Connecteu-vos amb nosaltres

Tribunal de Comptes Europeu

Les polítiques de la UE no poden garantir que els agricultors no utilitzin excessivament l'aigua

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Les polítiques de la UE no poden garantir que els agricultors utilitzin l’aigua de manera sostenible, segons un informe especial publicat avui pel Tribunal de Comptes Europeu (CEA). L’impacte de l’agricultura sobre els recursos hídrics és important i innegable. Però els agricultors es beneficien de massa exempcions de la política de l'aigua de la UE que dificulten els esforços per garantir un bon ús de l'aigua. A més, la política agrícola de la UE promou i dóna massa freqüència un ús més gran que no pas més eficient de l'aigua.

Els agricultors són els principals consumidors d’aigua dolça: l’agricultura representa la quarta part de tota la captació d’aigua a la UE. L'activitat agrícola afecta tant la qualitat de l'aigua (per exemple, la contaminació per fertilitzants o pesticides) com la quantitat d'aigua. L'enfocament actual de la UE per gestionar l'aigua es remunta a la Directiva marc de l'aigua del 2000 (DMA), que va introduir polítiques relacionades amb l'ús sostenible de l'aigua. Va establir l'objectiu d'aconseguir un bon estat quantitatiu per a totes les masses d'aigua de tota la UE. La política agrícola comuna (PAC) també té un paper important en la sostenibilitat de l'aigua. Ofereix eines que poden ajudar a reduir la pressió sobre els recursos hídrics, com ara vincular pagaments a pràctiques més ecològiques i finançar infraestructures de reg més eficients.

"L'aigua és un recurs limitat i el futur de l'agricultura de la UE depèn en gran mesura de la seva eficiència i sostenibilitat", va dir Joëlle Elvinger, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. "Fins ara, però, les polítiques de la UE no han ajudat prou a reduir l'impacte de l'agricultura sobre els recursos hídrics".

La DMA proporciona garanties contra l'ús insostenible de l'aigua. Però els estats membres concedeixen nombroses exempcions a l'agricultura, cosa que permet l'extracció d'aigua. Els auditors van trobar que aquestes exempcions es concedeixen generosament als agricultors, incloses les regions amb estrès hídric. Al mateix temps, algunes autoritats nacionals poques vegades apliquen sancions a l'ús il·legal de l'aigua que detecten. La DMA també requereix que els estats membres adoptin el principi de qui contamina paga. Però l'aigua segueix sent més barata quan s'utilitza per a l'agricultura i molts estats membres encara no recuperen el cost dels serveis d'aigua a l'agricultura com ho fan en altres sectors. Sovint no es cobra als agricultors pel volum real d’aigua que utilitzen, assenyalen els auditors.

D’acord amb la PAC, l’ajuda de la UE als agricultors no depèn en gran mesura del compliment de les obligacions que fomenten un ús eficient de l’aigua. Alguns pagaments donen suport a cultius intensius en aigua, com ara arròs, fruits secs, fruites i verdures, sense restriccions geogràfiques, és a dir, també a les zones estressades per l’aigua. I el mecanisme de condicionalitat de la PAC (és a dir, pagaments condicionats a determinades obligacions ambientals) amb prou feines té cap efecte, assenyalen els auditors. Els requisits no s’apliquen a tots els agricultors i, en qualsevol cas, els estats membres no realitzen prou controls i controls adequats per dissuadir realment l’ús insostenible de l’aigua.

A banda dels pagaments directes, la PAC també finança inversions dels agricultors o pràctiques agrícoles com ara mesures de retenció d’aigua. Aquests poden tenir un impacte positiu en l’ús de l’aigua. Però els agricultors poques vegades aprofiten aquesta oportunitat i els programes de desenvolupament rural poques vegades donen suport a la infraestructura de reutilització d’aigua. La modernització dels sistemes de reg existents tampoc no comporta sempre estalvis d’aigua, ja que l’aigua estalviada es pot redirigir a cultius més intensius en aigua o a regs en una àrea més gran. De la mateixa manera, la instal·lació de noves infraestructures que estengui la zona de reg és probable que augmenti la pressió sobre els recursos d’aigua dolça. En general, la UE sens dubte ha finançat finques i projectes que minen l'ús sostenible de l'aigua, segons els auditors.

La informació d'antecedents

anunci

L'informe especial 20/2021: "Ús sostenible de l'aigua a l'agricultura: els fons de la PAC són més propensos a promoure un ús més gran que no pas més eficient" Lloc web ECA en els idiomes de la UE 23.

En temes relacionats, l'ECA ha publicat recentment informes sobre agricultura i canvi climàtic, biodiversitat a les terres de conreu, ús de pesticides i el principi que contamina paga. A principis d’octubre, també publicarà un informe sobre la biodiversitat als boscos de la UE.

La CEA presenta els seus informes especials al Parlament Europeu i al Consell de la UE, així com a altres parts interessades, com ara parlaments nacionals, grups d'interès de la indústria i representants de la societat civil. La gran majoria de les recomanacions formulades en els informes es posen en pràctica.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències