sobre el terreny. Seria, si més no, més eficaç si les propostes no eren etiquetes d'una "iniciativa de pau", ja que Abkhàzia es considera que ara està en pau. El pla exigeix ​​la necessitat d'alteració de la Llei dels Territoris Ocupats, però la majoria de l'abkhaz considera que aquesta llei és un dels principals obstacles per al seu desenvolupament econòmic, i molts ho volen abolir.

Un conjunt de passos unilaterals que recolzessin el desenvolupament i l'accés dels residents d'Abkhàzia al món sencer sense ser empaquetats en una proposta política generarien incentius per a Abkhàzia, cosa que eventualment podria portar a ambdues parts a abordar el problema encara més difícil de l'estat. Però aquesta no és la política de Geòrgia i, amb l'enfocament actual, mai no hi haurà resolució de conflictes.