Connecteu-vos amb nosaltres

Awards

Els guanyadors del Premi 2014 Europeu de Literatura anunciats a la Fira del Llibre de Frankfurt

COMPARTIR:

publicat

on

autorsEls guanyadors del Premi de Literatura de la Unió Europea 2014 s'han anunciat avui a la Fira del Llibre de Frankfurt. El premi reconeix els millors autors nous i emergents d'Europa. Els guanyadors d'enguany són: Ben Blushi (Albània), Milen Ruskov (Bulgària), Jan Němec (República Txeca), Makis Tsitas (Grècia), Oddný Eir (Islàndia), Janis Jonevs (Letònia), Armin Öhri (Liechtenstein), Pierre J. Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Montenegro), Marente de Moor (Holanda), Uglješa Šajtinac (Sèrbia), Birgül Oğuz (Turquia) i Evie Wyld (Regne Unit).

El Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL) està obert a països participar a Europa creativa, el programa de finançament de la UE per als sectors cultural i creatiu. Cada any, els jurats nacionals d'un terç dels països –13 aquesta vegada– nomenen els autors guanyadors. Vegeu la nota per a les biografies dels autors i una sinopsi dels llibres guanyadors.

"Les meves més cordials felicitacions als guanyadors del Premi de Literatura de la Unió Europea". va dir la comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou. “El premi està dedicat als millors autors nous i emergents d'Europa, independentment del seu país d'origen o llengua. L'objectiu és mostrar la millor literatura contemporània d'Europa, fomentar les vendes transfrontereres i promoure la traducció, l'edició i la lectura de literatura d'altres països. El nou programa Europa Creativa de la UE ofereix subvencions per a la traducció, ajudant els autors a atraure lectors més enllà de les fronteres nacionals i lingüístiques".

Cada guanyador rebrà 5,000 €. Més important encara, es beneficien d'una promoció addicional i una visibilitat internacional. Es recomana als seus editors que sol·licitin finançament de la UE per traduir els llibres guanyadors a altres idiomes per arribar a nous mercats.

Des que es va llançar el Premi l'any 2009, la UE ha proporcionat finançament la traducció de llibres de 56 (de 59) guanyadors de l'EUPL, a 20 idiomes europeus diferents, amb un total de 203 traduccions, de mitjana 3-4 traduccions per llibre. Els guanyadors també es beneficien d'una visibilitat addicional a les principals fires del llibre d'Europa, com ara Frankfurt, Londres, Göteborg i el Festival Passaporta de Brussel·les.

Els guanyadors dels premis d'enguany seran lliurats amb els seus guardons durant una cerimònia de gala al Concert Noble a Brussel·les el 18 de novembre, en presència de l'europeu Comissionat d'Educació i Cultura, membres del Parlament Europeu i representants de la Presidència italiana de la UE.

L'EUPL està organitzat per la Comissió Europea en cooperació amb la Federació Europea de Llibreters, el Consell Europeu d'Escriptors i la Federació d'Editors Europeus.

anunci

Fons

L'EUPL rep finançament del nou programa Europa Creativa, que té com a objectiu reforçar la competitivitat dels sectors cultural i creatiu i promoure la diversitat cultural. El nou programa tindrà un pressupost total d'1.46 milions d'euros el 2014-2020, la qual cosa suposa un augment del 9% respecte als nivells anteriors. El programa finançarà la traducció de 4,500 llibres. També permetrà que més de 250,000 artistes, professionals de la cultura i les seves obres tinguin visibilitat internacional, a més de donar suport a centenars de projectes, plataformes i xarxes europees de cooperació cultural.

En el marc de l'anterior Programa Cultura, 2009-2013, la Comissió Europea va atorgar 2.5 milions d'euros anuals de mitjana per a la traducció literària i més de 2.4 milions d'euros per a projectes de cooperació en el sector del llibre. El 2014, en el seu primer any, el nou programa Europa Creativa ha destinat 3.6 milions d'euros a la traducció literària.

La indústria del llibre i l'edició contribueix amb 23 milions d'euros al PIB de la UE i dóna feina a 135 persones a temps complet. L'edició de llibres és una part important dels sectors culturals i creatius, que representen fins al 000% del PIB de la UE i més de 4.5 milions de llocs de treball. Tot i que aquests sectors s'han mostrat relativament resistents a la crisi, també s'enfronten a reptes considerables derivats del canvi digital, la globalització i un mercat fragmentat per línies culturals i lingüístiques.

Els països que participen actualment a Europa Creativa són: els 28 estats membres, Noruega, Islàndia, Albània, Bòsnia-Hercegovina, l'antiga República Iugoslava de Macedònia, Montenegro i Sèrbia. És probable que més països s'uneixin a partir del 2015.

Més informació

MEMO / 14 / 567: Biografies dels autors i sinopsi dels llibres guanyadors
Web del premi
Portal de cultura de la Unió Europea
Lloc web d'Androulla Vassiliou
Seguiu Androulla Vassiliou a Twitter @VassiliouEU

Comparteix aquest article:

Tendències