La Comissió adverteix a #Vietnam sobre una acció insuficient per combatre #IlegalFishing

La Comissió Europea continua amb la seva lluita contra la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR) a tot el món advertint a Vietnam, amb una "targeta groga", sobre el risc d'identificar-se com un país que no coopera.

La decisió destaca que Vietnam no fa prou per lluitar contra la pesca il·legal. Identifica deficiències, com ara la manca d'un sistema eficaç de sancions per dissimular les activitats de pesca INDNR i la manca d'acció per abordar les activitats de pesca il·legals realitzades per vaixells vietnamites a les aigües dels països veïns, inclosos els petits estats insulars en desenvolupament del Pacífic. A més, Vietnam té un sistema pobre per controlar els desembarcaments de peixos que es processen localment abans d'exportar-se als mercats internacionals, inclosa la UE.

El comissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, va dir: "Amb aquesta acció avui demostrem el nostre ferm compromís de lluitar contra la pesca il·legal a nivell mundial. No podem ignorar l'impacte que les activitats il·legals realitzades pels vaixells vietnamites tenen sobre els ecosistemes marins del Pacífic. Invitem a les autoritats vietnamites a intensificar la seva lluita perquè puguem revertir aquesta decisió amb rapidesa. Els oferim el nostre suport tècnic ".

La decisió no comporta, en aquesta etapa, cap mesura que afecti el comerç. La "targeta groga" es considera una advertència i ofereix la possibilitat que Vietnam adopti mesures per rectificar la situació en un termini raonable. Amb aquesta finalitat, la Comissió ha proposat un pla d'acció per donar suport al país a l'hora d'abordar les deficiències identificades.

La decisió de la Comissió és el resultat d'una anàlisi exhaustiva i té en compte el nivell de desenvolupament del país. Segueix un llarg període de discussions informals amb les autoritats vietnamites des de 2012. Les autoritats vietnamites són ara convidades a participar en un procediment formal de diàleg per resoldre els problemes identificats i implementar el pla d'acció.

Fons

Entre 11 i 26 milions de tones de peixos, és a dir, almenys 15% de les captures mundials, es capturen il·legalment un any. Això val entre 8 i 19 mil milions d'euros. Com a principal importador de peixos del món, la UE no vol ser còmplice i acceptar aquests productes al mercat. L'anomenat "Reglament de la IUU", que va entrar en vigor en 2010, és l'instrument clau en la lluita contra la pesca il·legal, assegurant que només els productes de la pesca certificats com a legals puguin accedir al mercat de la UE. Amb aquest objectiu, la Comissió manté diàlegs bilaterals amb més de 50 tercers països. Quan els estats tercers no poden complir amb les seves obligacions internacionals com a estats de bandera, de la costa, del port i del mercat, la Comissió formalitza aquest procés de cooperació i assistència amb ells per ajudar a millorar els seus marcs legals i administratius per lluitar contra la pesca INDNR. Els passos d'aquest procés són, en primer lloc, una advertència ("targeta groga"), una "targeta verda" si es resolen problemes o una "targeta vermella" si no ho són. Aquest últim porta a un llistat del Consell, seguit d'una sèrie de mesures per al tercer país, inclosa una prohibició comercial de productes de la pesca.

Des de novembre 2012, la Comissió ha estat en diàlegs formals amb diversos països tercers (preidentificació o "targeta groga") que s'han advertit de la necessitat de prendre mesures fermes per lluitar contra la pesca INDNR. Quan s'observa un progrés significatiu, la Comissió pot acabar amb el diàleg (aixecant l'estat de preidentificació o "targeta verda"). Alguns països no han mostrat el compromís necessari amb les reformes. Com a conseqüència, els productes de pesca atrapats per vaixells d'aquests països no es poden importar a la UE (identificació i cotització o "targeta vermella"). Hi ha disponible una llista completa de països aquí.

La lluita contra la pesca il·legal forma part del compromís de la UE d'assegurar l'ús sostenible del mar i els seus recursos, tal com s'estableix a la seva Agenda internacional de governança de l'oceà. La pesca sostenible i la lluita contra la INDNR també van ser un dels principals temes tractats a la 4th International Our Ocean Conference organitzada per la Unió Europea a Malta, 5-6 October 2017.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, La pesca il·legal, Marítim, Oceana, la sobrepesca, Vietnam

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *