Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

Un nou estudi examina les toxines als sediments de Kakhovka d'Ucraïna

COMPARTIR:

publicat

on

Experts txecs i ucraïnesos han analitzat un conjunt de mostres dels sediments pres del fons del riu

Orizhzhia regió d'Ucraïna, que ara està buida després de la destrucció de la presa per l'exèrcit rus l'any passat. Van trobar nivells alarmants de DDT i altres toxines a una platja pública. El mostreig forma part d'un programa de llarga durada Clean Air for Ukraine i es va dur a terme en col·laboració amb les organitzacions cíviques ucraïneses, l'ONG Arnika (República Txeca) i l'empresa txeca Dekonta per ajudar Ucraïna a garantir un entorn més segur per al públic.

Els investigadors van analitzar set mostres: cinc del riu Dnipro i dues de cràters deixats pel tir de coets S-300 russos. [1] Amb molt, els pitjors resultats van venir d'un examen d'una zona prèviament coberta per l'aigua, directament a la platja central de la ciutat de Zaporizhzhia: un lloc utilitzat per la població local per relaxar-se, on només una extracció d'aigua va revelar, per exemple, grans canonades de clavegueram. Hi ha una gran sospita que diverses empreses locals estan connectades il·legalment al sistema de clavegueram, de manera que és impossible saber exactament què flueix i d'on prové.

Entre altres toxines -com l'arsènic, el mercuri o el crom-, les anàlisis de laboratori han mostrat una alta presència de DDT pesticida prohibit i perillós. [2] Va ser acompanyat de nivells relativament més baixos d'un altre insecticida nociu, HCH. Se sospita que els sediments han acumulat aquestes substàncies tòxiques durant els llargs anys de funcionament de la presa, especialment durant l'era agrícola soviètica. Però els investigadors assenyalen la necessitat de determinar una font específica.

"Un nivell tan alt de contaminació en el lloc d'esbarjo de la gent és una preocupació seriosa. Les concentracions de DDT i HCH suggereixen la proximitat d'un lloc molt contaminat, com un abocador de pesticides obsolet. No volem causar pànic, però Hem d'informar a la població local i identificar la font.Seria molt perillós si les toxines entréssin a la cadena alimentària, o si, per exemple, la gent portava el sediment als seus jardins i hi cultivava hortalisses.En entrar a la cadena alimentària, el DDT es pot dipositar al cos humà i provocar efectes adversos per a la salut", diu Olexiy Angurets, expert en ecologia i desenvolupament sostenible de la campanya Clean Air for Ukraine, que es desenvolupa en col·laboració amb Arnika.

Les mostres preses a la platja de Zaporizhzhia van mostrar nivells extrems de diversos altres contaminants perillosos. En el cas del potent carcinogen i mutagen benzo(a)pirè, els nivells que indicaven una necessitat de descontaminació, tal com s'estableix a la República Txeca, es van superar més de 2300 vegades. Es va trobar un presumpte carcinogen, el benz(a)antracè, en una concentració més de 500 vegades per sobre d'un llindar establert. Les anàlisis també van revelar una important contaminació per olis minerals, generalment associada a la indústria pesada o a les refineries.

El segon lloc més contaminat es va identificar a la confluència dels rius Sukha Moskovka i Dnipro a la ciutat de Zaporizhzhia. Els sediments estan molt contaminats amb metalls pesants, especialment arsènic, manganès i crom. Probablement, la causa és diferent a la de la "Platja DDT" i es deu al fet que les plantes industrials aboquen aigües residuals a la riera, fent-ne l'aigua de color marró vermellós i molt mineralitzada.

anunci

“La guerra està agreujant els efectes de les antigues càrregues ecològiques i multiplicant els riscos ecològics creats anteriorment. Però els resultats també confirmen que la remediació de les càrregues ecològiques històriques ha de ser una part important d'una discussió sobre els plans de recuperació de la postguerra. Suggereix que una vegada que Ucraïna s'hagi defensat de l'amenaça dels míssils russos i de la invasió com a tal, hem de parlar de com garantir que la seva gent estigui protegida de l'amenaça invisible però encara més insidiosa dels agents tòxics. Estem honrats de poder ajudar la societat civil ucraïnesa a fer-ho”, conclou Marcela Černochová, coordinadora dels projectes de l'Arnika a Ucraïna.

La destrucció de la presa de Kakhovka el 6 de juny de 2023 va ser un dels exemples més sorprenents del dany ambiental causat per la invasió russa a Ucraïna. La bretxa va provocar una inundació generalitzada de terres de conreu i assentaments. L'àrea de l'antic embassament s'ha drenat en gran part, deixant al descobert prop de 2,000 quilòmetres quadrats de l'antic llit del llac.

La publicació de l'estudi forma part d'una col·laboració a llarg termini entre l'ONG Arnika amb seu a Txeca i les organitzacions associades ucraïneses Free Arduino (Ivano-Frankivsk) i Green World (Dnipro) que s'està duent a terme a diferents parts d'Ucraïna des del 2017. El programa Clean Air for Ukraine s'ha centrat principalment en fer campanyes per una regulació més estricta de la contaminació atmosfèrica industrial, però des de l'agressió russa del febrer de 2022, també ha començat a tractar els danys ambientals causats per la guerra i la protecció de la població davant de noves amenaces.
La investigació es va dur a terme amb el suport financer del Programa de Promoció de la Transició del Ministeri d'Afers Exteriors de la República Txeca i el Govern de Suècia.

notes

[1] - Es van analitzar cinc mostres de sediments del riu Dnipro i dues mostres de sòl dels cràters d'impacte de míssils del sistema rus S-300 per detectar la presència de les substàncies següents: metalls pesants, hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP), compostos extraïbles no polars (NEC), hidrocarburs C10 - C40, cianurs, bifenils policlorats (PCB), hexaclorobences (HCB), pentaclorobences (PeCB), hexaclorobutadiè (HCBD), residus de plaguicides organoclorats (OCP), retardants de flama bromats (BFR), decloran plus (DP), policlorats (PCN) substàncies poli- i perfluoroalquilades (PFAS), parafines clorades de cadena curta i mitjana (SCCP i MCCP) i dioxines (PCDD/Fs) i PCB semblants a dioxines (dl PCB) per bioassaig DR CALUX.

[2] - El DDT (diclorodifeniltricloroetan) i els seus diversos compostos relacionats van ser abans un insecticida influent, molt utilitzat en l'agricultura i per al control de malalties transmeses per vectors com la malària. Tanmateix, els seus greus efectes sobre els sistemes neurològic, reproductiu, immunològic i hepàtic dels humans i la reproducció dels ocells, per exemple, i la seva tendència a acumular-se al sòl durant dècades (i/o a descompondre's en substàncies tan tòxiques com l'original). pesticides) han fet que el seu ús estigui molt restringit. Encara es troben alts nivells de DDT a les proximitats dels llocs de producció de DDT, emmagatzematges de pesticides obsolets i llocs d'abocador, especialment als països postsoviètics, inclosa Ucraïna.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències