Connecteu-vos amb nosaltres

Portugal

NextGenerationEU: la Comissió avala el pla de recuperació i resiliència modificat de 22.2 milions d'euros de Portugal, inclòs un capítol REPowerEU

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió Europea ha fet una valoració positiva del pla de recuperació i resiliència modificat de Portugal, que inclou un capítol REPowerEU. El pla té un valor de 22.2 milions d'euros en ajuts i préstecs i cobreix 44 reformes i 117 inversions.

El capítol REPowerEU de Portugal consta de 6 reformes i 16 inversions per complir Pla REPowerEU's objectius per independitzar Europa dels combustibles fòssils russos molt abans del 2030. Aquestes mesures se centren en l'eficiència energètica als edificis, el suport a la indústria verda, les energies renovables i els gasos renovables, el transport sostenible i la xarxa elèctrica.

A més d'això, Portugal també ho ha proposat 34 inversions noves o ampliades al seu pla original i cinc noves reformes. Les reformes proposades tenen com a objectiu millorar l'eficiència tant del sistema de protecció social com del sistema fiscal, promoure l'economia circular i la gestió de residus i impulsar encara més la transició digital de l'administració pública. No s'ha eliminat cap inversió ni reforma del pla inicial de recuperació i resiliència.

De Portugal canvis al pla original es basen en la necessitat de tenir en compte:

  • L'alta inflació experimentada el 2022;
  • les interrupcions de la cadena de subministrament causades per la guerra d'agressió de Rússia contra Ucraïna, que han encarit les inversions i han provocat retards, i;
  • la revisió a l'alça de la seva dotació màxima de subvencions RRF, de 13.9 milions d'euros a 15.5 milions d'euros. Aquesta revisió a l'alça és el resultat de la Actualització del 2022 de juny a la clau d'assignació de subvencions RRF.

Per finançar l'augment de l'ambició del seu pla, Portugal ha sol·licitat transferir al pla la totalitat de la seva quota de la Reserva d'Ajust del Brexit, d'acord amb el Reglament REPowerEU, per un import de 81 milions d'euros. Portugal també va sol·licitar 3.2 milions d'euros en préstecs addicionals, que se sumen als 2.7 milions d'euros de préstecs ja inclosos al pla de Portugal. Juntament amb les subvencions REPowerEU i RRF per a Portugal (per un import de 704 milions d'euros i 15.5 milions d'euros, respectivament), aquests fons fan que el pla modificat global presentat valgui 22.2 milions d'euros.  

Un impuls addicional a la transició verda de Portugal  

El pla modificat té un enfocament més fort en la transició verda, dedicant 41.2% (en comparació amb el 37.9% del pla original) dels fons disponibles a mesures que donar suport objectius climàtics

anunci

Les mesures incloses en el Capítol REPowerEU contribuir fortament a reduir la dependència dels combustibles fòssils. Les reformes proposades van des de la racionalització de l'autorització d'energies renovables fins a l'adopció de legislació que ajudi a l'absorció del biometà i l'hidrogen renovable al país. Les inversions de REPowerEU tenen com a objectiu reforçar l'eficiència energètica en edificis residencials, de serveis i públics, i desenvolupar un model de finestreta única per a intervencions d'eficiència energètica. Les mesures clau inclouen el suport a la implementació d'un sistema de trànsit ràpid d'autobusos a la ciutat de Braga, majoritàriament amb vehicles descarbonitzats, així com la modernització de 75 centres educatius públics. Altres reformes i inversions estratègiques tenen com a objectiu descarbonitzar el transport tant a la península com a les comunitats autònomes, així com construir capacitat d'emmagatzematge per augmentar la flexibilitat del sistema energètic. A més, es crearà un observatori de la pobresa energètica per supervisar i ajudar a establir polítiques d'ajuda a les llars necessitades.

A més del capítol REPowerEU, el desplegament d'agendes ambicioses de recerca i innovació desenvolupades per consorcis empresarials i acadèmics que se centren en la transició verda enfortirà les capacitats científiques i tecnològiques de Portugal.

S'espera que totes aquestes mesures tinguin un impacte durador per a la transició verda.

Reforçant la preparació digital i la resiliència social de Portugal 

El pla de Portugal segueix sent ambiciós al digital també esfera. De fet, es dedica 21.1% de la seva destinació total per donar suport a la transició digital.

Algunes de les noves inversions que contribueixen a aquest objectiu estan destinades a accelerar el procés de transformació digital i digitalització de la ciència. Fomentaran el desenvolupament de l'ecosistema d'innovació i emprenedoria de les institucions d'educació superior, per exemple, reduint la precarietat dels investigadors i donant suport a les polítiques públiques basades en dades. 

També, el pla modificat la dimensió social segueix sent molt ambiciosa, amb mesures significativament reforçades per abordar els reptes socials de llarga data. Aquests cobreixen la capacitat de resposta i l'accessibilitat dels serveis sanitaris i d'atenció a llarg termini, i l'accés a un habitatge social i assequible. Una nova reforma simplificarà el sistema de prestacions socials per facilitar el suport als més vulnerables. El pla continua oferint una àmplia gamma de serveis socials centrats en persones grans, persones amb discapacitat i migrants, així com programes integrats destinats a donar suport a les comunitats desfavorides de les àrees metropolitanes desfavorides.

Propers passos

Ara el Consell tindrà, per regla general, quatre setmanes per aprovar l'avaluació de la Comissió.  

L'aval del Consell permetria a Portugal presentar les properes sol·licituds de pagament en el marc del RRF i una sol·licitud de 157 milions d'euros de prefinançament dels fons REPowerEU.

La Comissió autoritzarà desemborsaments addicionals basats en el compliment satisfactori de les fites i objectius esbossats en el pla de recuperació i resiliència de Portugal, reflectint el progrés en la implementació de les inversions i les reformes.  

Fons

En virtut del RRF, Portugal ha rebut fins ara 5.1 milions d'euros, que inclouen prefinançament (2.2 milions d'euros desemborsats el 3 d'agost de 2021) i pagaments després de l'avaluació positiva de les sol·licituds de primer i segon pagament (1.16 milions d'euros el 9 de maig de 2022, seguit d'1.8 milions d'euros el 8 de febrer de 2023).

Més informació 

Valoració positiva de la Comissió del pla revisat de Portugal

Capítols REPowerEU i revisió dels plans de recuperació: Preguntes i respostes

Lloc web de Recuperació i Resiliència de Portugal

Instal·lació de recuperació i resiliència: preguntes i respostes

Regulació de la instal·lació de recuperació i resiliència

Lloc web del recurs de recuperació i resiliència

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències