Esbossant els passos clau que poden fer el govern, les institucions internacionals i les ONG per posar fi al sofriment del poble bielorús.
Robert Bosch Stiftung Academy Fellow Academy, programa de Rússia i Euràsia
1. Reconèixer la nova realitat

Un gran nombre de bielorussos de tots els nivells de la societat simplement ja no reconeixen Lukashenka com el seu president legítim. La magnitud i la persistència sense precedents de les protestes contra el seu règim i la seva magnitud informes d’accions repressives, tortures i fins i tot assassinat, vol dir que Bielorússia no tornarà a ser la mateixa.

No obstant això, l'actual paràlisi de la política de la UE i l'absència d'una política global dels Estats Units serveixen de llicència de facto a Lukashenka per aprofundir en la crisi política. Com més aviat els responsables polítics s’adonin d’això i actuïn amb més responsabilitat i confiança, més ràpidament es pot revertir la creixent repressió.

2. No reconegueu Lukashenka com a president

Si la comunitat internacional deixa de reconèixer Lukashenka com a president, el fa més tòxic per a altres, incloses Rússia i la Xina, que seran reticents a malgastar recursos a algú que es consideri la principal causa de la inestabilitat bielorusa. Fins i tot si Rússia encara decideix salvar Lukashenka i donar-li suport financer, ignorar Lukashenka disminueix la legitimitat dels acords que signi amb el Kremlin sobre col·laboració o integració.

Exigir una nova convocatòria de les eleccions presidencials també hauria de romandre fermament a l’ordre del dia, ja que els funcionaris del sistema de Lukashenka haurien de saber que aquesta pressió internacional no desapareixerà fins que no es produeixi una votació realment transparent.

3. Estar present a terra

Per frenar la repressió i establir vincles amb actors dins de Bielorússia, s’hauria d’organitzar un grup de vigilància sota els auspicis de l’ONU, l’OSCE o altres organitzacions internacionals per establir presència sobre el terreny i romandre al país sempre que és necessari i és possible. Els governs i els parlaments poden enviar les seves pròpies missions, mentre que el personal dels mitjans internacionals i les ONG hauria de ser animat a informar sobre el que realment està passant al país.

Com més gran sigui la presència visible de la comunitat internacional a Bielorússia, menys brutals poden ser les agències de Lukashenka en la persecució dels manifestants, cosa que al seu torn permetria tenir negociacions més substancials entre el moviment democràtic i Lukashenka.

4. Anunciar un paquet de suport econòmic per a una Bielorússia democràtica

L'economia bielorussa ja estava en mal estat abans de les eleccions, però la situació empitjorarà molt. L'única sortida és el suport de la comunitat internacional amb un "Pla Marshall per a una Bielorússia democràtica". Els estats i les institucions financeres internacionals haurien de declarar que proporcionaran una important ajuda financera mitjançant subvencions o préstecs amb pocs interessos, però només si primer hi ha un canvi democràtic.

És essencial que aquest paquet econòmic estigui condicionat a la reforma democràtica, però també que no tindrà cap corda geopolítica. Si un govern elegit democràticament decideix que vol millorar les relacions amb Rússia, hauria de poder comptar amb un paquet d'assistència.

Això enviaria un fort senyal als reformadors econòmics que romanen dins del sistema de Lukashenka, donant-los una veritable opció entre una economia bielorussa en funcionament o mantenir-se amb Lukashenka, el lideratge del qual és considerat per molts com el responsable d’arruïnar l’economia del país.

5. Introduir sancions polítiques i econòmiques específiques

El règim de Lukashenka mereix sancions dures internacionalmenty, però fins ara només s’han imposat restriccions selectives de visats o bloqueigs de comptes, que tenen poc o cap efecte sobre el que realment està passant sobre el terreny. Cal ampliar les llistes de sancions de visats, però, el que és més important, hauria de ser una pressió econòmica incrementada sobre el règim. Les empreses que són els més importants per als interessos comercials de Lukashenka haurien d'identificar-se i dirigir-se amb sancions, detenir tota la seva activitat comercial i congelar tots els seus comptes a l'estranger.

Els governs també haurien de convèncer les grans empreses del seu propi país perquè reconsideressin treballar amb productors bielorussos. És vergonyós això les corporacions internacionals continuen anunciant-se en mitjans controlats per Lukashenka i sembla que ignoren els informes de violacions dels drets humans a les empreses bielorusses amb les quals fan negocis.

A més, hi hauria d’haver un termini establert per aturar tota la repressió o s’imposarien sancions econòmiques més àmplies. Això enviaria un missatge contundent a Lukashenka i també al seu entorn, molts dels quals estarien més convençuts que ha d’anar-hi.

6. Donar suport a les ONG per investigar les denúncies de tortura

Hi ha pocs mecanismes legals per processar aquells que es creu que participen en fraus electorals i actes de brutalitat. No obstant això, tots els informes de tortures i falsificacions han de ser degudament documentats pels defensors dels drets humans, inclosa la identificació dels que presumptament han participat. La recopilació d’evidències ara prepara el terreny per a les investigacions, les sancions específiques i l’aprofitament dels funcionaris de l’ordre en el futur.

Però, atès que aquesta investigació no és possible a Bielorússia ara mateix, els activistes internacionals de drets humans haurien de poder iniciar el procés fora del país amb el suport d'ONG bielorusses.

7. Donar suport a les víctimes conegudes del règim

Fins i tot amb una campanya de solidaritat sense precedents entre bielorussos, molta gent necessita suport, especialment aquells que suposadament han patit tortures. Alguns mitjans de comunicació afirmen haver perdut una quantitat important d’ingressos perquè els anunciants es van veure obligats a retirar-se i els periodistes van ser arrestats. Els defensors dels drets humans necessiten fons per mantenir les organitzacions en funcionament en plena calor.

Donar suport a totes aquestes persones i organitzacions costarà desenes de milions d’euros, però facilitaria significativament l’enorme càrrega financera a qui s’han oposat al règim.