Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

L'estratègia d'igualtat de gènere serveix per a l'estabilitat i el creixement a Uzbekistan

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

En l'etapa actual de reformes a Uzbekistan, les reformes per protegir els drets i els interessos legítims de les dones, oferir suport social a les dones que ho necessiten i garantir la igualtat de gènere es continuen produint de manera sistemàtica. L'estratègia per assolir la igualtat de gènere a Uzbekistan fins al 2030 es va adoptar per portar aquestes coses a un nivell qualitativament nou. escriu Malika Kadirkhanova.

Es va fixar en 18 anys l'edat de casar-se entre homes i dones i es va suprimir la llista de llocs de treball amb condicions laborals desfavorables, en què el treball femení està prohibit total o parcialment. El càrrec d'inspectora per al treball amb dones es va introduir en el sistema d'afers interns.

D'acord amb el Decret del President de 7 de març de 2022: "Sobre mesures per accelerar encara més el treball de suport sistemàtic a la família i la dona", el programa nacional per augmentar l'activitat de les dones en tots els sectors de l'economia del país, així com la vida política i social el 2022-2026 es va aprovar. En aquest document es van determinar una sèrie de mesures destinades a garantir els drets socials, polítics i econòmics de les dones i s'està assegurant la seva implementació pràctica. En particular, es va assignar una quota del 4% per a les noies adultes de famílies que necessitaven protecció social per estudiar en una institució d'educació superior.

A partir del 9 de febrer de 2022, la antiguitat de les dones, que inclou el període de baixa per maternitat, s'ha incrementat de tres anys a sis anys. El període d'experiència laboral dels nens amb discapacitat des de la infància s'ha ampliat de 16 a 18 anys.

Des del setembre de 2022, s'estableixen subsidis per embaràs i part per a dones en empreses i organitzacions privades amb càrrec al pressupost de l'Estat. Es van introduir préstecs educatius sense interessos per a dones que estudien a institucions d'educació superior, escoles tècniques i col·legis, i es va establir el procediment de reemborsament estatal de les quotes contractuals de totes les dones que estudien a nivell de màster.

Es va introduir el procediment per cobrir els contractes educatius de familiars amb ingressos baixos, orfes o estudiants privades de la cura parental sense la condició de reemborsament a costa de recursos addicionals del pressupost local. A més, es va constituir el Fons d'Aliments, i en el cas que el deutor fos objecte de responsabilitat penal per eludir el suport econòmic del seu fill menor d'edat, es va establir la pràctica d'orientar el pagament de les pensions per cobrir els endarreriments.

Les reformes destinades a augmentar radicalment el paper de la dona en la vida sociopolítica i l'àmbit empresarial del nostre país continuen en marxa. Es va crear un sistema únic per preparar dones socialment actives per a llocs de lideratge, formació i millora de les seves qualificacions. Com a conseqüència, el 2016, el nombre de dones líders al nostre país era del 7%, el 2020 aquesta xifra s'ha incrementat fins al 12%, el 2022 al 27%, i entre les emprenedores al 25%.

anunci

Es va crear una base de dades electrònica única de candidates prometedores que treballaven en organismes i organitzacions estatals i es va crear una llista de reserva de més de 25,000 dones per al lideratge. L'any 2022 es va desenvolupar un programa per augmentar l'activitat de les dones a l'administració pública amb la participació de ministeris i agències, i dirigit a la seva implementació.

Avui, en el sistema d'organitzacions estatals i públiques, unes 1,400 dones treballen en llocs de lideratge a nivell de repúbliques i regions, i més de 43,000 a nivell de districtes i ciutats. El 48 o el 32% dels 150 diputats elegits a la Cambra Legislativa són dones. No és exagerat afirmar que aquests resultats s'aconsegueixen gràcies a les condicions creades perquè les dones en l'àmbit de la política i la gestió al servei del futur del nostre país.

L'Acadèmia d'Administració Pública i el Comitè Estatal per a la Família i la Dona van desenvolupar un programa "Escola per a dones líders" de 552 hores per formar líders femenines. Com a part del programa, es van formar 100 dones actives. Es van recopilar dades de 142 dones graduades de l'Acadèmia durant el període 1996-2021 i es van incloure a la base de dades nacional de reserva de personal. Paral·lelament, es va crear un sistema d'informació únic per registrar les dones víctimes d'assetjament i violència. 29 centres, entre ells 1 centre republicà, 14 centres regionals i 14 centres intercomarcals exemplars de rehabilitació i adaptació de la dona funcionen amb eficàcia.

REFORÇANT MÉS EL MARC LEGAL

Les dones estan fent una contribució digna al desenvolupament del Nou Uzbekistan. Aquest és el resultat de les reformes implementades per reforçar la influència de les dones i protegir els seus drets i interessos en els aspectes més bàsics de la societat: política, econòmica i social.

En els darrers anys, s'han fet importants esforços per reforçar encara més la base legal per garantir la igualtat de gènere en tots els àmbits. S'han pres mesures importants per reforçar la base legislativa i institucional per assolir aquests objectius, i s'han adoptat més de 20 documents legals normatius amb l'objectiu de millorar encara més el sistema de suport integral a les dones, la protecció dels seus drets i interessos legals.

Els conceptes d'"expertesa en gènere" i "auditoria de gènere" es van introduir a la legislació nacional. Es va aprovar una llei sobre la simplificació de la base jurídica del procediment d'adopció. Aquells que van cometre un delicte lleu i van complir una condemna van poder adoptar un nen d'acord amb aquest document.

A més, es va aprovar una llei per garantir els drets de les dones en situacions socials difícils. D'acord amb la recomanació de l'ONU, es va millorar la Llei "Sobre la protecció de les dones contra l'assetjament i els abusos" i altres documents legals rellevants, es va incloure el concepte de "violència domèstica" a la llei i es va establir la responsabilitat de la violència domèstica com a delicte separat. Actualment, s'ha millorat el mecanisme de protecció de les dones davant l'assetjament i el maltractament, i s'ha elaborat un projecte de llei que defineix el procediment per a l'emissió d'una ordre de protecció d'un any per resolució judicial, que s'ha presentat a la Sala Legislativa.

En el marc de l'Estratègia d'Igualtat de Gènere de la República d'Uzbekistan per al 2030, la Comissió Electoral Central ha establert 11 indicadors que controlen la participació de dones i homes en igualtat de condicions en totes les etapes de les eleccions per tal d'implicar dones i homes en el procés electoral. procés electoral en igualtat de condicions, per garantir la igualtat de drets i oportunitats de dones i homes en la formació de les comissions electorals. Durant l'any 2022, la importància de la dona i la garantia dels drets laborals es van establir com a indicadors separats en el rànquing de departaments individuals de personal en organismes i organitzacions estatals.

La base de la regulació legal de les relacions laborals s'ha millorat en el Codi de Treball adoptat l'any 2022 d'acord amb les normes internacionals sobre drets humans i laborals. En aquest Codi es van incloure més d'una vintena de noves normes que protegeixen els drets laborals de les dones. En particular, es va reforçar especialment el dret dels ciutadans a disposar de les seves capacitats laborals, a exercir-les de qualsevol forma no prohibida per la llei, a triar lliurement el tipus de formació, professió i especialitat, lloc de treball i condicions de treball.

EXECUCIÓ DE DOCUMENTS INTERNACIONALS

Uzbekistan presenta informes nacionals periòdics al Consell de Drets Humans de l'ONU sobre l'aplicació de convenis i pactes internacionals. S'ha establert la supervisió parlamentària del compliment de les obligacions internacionals en l'àmbit dels drets humans.

Com a part de l'aplicació de l'estratègia de gènere, la qüestió de l'aplicació dels convenis de l'Organització Internacional del Treball "Igualtat de relacions i igualtat d'oportunitats entre dones i homes que treballen: treballadors amb responsabilitats familiars", "Treball a temps parcial" i "Custenes domèstiques" en s'ha considerat la nostra legislació nacional. Es van elaborar propostes sobre la conveniència de l'adhesió de la República d'Uzbekistan a la Convenció de l'Haia sobre l'ordre internacional de la manutenció dels fills i altres formes de suport familiar. Actualment, un projecte de llei està en procés de promulgació en aquest document internacional.

L'any passat, la comissió republicana va aprovar el pla d'acció nacional per a l'aplicació de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU "Dones, pau i seguretat" i el "full de ruta" per al període 2022-2025 per augmentar el paper de les dones i les nenes en la societat, el gènere la igualtat i els problemes familiars. A partir d'aquest document, es va decidir adoptar mesures especials temporals per augmentar el nombre de dones en llocs de direcció i fomentar-les.

A més, s'ha començat a treballar per prevenir els casos de violència contra les dones, ampliar-ne la protecció, reforçar la lluita contra el tràfic de persones, inclòs el tràfic de dones i nens, i augmentar la predisposició i responsabilitat dels organismes estatals competents per prevenir la risc de violència contra les dones.

La regulació de les qüestions relacionades amb els drets dels treballadors migrants és d'especial importància per a Uzbekistan. Per això, el 2019, el nostre país es va convertir en membre de l'Organització Internacional per a les Migracions. Es va crear un fons especial per donar suport a les persones que treballen a l'estranger, per protegir els seus drets i interessos. L'any 2022, la coalició "Campanya del cotó", que uneix empreses que produeixen productes acabats a partir de cotó i el comerç de productes de cotó, va reconèixer l'eliminació completa del treball forçat i infantil a Uzbekistan i va cancel·lar la prohibició del cotó uzbek. A més, a l'informe anual del Departament de Treball dels EUA "Llista de béns produïts pel treball infantil i el treball forçat - 2022", el cotó uzbek es va eliminar de la llista de béns produïts pel treball infantil i el treball forçat.

Avui s'estan duent a terme reformes constitucionals al nostre país. S'ha elaborat el projecte de llei constitucional "Sobre esmenes i addicions a la Constitució de la República d'Uzbekistan". El projecte de llei va ser sotmès a l'expertesa jurídica de gènere.

El 20 de juliol de 2022 es va celebrar una discussió pública internacional (consulta) a la ciutat de Taixkent sobre el tema "Reflexió de les disposicions sobre els drets de les dones a les constitucions mundials". A l'acte, es van fer suggeriments per a un desenvolupament posterior de la base constitucional i jurídica per garantir la protecció efectiva de la dignitat, els drets, les llibertats i els interessos legals de les dones.

Avui al nostre país, vetllar pels drets i interessos de les dones, la igualtat de gènere, el desenvolupament de l'emprenedoria femenina, la creació de nous llocs de treball per a elles i la millora de les condicions laborals i de vida s'han convertit en una prioritat de la política estatal. Això, al seu torn, serveix per augmentar la influència de les dones en els aspectes més bàsics de la societat: els àmbits polític, econòmic i social, la seva activitat en cada camp i la participació de les nostres germanes en la vida de la societat s'amplia any rere any. .

Malika Kadirkhanova, president de la Comissió del Senat de l'Oliy Majlis sobre dones i igualtat de gènere.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències