Connecteu-vos amb nosaltres

Parlament Europeu

Calen normes de la UE contra les demandes abusives dirigides a veus crítiques

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

El Parlament demana noves normes de la UE per reduir les accions legals vexatòries destinades a intimidar i silenciar les veus crítiques. sessió plenària  JURI  LIBE.

En un informe aprovat amb 444 vots a favor, 48 en contra i 75 abstencions, els eurodiputats proposen una sèrie de mesures per contrarestar l'amenaça que representen els Processos Estratègics contra la Participació Pública (SLAPP) als periodistes, les ONG i la societat civil a Europa. Els SLAPP són accions legals frívoles basades en afirmacions exagerades i sovint abusives, amb l'objectiu d'intimidar i desacreditar professionalment els seus objectius, amb l'objectiu final de xantatge i silenciar-los.

Els eurodiputats es preocupen per l'efecte d'aquestes demandes sobre els valors de la UE, el mercat interior i el sistema de justícia de la UE. El text destaca el freqüent desequilibri de poder i recursos entre demandants i acusats, que soscava el dret a un judici just. Els eurodiputats estan especialment preocupats pel fet que els SLAPP siguin finançats amb els pressupostos estatals i el seu ús en combinació amb altres mesures estatals contra mitjans de comunicació independents, periodisme i societat civil.

Mesures per protegir les víctimes i sancionar els agressors

El Parlament lamenta que fins ara cap estat membre hagi aprovat una legislació específica contra els SLAPP. Per tant, demana a la Comissió que presenti un paquet de mesures, inclosa la legislació. Segons els eurodiputats, aquests haurien d'incloure:

  • Una directiva de la UE contra els SLAPP que estableix estàndards mínims, que haurien de ser protegir les víctimes mentre prevenir i sancionar l’ús indegut de mesures anti-SLAPP;
  • an marc legal ambiciós a la propera Llei de llibertat de mitjans;
  • la prevenció de "turisme de difamació" o "fòrum de compres" – quan els demandants optin per presentar les seves accions a la jurisdicció més favorable – mitjançant normes uniformes i previsibles de difamació, i establint que els casos han de ser resolts pels tribunals del lloc de residència habitual del demandat;
  • normes sobre acomiadament anticipat per part dels jutjats perquè les demandes abusives es puguin aturar ràpidament en funció de criteris objectius; el reclamant hauria d'enfrontar-se a sancions si no justifiquen de quina manera la seva acció no és abusiva ;
  • proteccions contra SLAPP combinades, és a dir, aquells que combinen acusacions de responsabilitat civil i penal, i mesures per garantir que la difamació no es pugui utilitzar per SLAPP, i;
  • un fons de la UE per donar suport a les víctimes de SLAPP i les seves famílies, així com adequada formació de jutges i advocats.

Coponente Tiemo Wölken (S&D, DE) va dir: "No podem quedar-nos pendents i veure com l'estat de dret està cada cop més amenaçat i les llibertats d'expressió, informació i associació es veuen soscavades. És el nostre deure protegir els periodistes, les ONG i les organitzacions de la societat civil que informen sobre qüestions d'interès públic. Els nostres jutjats mai han de ser un terreny de joc per a persones, empreses o polítics rics i poderosos, ni han de ser sobrecarregats o abusats per a benefici personal".

Coponente Roberta Metsola (EPP, MT) va dir: "Aquest informe hauria de servir com a model per protegir els periodistes, per protegir els que busquen la veritat, per salvaguardar la llibertat d'expressió i defensar el nostre dret a saber. Aquest informe multipartidista i entre comitès marca un moment clau per al periodisme en la lluita contra les demandes abusives. No hi ha lloc per a l'abús dels nostres sistemes de justícia; aquest és el missatge que hem enviat amb el nostre vot contundent avui".

anunci

Propers passos

El 4 d'octubre, la Comissió Europea va posar en marxa una consulta pública per alimentar una propera iniciativa per fer front a les demandes abusives presentades contra periodistes i defensors dels drets. S'espera que la Comissió ho faci presentar una Llei europea de llibertat dels mitjans de comunicació l'any 2022, amb l'objectiu de salvaguardar la independència i el pluralisme dels mitjans.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències