Connecteu-vos amb nosaltres

Àfrica

UE-Àfrica Business Forum: Treballant junts cap al creixement sostenible i l'ocupació

COMPARTIR:

publicat

on

mapa d'ÀfricaPromoure un creixement sostenible i inclusiu tant a Àfrica com a la UE, el vicepresident de la Comissió Europea, Antonio Tajani, i el desenvolupament Comissionat Andris Piebalgs, avui (31 March), participarà al fòrum empresarial 5th UE-Àfrica a Brussel·les. L'esdeveniment reuneix més de dos representants d'alt nivell de 500 de negocis europeus i africans, polítiques i institucions públiques durant dos dies (31 March / 1 abril) de les discussions.

Els debats se centraran en reptes comuns com l’aposta dels joves en les economies actuals, el paper dels bancs per al creixement inclusiu i les qüestions de finançament per a les petites i mitjanes empreses (pimes) i en qüestions específiques com ara matèria primera, capital risc, energia sostenible o cooperació espacial. Abans del fòrum, el comissari Piebalgs també va anunciar dos nous programes de la UE per donar suport al sector privat a l'Àfrica occidental i Madagascar.

El vicepresident Tajani, comissari responsable de la indústria i l'emprenedoria, va dir abans de l'esdeveniment: "Àfrica està en moviment. L'acceleració del desenvolupament industrial d'Àfrica és una realitat. Les regions i els països en desenvolupament que comparteixen els beneficis de la globalització són el ràpid La Unió Europea i Àfrica tenen un interès genuí en augmentar el comerç bilateral, la inversió i la integració del mercat en relacions mútuament beneficioses per impulsar un fort creixement sostenible i inclusiu i crear llocs de treball ".

El comissari Piebalgs va afegir: “Àfrica s’ha convertit en una de les regions amb més creixement del món durant l’última dècada, però hem d’accelerar la creació d’ocupacions dignes i productives per garantir que els beneficis d’aquest creixement es reparteixin de manera més uniforme. El sector privat hi té un paper clau i la Comissió presentarà aviat un document de política sobre com modernitzar el suport de la UE per al desenvolupament del sector privat als països en desenvolupament i com reforçar el seu paper per aconseguir un creixement inclusiu i sostenible allà on sigui més important necessari."

Un nou projecte finançat per la UE llançat recentment a Madagascar permetrà al sector privat donar un millor suport al creixement inclusiu i ser més competitiu als mercats nacionals, regionals i internacionals. Amb 8 milions d’euros de finançament de la UE, les activitats inclouran suport i formació per a associacions empresarials (per exemple, cambres de comerç) perquè tinguin coneixement per augmentar la competitivitat entre els seus membres i ajudar-los a representar els interessos econòmics en els diàlegs i negociacions públic-privats. Es donarà suport específic a les micro, petites i mitjanes empreses en forma de formació en tècniques de màrqueting / gestió, ajuda per accedir a finançament i preparar plans de negoci. També rebran ajuda per millorar la qualitat del producte i trobar oportunitats de mercat.

Un segon programa de la UE té com a objectiu fer les empreses de l’Àfrica occidental més competitives i ajudar a millorar el clima empresarial i d’inversió a la Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica Occidental (CEDEAO). Entre altres coses, ajudarà la regió i els seus països a adoptar polítiques capaces d’atraure inversions (finançament de la UE: 20 milions d’euros).

Al centre de les discussions, el vicepresident Tajani tindrà durant la cimera l'accés sostenible a les matèries primeres, així com l'accés a medicaments de qualitat i assequibles. Debatrà amb els seus homòlegs projectes de cooperació en els camps de les tecnologies espacials que puguin tenir un paper positiu en el món en desenvolupament per afavorir el desenvolupament sostenible, com ara la seguretat alimentària, la salut i l'educació. A més, el vicepresident Tajani animarà a les empreses dels països africans a aprofitar noves oportunitats de negoci en el marc del programa COPERNICUS, que permetrà accedir a les seves dades de satèl·lit.

anunci

Tajani destacarà els avantatges de l’ús de la navegació per satèl·lit a l’Àfrica en el marc del programa EGNOS de la Comissió, que ajudarà a optimitzar el transport amb l’ús de guia per satèl·lit, a més d’aportar un enorme augment de la seguretat del cel africà, guiant els avions de manera segura cap als aeroports rutes regionals i internacionals. Els beneficis associats a aquest augment de la seguretat a Àfrica s'estimen en més de 1.1 milions d'euros.

Fons

El V Fòrum Empresarial UE-Àfrica té lloc la vigília de la Cimera UE-Àfrica. L'obriran conjuntament el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, i el president de la Comissió de la Unió Africana, Nkosazana Dlamini-Zuma. L'5 d'abril participarà el comissari de Comerç, Karel De Gucht, i el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, farà les seves conclusions finals.

La quarta cimera UE-Àfrica tindrà lloc a Brussel·les el 4-2 d'abril de 3. Reunirà líders africans i de la UE, així com els líders de les institucions de la UE i de la Unió africana. Sota el tema "Invertir en persones, prosperitat i pau", els participants debatran temes com la pau, la seguretat, la inversió, el canvi climàtic i la migració. Les cimeres anteriors van tenir lloc al Caire (2014), Lisboa (2000) i Trípoli (2007).

Les relacions UE-Àfrica es basen en gran mesura en l'Estratègia conjunta Àfrica-UE, adoptada el 2007. Juntament amb aquesta estratègia, un pla d'acció 2011-2013, acordat a l'última cimera UE-Àfrica del 2010, estableix objectius concrets dins d'àrees específiques de cooperació , com la pau i la seguretat, la governança democràtica i els drets humans.

La cimera de 2014 serà una oportunitat per fer una nova mirada sobre la col·laboració entre la UE i l'Àfrica, per ressaltar alguns dels resultats aconseguits i explorar àrees per a una futura cooperació.

Més informació

Fòrum empresarial UE-Àfrica: El treball de la UE sobre el sector privat a l'Àfrica: MEMO / 14 / 248
Pàgina web de EuropeAid DG Desenvolupament i Cooperació
Pàgina web de Comissari de Desenvolupament, Andris Piebalgs
Lloc web de la DG Empresa i Indústria
Web del comissari de la indústria i de la iniciativa empresarial Antonio Tajani
Fòrum empresarial UE-Àfrica
Cimera UE-Àfrica

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències