Com funciona la votació a #EuropeanElections?

| Pot 16, 2019
eleccions europees

Més d'un 400 milions de persones poden optar per votar en les eleccions al Parlament Europeu d'aquest mes, en un dels grans exercicis democràtics del món, escriu la BBC. Llavors, com es pot votar a diferents països de 28 sota moltes regles diferents?

En les últimes eleccions a 2014, 168,818,151 hi va participar, amb una participació de poc més de 40%, i cinc milions de vots van quedar malmesos.

Això ho fa més gran que el vot presidencial dels Estats Units, tot i que ni tan sols està a prop de la mida de les eleccions de l'Índia, que és la més gran.

Les eleccions d’aquest any tindran lloc quatre dies amb tres sistemes de votació, però tot es reunirà gràcies a un conjunt de principis comuns i a la voluntat dels estats membres de modificar les seves normes electorals nacionals.

Així és com funciona tot.

Quan es fa la votació?

La votació té lloc durant tres dies, depenent d'on se celebren les eleccions.

 • 23 maig: Països Baixos, Regne Unit
 • 24 maig: Irlanda, República Txeca (que també té vot de dos dies a 25 maig)
 • 25 maig: Letònia, Malta, Eslovàquia
 • 26 maig: Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Lituània, Luxemburg, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia, Espanya i Suècia

Els horaris de les votacions varien d'un país a un altre, d'acord amb els costums locals. I cada país tria un nombre diferent de diputats, aproximadament en línia amb la seva població, de manera que França (74) i el Regne Unit (70) tenen més seients que Irlanda (11) o Letònia (8).

I per a alguns, la votació és obligatòria, de manera que no hi ha escapatòria: a Bèlgica, Bulgària, Xipre, Grècia i Luxemburg.

Una urna que conté vots a les eleccions europees arriba a la Trinity School el maig de 22, 2014 a Croydon, Anglaterra.

El recompte també es fa a cada país, però els resultats es mantenen en secret fins que acabi la votació.

Els resultats es donaran a conèixer a partir de 23: hora de 00 Brussel·les (22: 00 BST) el diumenge, 26 May, de manera que l’anunci de resultats del Regne Unit o d'altres països amb vot anticipat no pugui afectar els votants en un altre lloc.

Quin sistema s'utilitza per votar?

Cada país és lliure d’utilitzar el seu propi sistema de votació i hi ha moltes diferències.

L’edat de vot, per exemple, està fixada per la legislació nacional. I hi ha algun tipus de sistema postal o de delegació en qualsevol lloc excepte República Txeca, Irlanda, Malta i Eslovàquia.

La majoria dels països elegeixen els seus eurodiputats en una sola gran circumscripció nacional, per la qual cosa Alemanya té, per exemple, els eurodiputats alemanys de 96. Però un grapat - Bèlgica, Irlanda, Itàlia, Polònia, Regne Unit - tenen múltiples districtes electorals.

La regla comuna més important, però, és que els països han d’utilitzar un sistema proporcional.

Això és diferent del sistema del primer pas del lloc que utilitza el Regne Unit en les seves eleccions nacionals (l'únic país de la UE que ho fa). Així, el Regne Unit ha de canviar el sistema de votació a un model més representatiu per a les eleccions de la UE.

En efecte, hi ha tres sistemes en ús:

Llistes tancades

 • Utilitzat per: Regne Unit (excepte Irlanda del Nord), Portugal, Espanya, França, Alemanya, Romania, Hongria

En un sistema de llista tancada, els partits polítics fan una llista dels seus candidats en ordre de preferència de dalt a baix. A continuació, els votants voten pel partit que els agrada - però no poden votar per una persona individual ni afectar l'ordre de les persones de la llista.

Una dona fa votar a Espanya a 2014

Segons els resultats i la quantitat de seients disponibles, es lliuren els seients a la gent de la llista per ordre de preferència. Així, doncs, la llista dels millors partits podria tenir elegits els seus dos o tres principals membres, el segon lloc podria obtenir un o dos, i així successivament.

El mètode de distribució exacte depèn del país. El El Regne Unit utilitza alguna cosa anomenada mètode D'Hondt descobrir com assignar seients; Un sistema similar, però lleugerament diferent, anomenat mètode Sainte-Laguë, s’utilitza a Alemanya i en altres països.

El principi general, però, és que el partit amb més vots hauria d'obtenir el màxim de escons, i qui en el partit obté aquests seients, es decideix per la direcció del partit.

Llistes preferents

 • Utilitzat per: Finlàndia, Suècia, Estònia, Letònia, Lituània, Eslovàquia, República Txeca, Àustria, Eslovènia, Croàcia, Bulgària, Grècia, Xipre, Luxemburg, Polònia, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica i Dinamarca

Les llistes preferents o les "llistes obertes" són molt similars al sistema de llistes tancat detallat anteriorment, excepte que els votants poden influir en quina persona individual assoleix l’ordre de la gent d’una llista. Exactament la quantitat d’influència que el votant té sobre l’ordre dels candidats varia d’un país a un altre.

En general, els votants escullen un candidat per votar i el seu vot compta tant per al partit com per a aquesta persona. Si el candidat obté un nombre significatiu de vots, pot ser que siguin elegits per davant de persones més altes de la llista.

Alguns països donen uns quants "vots de preferència", uns altres només un; alguns països assignen seients en funció del nombre de vots; altres només garanteixen un seient si un candidat supera un determinat objectiu, com guanyar 5% o 10% de tots els vots.

Vot únic transferible (STV)

 • Utilitzat per: Irlanda, Malta, Irlanda del Nord

Els defensors de STV diuen que és el sistema més representatiu, però només és utilitzat per uns quants països a les eleccions europees.

A la papereta, els votants voten pel candidat que més els agrada escrivint el número "1" en un quadre. A continuació, voten pel seu segon favorit com a nombre "2" i així successivament - per a tantes persones o com poques persones que els agradi, sense restriccions.

Quan es tracta de comptar els vots, els organitzadors primer esbrinen quina és la "quota" de les eleccions. Si hi ha quatre escons i la gent de 100,000 vota, la quota seria 100,000 dividida per cinc, més un - o 20,001.

La raó de les matemàtiques és que només quatre persones podrien aconseguir aquest nombre de vots. Quatre vegades 20,001 és 80,004: només quedarien vots 19,996: no n'hi haurà prou per arribar a la quota. La fórmula funciona per a qualsevol nombre de seients (només cal dividir els vots totals pel nombre de seients més un) i qualsevol nombre de vots.

Una matriu de, almenys, caixes 44, cadascuna amb el nom d'un candidat

Així, els vots es compten i si algú arriba a la quota, s’elegeixen. Si no ho fan, s'elimina el pitjor jugador i es redistribueixen tots els seus vots a la preferència del segon lloc en cada papereta.

Quan algú és elegit, els vots addicionals que tinguin que no tinguin importància (ja que ja van arribar a la quota) es distribueixen de nou. Aquesta és la part transferible del vot únic transferible.

La idea és que cada vot es compti per a algú i que no es malgasti cap vot obtingut o perdedor. Tanmateix, és molt més complicat comptar.

Quins són els llindars electorals i quins països els tenen?

Alguns països tenen un llindar electoral: on, per llei, un partit o un candidat ha de guanyar un determinat percentatge de la votació nacional per qualificar-se per a un seient. La idea és evitar que els partits molt petits, marginals o extremistes guanyin seients sense assolir un nivell mínim de suport, normalment un petit percentatge.

França, per exemple, és una circumscripció única amb seients 74, de manera que, sense un llindar, només es necessitaria 1.4% dels vots per guanyar un seient. Però França ha fixat el seu llindar mínim en 5%.

Els països on s'apliquen els llindars per a les eleccions de 2019 són:

 • 5%: França, Lituània, Polònia, Eslovàquia, República Txeca, Romania, Croàcia, Letònia i Hongria
 • 4%: Àustria, Itàlia i Suècia
 • 3%: Grècia
 • 1.8%: Xipre

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, eleccions europees, Parlament Europeu

Els comentaris estan tancats.