Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Ajudes estatals: la Comissió autoritza 448 milions d '€ d'ajuda per a la construcció de la terminal de GNL de Lituània

COMPARTIR:

publicat

on

Terminal de GNL prevista Port Font de Klaipeda_550x300La Comissió Europea ha constatat que les ajudes per a la construcció i l'explotació d'una terminal de gas natural liquat, que es desenvoluparà al port de Klaipėda a Lituània per AB Klaipėdos nafta, compleixen les normes d'ajuda estatal de la UE. El projecte té com a objectiu augmentar la seguretat del subministrament de gas a Lituània mitjançant la diversificació de les seves fonts de subministrament. La Comissió ha conclòs que l'ajuda afavoreix els objectius energètics de la UE sense distorsionar indegudament la competència, ja que el desenvolupament de la terminal de GNL integrarà Lituània al mercat del gas de la UE i estimularà la competència als mercats de gas de Lituània.

El vicepresident de la Comissió encarregat de la política de competència, Joaquín Almunia, va dir: "L'ajuda reduirà la dependència de Lituània d'una única font de subministrament de gas i millorarà la seva seguretat en el subministrament. Mitjançant la diversificació de les fonts de subministrament de gas, la terminal també estimularà la competència entre els proveïdors de gas. , que al seu torn beneficiarà els consumidors".

L'any 2013, Lituània va notificar plans per donar suport a la construcció de la terminal de GNL de Klaipeda amb garanties estatals que avalen els préstecs necessaris per finançar els costos inicials d'inversió de la terminal. A més, l'operador rebrà l'anomenat "Suplement de GNL", una taxa imposada a tots els usuaris del sistema de transmissió que serà cobrada per l'operador del sistema de transmissió lituà i abonada a l'operador de la terminal després de l'autorització del lituà. regulador energètic, per cobrir part dels costos d'inversió i els seus costos de manteniment durant la vida útil del terminal.

L'operador estarà obligat a prestar serveis de regasificació a qualsevol tercer a tarifes regulades i en condicions no discriminatòries.

En valor actual, els diferents elements de suport públic per a la construcció de la Terminal de GNL ascendeixen a uns 448 milions d'euros.

La investigació de la Comissió ha constatat que la inversió contribueix a la seguretat del subministrament i que l'ajuda és necessària i proporcionada per realitzar la inversió. A més, el terminal estarà obert a tercers en condicions no discriminatòries, assegurant que no hi hagi distorsions indegudes de la competència.

Pel que fa a la compensació per despeses de manteniment, ascendirà a una mitjana anual de 17 milions d'euros.

anunci

La Comissió ha constatat que aquesta compensació pels costos de manteniment s'ajusta al Marc de la UE sobre serveis d'interès econòmic general (SIEG, vegeu IP / 11 / 1571 i MEMO / 11 / 929). En particular, els criteris objectius per definir els costos subvencionables, el seguiment de la implementació per part del regulador energètic lituà i el retorn de la inversió regulat garantiran que l'operador de la terminal no es compensarà en excés per la prestació del servei públic que se li ha encomanat.

Fons

L'article 107, apartat 3, c) del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE) permet als Estats membres concedir ajuts per al desenvolupament de determinades activitats econòmiques.

Ateses les interconnexions de gas actuals, Lituània, com els altres estats bàltics, està aïllada de la resta de la xarxa europea de transport de gas i depèn totalment de Gazprom com a font única de subministrament. Té un dels preus del gas natural més alts de la UE. La terminal de GNL permetrà a Lituània garantir la seva seguretat de subministrament a curt termini. A més, en el cas d'una interrupció de la infraestructura de gas més gran, la terminal garantirà al desembre de 2014 que la infraestructura restant sigui capaç de satisfer la demanda de gas natural. Si bé es preveuen altres projectes per augmentar la seguretat del subministrament dels Estats Bàltics en general (interconnexió de gas entre Polònia i Lituània, terminal regional de GNL del Bàltic), aquests projectes no es materialitzaran abans d'uns quants anys. Lituània continuarà cooperant amb la resta d'estats membres en la finalització d'aquests projectes.

estaran disponibles les versions no confidencials de les decisions d'acord amb els números dels casos SA.36740 al Registre d'ajudes estatals al pàgina web del concurs DG un cop que s'han resolt les qüestions de confidencialitat. Les noves publicacions de decisions sobre ajuts estatals a Internet i en el Diari Oficial es troba en el Notícies electròniques de la setmana d'ajuda estatal.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències