Connecteu-vos amb nosaltres

Canvi climàtic

Àsia central i Europa han de treballar junts per fer front a les conseqüències del canvi climàtic

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La inacció per fer front al canvi climàtic i les seves conseqüències afectarà negativament els estrets vincles econòmics, comercials i d'inversió entre les nostres regions, així com les nostres poblacions, diu el ministre d'Ecologia i Recursos Naturals del Kazakhstan Zulfiya Suleimenova.

La crisi climàtica està arribant a un punt d'inflexió. El mes passat, el Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides va llançar una darrera advertència a la humanitat, ja que l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle porten el món a la vora d'un dany irrevocable que només una acció ràpida i dràstica pot evitar.

Juntament amb la resta del món, Europa i la regió d'Àsia Central s'enfronten a una vulnerabilitat creixent al canvi climàtic, ja que les temperatures més càlides i els patrons meteorològics més volàtils pertorben els ecosistemes i augmenten la freqüència de sequeres extremes, inundacions, onades de calor i incendis forestals.Segons el Banc Mundial, si no es pren cap acció, es preveu que els danys econòmics de les sequeres i les inundacions a l'Àsia Central siguin de fins a l'1.3% del PIB anual, mentre que s'espera que els rendiments de les collites disminueixin un 30% el 2050, la qual cosa portarà. a uns 5.1 milions de migrants climàtics interns en aquell moment.

Els països europeus no els sortiran millor. Sense adaptació, s'espera que es perdin més de 400,000 llocs de treball anuals l'any 2050, i el cost global del clima extrem relacionat amb el clima arribarà als 170 milions d'euros a finals de segle.

Per evitar aquests escenaris, Àsia Central i Europa han de treballar junts per fer front a les conseqüències del canvi climàtic.

Un camí diferent

No és cap secret que l'economia del Kazakhstan, l'estat més gran de l'Àsia Central, ha depengut en gran mesura de la indústria extractiva i dels recursos petroliers. Sens dubte, això ens va ajudar a recuperar-nos després d'obtenir la independència el 1991 després de l'enfonsament de la Unió Soviètica.

anunci

Europa també ha fet ús dels nostres recursos energètics tradicionals. Kazakhstan és el tercer proveïdor de petroli a Alemanya després de Noruega i el Regne Unit. Amb més del 70 per cent de les nostres exportacions de petroli a la UE (el sis per cent de la demanda de petroli de la UE), Kazakhstan ja és el tercer proveïdor més gran de la UE que no pertany a l'OPEP.         

No obstant això, l'impacte del canvi climàtic fa que hem d'emprendre un camí diferent, que ens condueixi cap al desenvolupament sostenible i una economia verda. Aquest procés es pot accelerar si Kazakhstan i Europa ajunten els seus recursos.

Com a tal, un pas important per assolir un futur baix en carboni és la reestructuració del sector energètic i la introducció d'alternatives de baixes emissions. Això requeriria accions en dues direccions: incorporar les renovables en el balanç energètic i garantir un subministrament sostenible de materials per a una transició energètica sostenible.

Concretament, el 2021, Kazakhstan va anunciar el seu objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle (del nivell de 1990) en un 15% el 2030 i aconseguir la neutralitat de carboni el 2060.

Això no serà senzill, ja que la nostra dependència de l'energia tradicional és important. Tanmateix, Kazakhstan també té un enorme potencial d'energia renovable, especialment eòlica, que pot constituir la base per a un futur baix en carboni.

Kazakhstan té com a objectiu quintuplicar la producció d'energia a partir de les renovables (del tres al 15%). A més, s'ha fixat l'objectiu de reduir la proporció d'energia generada a partir del carbó en gairebé un 30%, del 69 al 40%. Les mesures de reducció es combinaran amb esforços dirigits a augmentar la capacitat nacional d'absorció de carboni plantant dos mil milions d'arbres per al 2025.

Materials per a la transició

Una altra direcció important és garantir un subministrament sostenible dels materials de terres rares que són crítics per a la transició verda. Kazakhstan té grans dipòsits d'or, crom, coure, plom, liti i metalls de terres rares cada cop més cobejats, essencials per a la fabricació de tecnologia que va des de telèfons intel·ligents i turbines eòliques fins a bateries recarregables de vehicles elèctrics.

Mentrestant, Europa està prenent mesures per diversificar les seves cadenes de subministrament de terres rares. El novembre passat, al marge de la COP27 a Egipte, la Comissió Europea i Kazakhstan van signar un memoràndum d'entesa per desenvolupar subministraments de magnats de terres rares, cobalt, liti i polisilici. L'acord contribueix a una transformació verda centrant-se en el desenvolupament d'un subministrament segur i sostenible de matèries primeres i refinades, hidrogen renovable i cadenes de valor de bateries.

Tal com va destacar Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, “un subministrament segur i sostenible de matèries primeres, materials refinats i hidrogen renovable és una capa clau per ajudar a construir una base nova i més neta per a les nostres economies, especialment a mesura que ens allunyem. de la nostra dependència dels combustibles fòssils”.

La cooperació és fonamental

Per fer el següent pas endavant, hem de construir xarxes, coalicions i confiança entre altres parts interessades. El Fòrum Internacional d'Astana al juny oferirà una bona oportunitat per a això.

Es preveu que el fòrum reunirà representants governamentals d'alt nivell d'arreu del món, així com membres d'organitzacions internacionals i cercles empresarials, per debatre com afrontar els reptes globals actuals, com ara el canvi climàtic i la seguretat energètica.

La inacció per fer front al canvi climàtic i les seves conseqüències afectarà negativament els estrets vincles econòmics, comercials i d'inversió entre les nostres regions, així com les nostres poblacions.

Per tant, és crucial que treballem junts per construir una cooperació per a la transició verda, que ens beneficiarà a tots: Àsia Central i Europa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències