CIDSE es fa ressò de la crida del Papa a la solidaritat mundial per combatre el canvi climàtic i la desigualtat

1_2fa67f482133f1c934235b73c2a03954_sAvui (juny de 18), CIDSE es va fer ressò de la crida urgent i oportuna del Papa a la intervenció de polítics, comunitats i persones de totes les generacions sobre el canvi climàtic i la injustícia social. CIDSE dóna la benvinguda de l’encíclica 'Laudato si ' sobre l'atenció a la nostra llar comuna, que té un to obert i un enfocament ascendent que obre el camí al diàleg amb totes les persones de bona voluntat per identificar solucions a la crisi ecològica actual i abordar les desigualtats.

La feina feta fins ara per moltes organitzacions de la societat civil per lluitar per la justícia no va passar desapercebuda pel Papa, que va escriure: "No podem deixar de lloar el compromís dels organismes internacionals i de les organitzacions de la societat civil que fan atenció pública a aquests temes i ofereixen crítiques cooperació, utilitzant mitjans legítims de pressió. "

L'encíclica reconeix la manca de progrés fins ara en el tractament del canvi climàtic i demana mesures urgents per fer front a la creixent "crisi ecològica". La negació del canvi climàtic ha estat, segons el Papa, impulsada per la voluntat de protegir els interessos financers adquirits: "La política ha de prestar més atenció a preveure nous conflictes i abordar les causes que poden conduir-hi. Però els poderosos interessos financers resulten més resistents a aquest esforç i la planificació política tendeix a mancar de visió àmplia. Què induiria a algú, en aquesta etapa, a mantenir el poder només per recordar-ne la incapacitat per actuar quan era urgent i necessari fer-ho? "

No obstant això, el Papa també veu oportunitats de transformació social per fer front a la crisi climàtica: oportunitats que es van perdre en el moment de la crisi financera, però ara s'han d'aprofitar. Segons l'encíclica, el clima és un bé comú de tots per a tots, i les injustícies socials i ambientals van de la mà. El Papa Francesc convida a posar els més pobres al centre, els quals no són responsables de les terribles conseqüències del canvi climàtic en la vida de les persones i tenen menys recursos per reaccionar. El text assenyala: “No obstant això, també seria equivocat si veia altres éssers vius com a mers objectes sotmesos a una dominació humana arbitrària. Quan la naturalesa es considera únicament com a font de guanys i guanys, això té conseqüències greus per a la societat. Aquesta visió del "poder és correcte" ha generat una enorme desigualtat, injustícia i actes de violència contra la majoria de la humanitat, ja que els recursos acaben a les mans del primer o el més poderós: el guanyador ho pren tot. Completament en contradicció amb aquest model són els ideals d’harmonia, justícia, fraternitat i pau, tal com va proposar Jesús. ”

Aquesta posició és totalment compartida per CIDSE i fonamenta el nostre treball en el camp de la "justícia climàtica". El president de CIDSE, Heinz Hödl, va dir: "Moltes comunitats de tot el món amb les quals treballem, com ara la regió amazónica, són perseguits per la defensa de la creació i els seus drets contra megaprojectes. Aquests anomenats "projectes de desenvolupament" per a la mineria del carbó, els monocultius i les preses hidroelèctriques són emblemàtics de com pocs beneficis obtenen els models actuals basats en combustibles fòssils i una intensa extracció de recursos. Hem de passar urgentment de les pràctiques destructives, com desfer-nos dels combustibles fòssils i redirigir la inversió cap a un accés sostenible a l'energia per a tothom. "

La encíclica també reforça l'esperit de transformació i "replantejament del desenvolupament" que recorre el treball de CIDSE: basant-se en la comprensió de St Francis de la creació com a casa comuna, el text demana un canvi transformador que permeti a tots els éssers humans viure dignitat i que requereix la responsabilitat de ser assumida a tots els nivells: internacional, local i individual. A nivell individual, CIDSE s'uneix a la crida del Papa a una vida senzilla i als canvis d’estil de vida com a actes d’amor que permetin contribuir a un planeta més sostenible.

El moment de l’encíclica també és rellevant, ja que 2015 és un any molt important per al futur de la humanitat. El tercer Congrés Internacional sobre Finançament per al Desenvolupament es durà a terme a Addis Abeba al juliol; un nou conjunt de metes per al desenvolupament sostenible hauria de ser acordat a les Nacions Unides al setembre i, al desembre, la Conferència sobre Canvi Climàtic de París (COP 21) buscar un nou acord. Bernd Nilles, secretari general de CIDSE, va dir: "Els propers mesos seran crítics per a les decisions sobre el desenvolupament i la cura del planeta. Esperem que els polítics i els responsables polítics prenguin els missatges forts de l’encíclica a bord i que els resultats d’aquestes reunions internacionals posin l’interès comú en primer lloc i puguin marcar la diferència ”.

CIDSE debatrà i analitzarà més endavant els missatges de l'encíclica durant la conferència: 'People and Planet First: l'imperatiu per canviar el curs' que se celebra a Roma 2 3-juliol. La conferència reunirà els líders de l'Església, els responsables de la presa de decisions, els científics, així com una àmplia gamma de representants d'organitzacions catòliques i de la societat civil de diferents regions del món. La conferència serà precedida per una conferència de premsa sobre 1 juliol amb els següents ponents:

Més informació disponible aquí.

CIDSE és una aliança internacional d’agències catòliques de desenvolupament que treballen conjuntament per a la justícia global. Les nostres organitzacions membres d’Europa i Amèrica del Nord de 17 es reuneixen sota el paraigua de CIDSE per lluitar contra la pobresa i la desigualtat. Desitgem els governs, les empreses, les esglésies i els organismes internacionals per adoptar polítiques i comportaments que promoguin els drets humans, la justícia social i el desenvolupament sostenible. Aquests són elements importants de la nostra missió, que intentem aconseguir a través del treball conjunt de promoció, campanya i cooperació al desenvolupament. Treballem amb persones de totes les religions i cap.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Canvi climàtic, medi ambient, EU, Opinió

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *