Connecteu-vos amb nosaltres

Biocombustibles

L'enorme potencial dels biocombustibles avançats

COMPARTIR:

publicat

on

El pistolet de sortida ha sonat en la carrera per assolir els objectius d'estalvi d'energia de la UE i mundials, i els biocombustibles no volen quedar-se enrere.

Els biocombustibles ofereixen tres grans avantatges: escalabilitat, sostenibilitat i cost, i els legisladors de la UE i els nacionals haurien de considerar seriosament els biocombustibles avançats com a iguals, no com a cosí pobre de l'eòlica i la solar.

En primer lloc, els biocombustibles són sostenibles.

La substitució dels combustibles fòssils per biocombustibles té el potencial de generar una sèrie de beneficis. A diferència dels combustibles fòssils, que són recursos esgotables, els biocombustibles es produeixen a partir de matèries primeres renovables. Així, la seva producció i ús es podrien, en teoria, mantenir-se indefinidament.

Els biocombustibles ofereixen una solució sostenible que es pot utilitzar com a substitut directe dels combustibles fòssils i ajudarà a reduir significativament les emissions amb la urgència que es requereix. A llarg termini, els biocombustibles també són millors per al medi ambient que el vent i el solar.

S'ha demostrat que l'etanol i el biodièsel renovables europeus redueixen significativament les emissions de gasos d'efecte hivernacle i la producció de biocombustibles a les biorefineries europees també contribueix a la seguretat alimentària de la UE.

En segon lloc, els biocombustibles poden, amb el temps, ser rendibles.

anunci

Actualment, els costos poden ser elevats, però això es deu en gran mesura a un suport financer insuficient i els costos baixaran a mesura que augmenti la producció.

Captar CO2 dels biocombustibles és relativament barat en comparació amb altres opcions de bioenergia i captura de carboni.

Tot i que el cost mitjà de producció dels biocombustibles encara és del doble fins al triple del dels equivalents de combustibles fòssils, podria disminuir fins a un 27% durant la propera dècada, amb qualsevol bretxa de costos restant coberta per mesures polítiques per estimular la producció i la demanda.

Això condueix al tercer principi dels biocombustibles: la seva escalabilitat.

Els biocombustibles poden (i haurien) ser utilitzats per a molt més, per exemple, la producció d'hidrogen verd. Les solucions ja existeixen; ara es tracta d'augmentar radicalment l'escala i l'aplicació.

També és essencial augmentar la producció d'aquests gasos renovables per tal de satisfer la demanda d'energia renovable el 2030 i assolir els objectius climàtics el 2050.

Un exemple del potencial d'aquesta tecnologia és l'hidrogen “BECCS” (bioenergia amb captura i emmagatzematge de carboni), que genera hidrogen a partir de matèries primeres biogèniques. Ofereix un enfocament únic i és un combustible versàtil per a l'eliminació neta de diòxid de carboni.

BECCS assoleix dos objectius nets clau simultàniament: les transicions energètiques i l'eliminació de CO2. Utilitzant només una biomassa sostenible abundant, aquesta tecnologia pot oferir tant sostenibilitat com escalabilitat.

L'hidrogen BECCS també sembla que serà competitiu en costos, inferior a l'hidrogen verd el 2030.

Però es necessita molt més suport per promoure el desenvolupament, la comercialització i el desplegament d'hidrogen BECCS a escala.

El suport és vital i la UE faria bé en mirar a través de l'Atlàntic el que estan fent els EUA per recolzar el seu mercat de biocombustibles.

L'IRA (Llei de reducció de la inflació) ofereix incentius a diversos sectors, inclosa la indústria dels biocombustibles.

Això contrasta amb el Green Deal de la UE que, per contra, només anima els consumidors a canviar el seu comportament per ajudar a assolir diversos objectius climàtics i energètics.

La UE no ofereix, a diferència dels nord-americans, cap suport financer. La inversió de la UE en el sector dels biocombustibles contrasta fortament amb la dels EUA, que han posat a disposició dels biocombustibles uns 9.4 milions de dòlars.

Els nord-americans ofereixen una varietat d'incentius econòmics, com ara subvencions, crèdits fiscals, subvencions i préstecs per promoure la investigació i el desenvolupament de biocombustibles. 

Els responsables polítics de la UE que consideren maneres d'abordar els seus reptes relacionats amb l'energia haurien de ser conscients de la contribució estratègica que poden fer els biocombustibles produïts a nivell nacional.

Una prioritat per a la UE és desenvolupar hidrogen renovable i té com a objectiu produir 10 milions de tones i importar 10 milions de tones l'any 2030, però actualment això és unes 160 vegades més que la producció actual d'hidrogen.

La demanda de biocombustibles el 2022 va augmentar en realitat un 6%, assolint uns nivells rècord i superant els nivells observats el 2019 abans de la pandèmia de la Covid-19.

Per assolir plenament els seus objectius d'aconseguir la independència energètica i alimentària, la UE ha de mobilitzar tot el seu sector de la bioenergia.

La conclusió és que els biocombustibles tenen el potencial de complir millor diversos objectius de reducció d'emissions que les renovables com l'eòlica i la solar.

El sector dels biocombustibles vol invertir a Europa i té alguns productes excel·lents, però es necessita molta més ajuda per augmentar l'absorció de combustibles sostenibles i fomentar el desenvolupament de biocombustibles i hidrogen avançats.

Fins ara, la UE ha subestimat l'enorme potencial i escalabilitat dels biocombustibles ultrasostenibles i, per assolir els seus objectius i objectius, la bioenergia haurà d'intensificar-se i ràpidament.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències