Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Acords d'aigua i energia entre Taixkent i Bixkek: nous motors per enfortir la cooperació

COMPARTIR:

publicat

on

La visita d'estat del president de la República d'Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev a la República de Kirguistán, que va tenir lloc el dia 26-27 El gener d'aquest any, sens dubte, passarà a la història de les relacions bilaterals, escriu Javokhir Badalov.

Després de la cimera, les parts van portar les relacions al nivell d'una associació estratègica integral. Es van signar 25 documents, inclòs un protocol sobre l'intercanvi d'instruments de ratificació d'un acord sobre determinades seccions de la frontera estatal entre Uzbekistan i Kirguizistan, el Programa Intergovernamental de Comerç Estratègic i Associació Econòmica per al període 2023-2025, entre d'altres.

Al meu entendre, un dels esdeveniments clau de la visita va ser l'assoliment d'un acord per a la construcció de la HPP-1 de Kambarata. En particular, la vigília de la reunió dels caps d'estat, es va signar un acord d'inversió entre Uzbekistan i Kirguizistan. A principis, el 6 de gener d'aquest any, a Bishkek, Uzbekistan, Kazakhstan i Kirguizistan van signar un full de ruta per a la implementació del projecte. Es preveu la construcció d'una presa amb una alçada de 256 m i un embassament amb una capacitat de 5.4 milions de metres cúbics. Es preveu que l'HP generi 5.6 milions de kWh d'electricitat a l'any.

Aquest és un projecte insígnia no només per als països implicats, sinó per a tota la regió en el seu conjunt. La seva implementació amb èxit assentarà les bases per al desenvolupament sostenible de l'Àsia Central assegurant la seguretat econòmica, energètica i alimentària de tota la regió.

Un tret característic de l'HPP: és el primer megaprojecte conjunt d'aquest tipus en la història recent de la regió amb la participació de tres països. Les parts uneixen forces per utilitzar el potent potencial hidroelèctric d'Àsia Central, que és de 930 milions de kWh a l'any. Paral·lelament, malgrat les mesures adoptades, fins ara només s'ha dominat en un 11%.

Per descomptat, la implementació del Kambarata HPP-1 és cada cop més important en el context d'un augment constant de la demanda d'Àsia Central d'energia barata i respectuosa amb el medi ambient. Això es deu al creixement dinàmic de l'economia i la població, l'aprofundiment de la cooperació industrial a la regió.

S'espera que el 2030 el consum d'electricitat a Kazakhstan sigui de 136 milions de kWh (un augment del 21% respecte al 2020), a Uzbekistan - 120.8 milions de kWh (un augment d'1.7 vegades), al Kirguizistan - més de 20 milions de kWh (creixement). en un 50%).

anunci

En aquest sentit, l'HPP previst garantirà la creació de capacitats de generació addicionals que es puguin integrar en un únic anell energètic d'Àsia Central. Això augmentarà la fiabilitat de subministrar electricitat barata al mercat regional nacional. Així, es farà un pas més cap a la formació d'un mercat energètic comú.

A més, els recursos energètics alliberats es poden subministrar als mercats de tercers països. S'espera que la posada en marxa de la HPP-1 de Kambarata permeti exportar energia per valor de 234 milions de dòlars anuals.

Finalment, però no menys important, la implementació del projecte es convertirà en un factor important per garantir la seguretat alimentària a Àsia Central. Les necessitats de reg es respondran mitjançant una gestió més eficient dels recursos hídrics del riu Norin. Això és especialment rellevant a l'estiu, quan hi ha escassetat d'aigua a causa de les altes temperatures.

A més, Uzbekistan i Kirguizistan han desenvolupat recentment la cooperació agroindustrial. Avui, tots dos països estan prenent mesures per implementar projectes conjunts de cultiu de fruites i hortalisses, subministrament de bestiar, entre d'altres. L'execució del projecte tindrà un paper important no només en el subministrament d'aigua als regadius, sinó també en el subministrament ininterromput d'electricitat de les instal·lacions industrials.

La construcció de centrals hidroelèctriques, que són una font d'energia barata i neta, també és una exigència dels temps. A tot el món, s'està reforçant el control sobre la compatibilitat amb el medi ambient dels béns (principalment la presència d'una petjada de carboni en ells). En particular, la UE té previst introduir un impost sobre els béns produïts amb un alt nivell d'emissions de diòxid de carboni l'any 2026. En aquest sentit, la generació d'electricitat a les centrals hidroelèctriques permetrà a Uzbekistan i Kirguizistan portar productes competitius fets amb energia neta a els mercats.

L'acord d'inversió per a la construcció de la HPP-1 de Kambarata és també una continuació lògica de l'alta dinàmica de cooperació entre Uzbekistan i Kirguizistan en el sector de l'aigua i l'energia.

Malgrat els problemes que s'han produït, Taixkent i Bixkek han desenvolupat mecanismes de cooperació mútuament acceptables en aquesta àrea. Es va establir un intercanvi d'energia estacional entre els països, segons el qual Uzbekistan subministra electricitat a un país veí a la primavera i la tardor, mentre que Kirguizistan la torna a l'estiu.

Com a resultat, l'agricultura a Uzbekistan rep la quantitat necessària d'aigua, i al Kirguizistan, la possibilitat d'acumular aigua per al seu ús en el moment adequat.

Per coordinar de manera més eficaç aquests i altres processos, la Comissió Mixta de l'Aigua va iniciar la seva tasca l'agost de 2022. Cal destacar que ja en la seva primera reunió es va signar un Acord interdepartamental de cooperació en matèria de gestió de l'aigua.

A més, el nostre país participa activament en el subministrament i el trànsit d'electricitat al Kirguizistan. Així, Uzbekistan no només subministra electricitat al Kirguizistan, sinó que també assegura a través de les seves xarxes energètiques el trànsit d'electricitat des de Turkmenistan, el volum de la qual el 2021-2022 va superar els 1 milions de kWh.

No hi ha dubte que el projecte tripartit per a la construcció de la HPP-1 de Kambarata és una prova d'una nova dinàmica regional. Abans, Uzbekistan i Tadjikistan van començar la construcció de dues centrals hidroelèctriques al riu Zarafshan. Tot això demostra que la cooperació mútuament beneficiosa en el sector de l'aigua i l'energia a Àsia Central pot servir com a factor unificador.

Les parts demostren la capacitat de resoldre constructivament fins i tot els problemes més complexos trobant compromisos mútuament acceptables. Aquesta cooperació pot esdevenir un model exemplar per a altres regions que pateixen problemes similars.

En general, els acords assolits després de la visita d'estat de Shavkat Mirziyoyev al Kirguizistan són sense precedents. Sens dubte, obriran una nova pàgina en les relacions entre els dos països i pobles germans, contribuiran a garantir la seguretat, l'estabilitat i el desenvolupament sostenible a tota la regió d'Àsia Central.

Javokhir Badalov és el principal investigador de l'ISRS sota el president de la República d'Uzbekistan.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències