Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Compra en línia: remeis contra tota la UE contra productes digitals defectuosos

COMPARTIR:

publicat

on

Termes i condicions d'un contracte en línia © AP Images / European Union-EP      Cada dia milions d’Europeans entren en alguna forma de contracte per al contingut digital © AP Images / European Union-EP 

Les persones que comprin o descarreguen música, aplicacions, jocs o utilitzen serveis en el núvol estaran millor protegits quan un comerciant no subministra el contingut o proporciona un defecte.

Les primeres normes de "contractes digitals" de tota la Unió Europea per protegir millor els compradors en línia van ser aprovades dimarts pels diputats al Comitè de Mercat Interior i d'Assumptes Jurídics.

Els esborranys de normes s'aplicaran quan els consumidors paguin contingut digital o proporcionin les seves dades personals per accedir-hi (per exemple, registrant-se per a un servei en línia o en xarxes socials). Cobreixen tots els continguts i serveis digitals, independentment del mitjà utilitzat per a la seva transmissió (per exemple, a través de CD, DVD, descàrrega, streaming web, accés a capacitats d’emmagatzematge o ús de xarxes socials).

Què fer si alguna cosa va malament

La directiva inclou regles sobre, entre d'altres, els remeis disponibles per als consumidors, la càrrega de la prova i les obligacions del comerciant.

Estableix que:

anunci
  • Davant d’un contingut o servei digital defectuós, el consumidor hauria de sol·licitar primer que es solucionés el problema. Si això no sigui possible o es faci en un termini raonable, tindria dret a una reducció del preu o a rescindir el contracte i se li reemborsarà íntegrament en un termini de 14 dies;
  • si es fa evident un defecte en un termini de dos anys des de la data de subministrament, el consumidor no haurà de demostrar el mal funcionament. En canvi, el comerciant hauria de demostrar que no s’havia produït. Per al programari incrustat en mercaderies (per exemple, en neveres “intel·ligents”), aquesta inversió de la càrrega de la prova s’aplicaria durant un any, mentre que per als contractes a llarg termini (més de 12 mesos), la càrrega de la prova quedaria amb el comerciant durant tot el contracte;
  • si el comerciant falla en subministrar el contingut, i després de sol·licitar el comprador que el comerciant ho faci, el comprador podrà rescindir el contracte, llevat que ambdues parts acceptin expressament un període de temps addicional i;
  • Les normes de protecció de dades de la UE serien plenament aplicables en el context d’aquests “contractes digitals”.

Exemple: el consumidor paga per descarregar una pel·lícula, però no pot veure-la a causa de la seva mala qualitat. Avui només pot rebre un descompte per a futures descàrregues. Segons les noves normes de la UE, pot demanar al comerciant que proporcioni una altra versió que funcioni correctament. Si això no és factible o el comerciant no ho pot fer, pot sol·licitar una reducció del preu o reclamar un reemborsament complet.

Els contractes de subministrament de continguts i serveis digitals es realitzen diàriament per milions de persones. El contingut digital inclou una àmplia gamma d’articles, com ara música, pel·lícules, aplicacions, jocs i programes d’ordinador. Els serveis digitals inclouen, per exemple, serveis de cloud computing i plataformes de xarxes socials.

Evelyne Gebhardt (S&D, DE)El ponent del Comitè de Mercat Interior i Protecció al Consumidor, va dir: "Aquesta llei facilitarà la vida de tothom que accedeixi a continguts en línia. S'assegurarà que els clients es reemborsin ràpidament quan el contingut no compleixi l’estàndard requerit o no coincideix amb la descripció donada. La càrrega de provar que el contingut és del nivell requerit serà ara per als proveïdors durant un període més llarg que per als consumidors, cosa que facilita i facilita la cancel·lació del contracte i la devolució dels ciutadans. "Axel Voss (EPP, DE), Relator de la Comissió d'Afers Jurídics, va dir: "Necessitem amb urgència normes per al subministrament de contingut digital i serveis digitals. En molts estats membres no hi ha normes específiques i volem evitar l’augment de normes nacionals divergents que dificultin el comerç transfronterer. Actualment, és indispensable una legislació comunitària comunitària en matèria digital ".

Propers passos

El mandat per iniciar les negociacions amb el Consell de la UE es va aprovar per 55 vots contra sis, sense abstencions. Les converses entre els colegisladors es poden iniciar una vegada que el Parlament en general doni llum verda.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències