Connecteu-vos amb nosaltres

Romania

Els aiguamolls restaurats al delta del Danubi s'enfronten a la conversió a terres agrícoles, en contra dels desitjos de la comunitat

COMPARTIR:

publicat

on

Una gran franja d'aiguamolls restaurats de manera natural al delta romanès del Danubi aviat es podria convertir de nou en terres de cultiu. Les comunitats, que obtenen beneficis en termes de subsistència local i resiliència climàtica d'aquesta àrea natural, s'oposen a la decisió.

La polèmica va començar el juny passat quan les aigües altes del riu Danubi van trencar el dic que envoltava un aiguamoll a Mahmudia. La zona havia estat restaurada vuit anys abans amb fons de la UE i s'havia convertit en una zona humida pròspera i biodiversa que va impulsar significativament el turisme. La inundació resultant va inundar 1,000 hectàrees de terres de conreu, transformant-les en un ecosistema típic del delta.

L'aiguamoll recentment inundat va ser benvingut per la comunitat: el 97% de la població local prefereix l'aiguamoll en el seu estat actual en lloc de tornar-lo a drenar amb finalitats agrícoles, segons una enquesta de WWF-Romania*. Però els arrendataris agrícoles de la zona van aconseguir una decisió judicial inicial per reconvertir la zona de nou en terres de conreu, una ordre que també amenaça d'assecar-se i destruir tota la zona humida, inclosa la zona restaurada amb fons de la UE.

En el Dia Mundial de les Zones Humides, WWF demana que l'aiguamoll de Mahmudia sigui designat pel govern com a "àrea de restauració ecològica d'interès nacional" per tal de salvaguardar els guanys naturals i permetre que la comunitat prosperi.

"WWF està al costat de la gent de Mahmudia, ja que saben fins a quin punt aquests aiguamolls restaurats beneficien les seves vides i els seus mitjans de vida", va dir Orieta Hulea, directora de país de WWF-Romania. "La restauració dels aiguamolls sans és fonamental per revertir la pèrdua de la natura i construir resiliència al canvi climàtic. Perdre aquesta zona humida restaurada soscava el desenvolupament sostenible de la zona i els esforços per restaurar la salut de les zones humides més grans d'Europa".

Entre el 2012 i el 2016, WWF-Romania, en col·laboració amb l'ajuntament de Mahmudia i l'Administració de la Reserva de la Biosfera del Delta del Danubi, va restaurar amb èxit 924 hectàrees de la zona agrícola de Carasuhat en zones humides. L'ecosistema restaurat va millorar ràpidament la qualitat de l'aigua i va augmentar els peixos i altres animals salvatges de la zona, beneficiant els pescadors locals i els operadors turístics, ja que el lloc es va convertir en un imant per als visitants.

El nombre d'habitacions per a turistes es va duplicar després de la restauració, ja que els inversors en allotjaments consideraven la zona restaurada com un potencial atractiu turístic i aprofitaven la disponibilitat de fons europeus.

anunci

No és sorprenent que l'àrea addicional d'aiguamoll que es va restaurar l'any passat després de la fallada del dic va ser benvinguda per una majoria aclaparadora dels habitants de Mahmudia. Tanmateix, els arrendataris agrícoles van aconseguir una sentència judicial per reconvertir la zona en terres de conreu, tot i que la majoria dels beneficis no retornen a la comunitat o al delta.

”El delta del Danubi és una de les zones més complexes i biodiversitats d'Europa. Les comunitats, com les de Mahmudia, es beneficiaran més dels aiguamolls saludables que de l'agricultura intensiva, que danya el medi ambient local, beneficia les grans empreses lluny del delta i soscava la resiliència climàtica", va dir Hulea. "És hora d'aturar els esquemes de subvencions perjudicials i perversos al delta i protegir amb urgència aquests aiguamolls restaurats designant-los com a 'àrees de restauració ecològica d'interès nacional'".

La llei romanesa permet al govern salvaguardar els llocs especials d'aquesta manera, permetent l'anul·lació dels contractes agrícoles i el pagament d'una compensació als arrendataris del pressupost nacional.

També establiria un precedent important per al delta del Danubi, que és la zona humida natural més gran d'Europa i fonamental per a les persones i la natura. Sovint anomenada "la perla del turisme romanès" pel seu estatus com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, grans zones del delta van ser embalsades, drenades i convertides en terres de conreu durant l'època comunista, soscavant els mitjans de subsistència locals, principalment la pesca, i provocant una pèrdua dramàtica de la naturalesa. .

“El 2024, no ens podem permetre el luxe de perdre més zones humides. Tenint en compte l'Estratègia de biodiversitat de la UE que demana intensificar la protecció i la restauració de la natura i la Iniciativa regional de Ramsar a les illes salvatges del Danubi, hi ha una oportunitat per a la conservació dels aiguamolls", va dir Musonda Mumba, secretari general de la Convenció sobre zones humides. “Els aiguamolls restaurats ofereixen serveis ecosistèmics immensos que contribueixen a una economia basada en la natura, com ara el turisme sostenible. Això s'alinea amb el tema del Dia Mundial dels Aiguamolls sobre el benestar humà. La restauració té el potencial d'impulsar les estratègies de conservació i desenvolupament regional a les planes inundables i els aiguamolls. Per tant, hem de fomentar la col·laboració transfronterera per protegir aquesta zona humida vital".

Les autoritats locals i regionals han reconegut recentment la importància de la restauració dels aiguamolls, però s'ha aconseguit un progrés limitat.

Al contrari, persisteixen grans amenaces als ecosistemes d'aiguamolls del delta a causa del mal ús de les subvencions de la UE i del manteniment de polítiques i instruments financers que prioritzen l'ús agrícola. Actualment, les terres de conreu representen gairebé el 13% de la superfície del Delta, gran part arrendada a grans empreses agrícoles comercials, sovint de propietat estrangera, durant un màxim de 30 anys.

"Donat el fràgil equilibri dels seus ecosistemes d'aiguamolls i els impactes creixents del canvi climàtic, les activitats agrícoles comercials a gran escala a la Reserva de la Biosfera del Delta del Danubi són incompatibles amb el desenvolupament sostenible", va dir Hulea.

"La propera Llei de restauració de la natura de la UE mostra que Romania s'hauria de centrar en la restauració del delta del Danubi, millorant la salut d'aquesta zona humida d'importància mundial i beneficiant les comunitats locals en llocs com Mahmudia, que es mantenen fermament oposades a un retorn als dies estèrils de grans- agricultura a escala", va afegir Hulea.

  • WWF-Romania va realitzar enquestes similars a altres parts del delta del Danubi. A la comuna de Chilia Veche, el 83,4% de la població adulta va expressar el seu suport a la restauració dels antics aiguamolls, mentre que a la comuna de Murighiol, un impressionant 97,3% dels habitants es van mostrar a favor de prioritzar la reconstrucció dels aiguamolls sobre els pòlders agrícoles.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències