Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Desenvolupador d'aliments modificats genèticament primera comercialitzat diu debat no ha acabat

COMPARTIR:

publicat

on

cercle de cultiuEl nombre de científics, metges i experts legals que han signat la declaració del grup: "No hi ha consens científic sobre la seguretat dels transgènics" ha pujat a 231 en poc més d'una setmana, i continua creixent. El nombre de signants inicials es va situar en gairebé 100 el dia que es va publicar la declaració, el 21 d’octubre. Des de llavors s’ha més que duplicat. 

Una signant recent és la doctora Belinda Martineau, antiga membre del laboratori Michelmore del UC Davis Genome Center, Universitat de Califòrnia, que va ajudar a comercialitzar el primer menjar sencer transgènic del món, el tomàquet Flavr Savr. El Dr. Martineau va dir: "Dono suport de tot cor a aquesta afirmació exhaustiva, reflexiva i professional que descriu la manca de consens científic sobre la seguretat dels cultius modificats genèticament (GM / GE) i d'altres organismes GM / GE (també anomenats OMG). El debat de la societat sobre la millor manera d’utilitzar la potent tecnologia de l’enginyeria genètica clarament no s’ha acabat.

Que els seus seguidors ho assumeixin, és poc més que un pensament desitjat ". Un altre signatari, la doctora Judy Carman, directora de l’Institut de Recerca en Salut i Medi Ambient, Adelaida, i professora associada adjunta de salut i medi ambient de la Universitat de Flinders, al sud d’Austràlia, va dir: “Dels centenars de cultius transgènics diferents que s’han aprovat per a el consum humà i animal en algun lloc del món, pocs han estat provats a fons amb seguretat. Per tant, no és possible consensuar que tots són segurs per menjar, almenys, no un consens basat en proves científiques difícils derivades de dades experimentals ”.

Una tercera signant, la professora Elena Alvarez-Buyllla, coordinadora del Laboratori de Genètica Molecular de Desenvolupament i Evolució de les plantes de l’Institut d’Ecologia, UNAM, Mèxic, va dir: , i tan segurs com els cultius que no siguin modificats genèticament no són justificables. Hem de ser especialment cautelosos en el cas de la proposta d’alliberament d’un cultiu transgènic al centre d’origen genètic d’aquest cultiu. Un exemple és la plantació de blat de moro transgènic a Mèxic. Mèxic és el centre d'origen genètic del blat de moro. Els gens transgènics poden contaminar de manera irreversible les nombroses varietats autòctones que constitueixen el reservori genètic per a tota futura cria de varietats de blat de moro. A més, el blat de moro és un cultiu alimentari bàsic per al poble mexicà. Per tant, les emissions de transgènics poden amenaçar la diversitat genètica de la qual depèn la seguretat alimentària, tant a Mèxic com a nivell mundial.

Aquestes decisions amb grans implicacions per a la societat no han de ser preses per un grup reduït d'experts autoseleccionats, molts dels quals tenen interessos comercials en tecnologia GM, sinó que també han d'implicar els milions de persones més afectades. A mesura que s'hi troben, a Mèxic tenim un experiment contínuament sense control, sense cap mandat científic o popular independent, en què els gens transgènics poden moure's amb varietats autòctones de blat de moro. El resultat inevitable serà alteracions genètiques amb efectes impredictibles ".

Un quart signant, el doctor Joachim H. Spangenberg, membre del professorat del Centre UFZ Helmholtz d’Investigació Ambiental, Leipzig, Alemanya, va dir: “Els investigadors en ecologia i ciències ambientals rellevants han predit impactes ambientals negatius dels cultius transgènics durant uns 25 anys. Al llarg dels anys, molts d’aquests impactes s’han documentat empíricament. Un exemple és el desenvolupament de la resistència de plagues als cultius insecticides GM Bt i la resistència de les males herbes als herbicides necessaris per als cultius tolerants a herbicides transgènics. Aquests problemes de resistència són ara un problema creixent per als agricultors –en benefici de les llavors de GM i de les empreses agroquímiques– i obliguen els agricultors a tornar a obtenir pesticides químics més antics i encara més tòxics.

Fa vint anys, les associacions acadèmiques internacionals dels ecologistes i biòlegs moleculars es van reunir al Consell Internacional per a la Ciència. Els dos grups van acordar que els seus camps d'especialització són complementaris i que necessitaven a cooperar per tal d'avaluar els impactes ecològics dels cultius transgènics d'una manera sistemàtica. No obstant això, molts biòlegs moleculars implicats en el desenvolupament dels cultius GM avui persistentment ignoren els seus propis punts cecs i la ciència emergent dels segments complementaris ambientals de la comunitat científica, convertint l'aplicació de la tecnologia de modificació genètica en una situació de risc social ".

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències