Comptes de la UE: l'ajuda a Àsia central ben planificada, però la seva aplicació lenta i variable,

p15837_largeEl Tribunal de Comptes Europeu (ECA) ha publicat avui (14 January) un informe especial (13 / 2013), Assistència per al desenvolupament de la Unió Europea a Àsia Central. El TCE va examinar com la Comissió i el Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) van planificar i gestionar l'assistència al desenvolupament a les repúbliques d'Àsia Central (Kazakhstan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Uzbekistan) en el període 2007-2012.

L’auditoria va concloure que la Comissió i el SEAE van fer esforços seriosos, en circumstàncies difícils, per planificar i aplicar el programa. Això va resultar en una planificació i assignació d’assistència generalment satisfactòries, però amb una implementació lenta i variable.

La Comissió va discutir les prioritats amb els països socis i va buscar alinear els seus plans de despesa amb les seves prioritats nacionals amb una distribució geogràfica de les ajudes que tenien en compte la prosperitat relativa. Els projectes triats per donar suport a la UE van contribuir a complir els objectius generals establerts en el document d'estratègia regional. No obstant això, la Comissió va prestar assistència a un nombre més gran de sectors que no pas coherent amb les millors pràctiques.

La Comissió va fer ús d’una varietat de modalitats de lliurament en l’execució dels seus plans. Això va incloure un gran nombre de petits projectes, que van suposar una càrrega administrativa més gran per a les delegacions. La gestió del programa també es va fer més difícil a causa de l’ampli ventall d’instruments financers implicats i de múltiples línies d’informació, cosa que dificulta l’establiment de la despesa que la UE ha destinat per sector i per país d’Àsia Central. A més, la Comissió no ha intentat avaluar els costos administratius globals del seu programa d’ajuda al desenvolupament a l’Àsia central.

La Comissió podria i hauria d'haver estat més rigorosa en la gestió dels seus programes de suport pressupostari al Tadjikistan i al Kirguizistan i l'ha lligada a mesures específiques de lluita contra la corrupció. Les decisions de desemborsament es basaven en els compromisos dels països socis de reformar, més que en el progrés aconseguit.

La implementació va ser globalment lenta, encara que amb algunes variacions significatives. Els programes regionals no van aconseguir una autèntica dimensió regional; una proporció significativa consistia només en instal·lacions de diversos països disponibles per a cada país soci de forma individual. La Comissió va establir acords que li permeten aprendre de l'experiència i millorar els seus programes amb el pas del temps. Aquest procés va donar resultats útils, encara que en alguns casos no sempre estaven disponibles a temps, i en altres no es van recomanar útils. Els seus informes es van centrar en l’activitat i no en els resultats.

Basant-se en les seves conclusions, el TCE recomana que la SEAE i la Comissió:

  • Dissenya els futurs programes regionals per tal que assoleixin una veritable dimensió regional;
  • concentrar tota l’assistència en un petit nombre de sectors;
  • establir un sistema per calcular i informar sobre els costos administratius globals que implica la prestació de l'assistència al desenvolupament;
  • definir i aplicar condicions robustes i objectives verificables per a qualsevol programa de suport pressupostari continu, en particular donant suficient atenció al suport als mecanismes anticorrupció;
  • millorar el disseny i el lliurament dels programes a la llum de les lliçons apreses i de les circumstàncies canviants, i;
  • informar sobre resultats i impactes de manera que es pugui comparar amb plans i objectius.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Ajuda, Àsia Central, desenvolupament, Comissió Europea, Tribunal de Comptes Europeu, relacions exteriors

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *

Icona de menú esquerre