Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Enviaments de residus il·legals: el Comitè de Medi Ambient recolza el pla per intensificar els controls

COMPARTIR:

publicat

on

20140319PHT39320_originalEl Comitè de Medi Ambient ha recolzat els esborranys de normes de la UE que obligarien els estats membres a frenar els enviaments il·legals de residus dins de la UE i cap a països no comunitaris. Aquestes normes, acordades informalment amb els ministres de la UE, tancarien les escletxes legals i comportarien més inspeccions. Els estats membres haurien d’incloure en els seus plans d’inspecció un nombre mínim de controls físics i els inspectors tindrien més competències.

L’esborrany del Reglament d’enviament de residus (WSR) té com a objectiu reforçar les disposicions d’inspecció de la legislació existent amb requisits més forts d’inspeccions i planificació nacionals. Els estats membres haurien de dur a terme avaluacions de riscos per a fluxos específics de residus i fonts d’enviaments il·legals i establir les seves prioritats en els plans d’inspecció anuals. Els inspectors podrien exigir proves als suposats exportadors il·legals de residus.

"Molts estats membres han estat arrossegant els peus i no han dut a terme cap inspecció i control en temps real dels enviaments il·legals de residus des dels seus territoris. Tot i que el Reglament de la UE sobre enviaments de residus exigeix ​​que tots els residus exportats fora dels països de l'OCDE siguin tractats d'una manera ambientalment racional per protegir els ciutadans i el medi ambient, les inspeccions han demostrat que aproximadament el 25% dels enviaments de residus a la UE no ho compleixen", va dir. ponent Bart Staes (Verds/ALE, BE). L'acord, negociat amb la Presidència grega del Consell, va ser aprovat amb 48 vots a favor, cap en contra i 8 abstencions.

Disposicions més fortes sobre controls físics i accés públic a la informació

En les negociacions, els eurodiputats van introduir una redacció reforçant la proposta i amb l'objectiu de millorar la base de coneixement sobre els enviaments il·legals. Els estats membres han de basar els seus plans d’inspecció en una avaluació de riscos que identifiqui el nombre mínim d’inspeccions necessàries, inclòs el nombre de controls físics en transports, així com els intermediaris i la recuperació o eliminació relacionada. Els estats membres presentaran un informe anual sobre el resultat de les inspeccions que es publicarà a través d’Internet, incloent informació sobre les mesures d’aplicació i les sancions aplicades. Els eurodiputats i el Consell també van acordar esmenes que donessin a les autoritats d'inspecció més competències, en particular per exigir proves als suposats exportadors il·legals de residus i considerar un enviament il·legal si aquestes proves no s'han proporcionat o es troba insuficient.

Combatre el "port hopping" dels exportadors il·legals de residus

La WSR estableix normes per als enviaments de residus tant a la UE com entre la UE i tercers països. Prohibeix específicament les exportacions de residus perillosos a països fora de l'OCDE i les exportacions de residus per a la seva eliminació fora de la UE / AELC.

anunci

No obstant això, els enviaments il·legals de residus continuen sent un greu problema. Els estats membres són els responsables de fer complir la WSR. Alguns d’ells tenen sistemes d’inspecció exhaustius i que funcionen bé, però d’altres es queden enrere. Això condueix a un "salt de ports" per part dels exportadors il·legals de residus que busquen exportar residus d'aquells amb les pràctiques més indulgents.

Propers passos

El text serà sotmès a votació pel ple a la sessió plenària del 14 al 17 d'abril a Estrasburg. El nou reglament s'aplicaria a partir de l'1 de gener de 2016.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències