Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

"Nou" Uzbekistan pel que fa al procés de legislació electoral

COMPARTIR:

publicat

on

"Un dels esdeveniments sociopolítics més importants d’aquest any a Uzbekistan, que té una importància clau per al desenvolupament sostenible del nostre país i de tota la regió de l’Àsia Central en general, a mitjà i llarg termini, és la propera presidència eleccions a la República d'Uzbekistan " escriu Akmal Saidov, primer vicepresident de la Cambra legislativa de l'Oliy Majlis de la República d'Uzbekistan.

En els darrers anys, en el marc de la construcció d’un Nou Uzbekistan democràtic, obert al món exterior i competitiu, s’ha realitzat una enorme tasca en l’àmbit de garantir els drets fonamentals dels ciutadans a votar i ser elegits per a òrgans de representació.

En primer lloc, s’han pres mesures consistents per enfortir la base jurídica per a eleccions lliures i justes celebrades sobre la base d’un sufragi universal, igual i directe, mitjançant votació secreta obertament i públicament, un atribut integral d’un estat de dret democràtic, així com enfortir i desenvolupar un sistema electoral democràtic modern.

Al mateix temps, la legislació electoral d’Uzbekistan es millora dinàmicament sobre la base de l’experiència pràctica nacional acumulada durant les eleccions organitzades periòdicament, a més de tenir en compte els estàndards internacionals, el creixement de la consciència política i la cultura electoral dels ciutadans, el curs i la necessitats de les reformes democràtiques en curs.

Es poden distingir els següents "tres passos" de desenvolupament de la legislació electoral del Nou Uzbekistan.

"PRIMER PAS": DE LES LLEIS ELECTORALS INDIVIDUALS AL CODI ELECTORAL

La codificació de la legislació significa l’activitat per crear un acte jurídic regulador unificat sistematitzat, realitzat mitjançant una revisió profunda i exhaustiva de la legislació vigent, descartant material reglamentari obsolet, el desenvolupament de noves disposicions legals i el desenvolupament integral del sistema jurídic nacional. . En particular, a països estrangers, el procediment per a la preparació i la realització de les eleccions està regulat per l’adopció de lleis ordinàries, lleis constitucionals o codis electorals. Al mateix temps, més de 30 països del món apliquen un model de regulació legal de les eleccions en el format del Codi electoral.

anunci

El nou Uzbekistan també va escollir el camí de la codificació de la legislació electoral. El 2019 es va adoptar el Codi Electoral que substituïa 5 lleis electorals anteriorment dispars que estaven en vigor. El Codi Electoral es va desenvolupar amb la participació de totes les forces i partits polítics del país, institucions de la societat civil, sobre la base d’un debat a nivell nacional. Al mateix temps, es van tenir en compte les recomanacions de l’ODSIHR de l’OSCE i de la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, observadors estrangers, missions d’organitzacions internacionals com l’SCO, la CEI, l’OCI i altres sobre les anteriors eleccions a Uzbekistan. En particular, 29 recomanacions de l’OSCE / ODIHR després de les eleccions a Uzbekistan del 2016-2019 aplicades plenament al Codi Electoral d’Uzbekistan, 8 (en part, altres), estan sent estudiades per experts.

L’adopció del Codi Electoral es va convertir en l’encarnació de l’avanç constant del Nou Uzbekistan pel camí de la democratització i la liberalització de la societat, enfortint el pluralisme d’opinions i un sistema multipartidista.

Les novetats més importants del Codi Electoral van ser, en particular, les següents:

En primer lloc, les principals disposicions de les normes electorals internacionals, que preveuen l'elecció directa de membres d'almenys una de les cambres del parlament, estan plenament implementades a la legislació electoral nacional. Les normes per al nomenament i l'elecció de diputats de la cambra baixa del parlament del Moviment ecologista d'Uzbekistan han estat excloses de la legislació, tot mantenint el nombre de llocs de diputats a la cambra legislativa (150 escons);

En segon lloc, als votants se’ls dóna l’oportunitat de donar suport a la participació de més d’un partit a les eleccions; s’estipula que els votants tenen el dret de signar per donar suport a un o més partits polítics;

En tercer lloc, s'estableix legalment que els partits polítics tenen el dret de nomenar un candidat presidencial, un candidat a diputats de la Cambra legislativa. Al mateix temps, els partits polítics tenen dret a nomenar membres del seu partit o membres no del partit com a candidats;

En quart lloc, s'ha exclòs la norma que limita la participació a les eleccions de persones celebrades en llocs de presó per delictes que no suposen un gran perill públic i delictes menys greus;

En cinquè lloc, s’ha augmentat el nombre de representants de candidats de partits polítics (per als candidats a la presidència –fins a 15, diputats del parlament–, 10 Kengashes regionals (consells) de diputats populars: 5, districtes i ciutats Kengashes (consells) - 3);

En sisè lloc, s'ha reforçat el paper dels observadors dels partits polítics per garantir la transparència i la democràcia de les eleccions. Poden rebre còpies de documents sobre els resultats electorals immediatament després d’elaborar el protocol de la comissió electoral sobre els resultats del recompte de vots. S'ha establert un procediment per a la publicació immediata a la mesa electoral d'una còpia del protocol de la comissió electoral del recinte sobre el recompte de vots per a la revisió general durant un període no inferior a 48 hores;

En setè lloc, s'ha regulat el procediment per a la consideració per part de les comissions electorals de sol·licituds de persones físiques i jurídiques de l'organització, celebració d'eleccions i resum dels seus resultats. A més, un candidat o observador té dret a presentar una queixa sobre qualsevol aspecte del procés electoral (inclosa la sol·licitud d’un recompte o la invalidació dels resultats electorals). Està legalment estipulat que les decisions de les comissions electorals, inclosa la CEC, poden ser apel·lades judicialment. Les persones que van presentar una reclamació tenen dret a participar directament en la seva consideració;

Vuitè, a nivell legislatiu, es va determinar el procediment per a l'elecció dels membres del Senat, amb la cancel·lació del Reglament CEC sobre el procediment per a la seva elecció;

En novè lloc, el Codi electoral defineix clarament els tipus, les formes i els mètodes de campanya dels partits polítics i dels seus candidats;

En desè lloc, es presta una atenció especial als observadors, als representants autoritzats de les parts i als mitjans de comunicació. El Codi electoral ha fixat el ventall de drets dels participants esmentats en el procés electoral. La participació d’aquests participants garanteix la transparència del procés electoral. Representants de partits polítics, mitjans de comunicació, observadors d’òrgans d’autogovern ciutadans, estats estrangers i organitzacions internacionals poden assistir a les reunions de la comissió electoral. Les reunions de les comissions electorals es fan obertament. Les decisions de les comissions electorals es publiquen als mitjans de comunicació o es fan públiques d’acord amb el procediment establert pel Codi Electoral;

Onzena, hi ha una llista de votants electrònica unificada de la República d’Uzbekistan, que és un recurs d’informació estatal que conté informació sobre ciutadans-votants, adreces de la seva residència permanent i temporal.

En general, durant les eleccions als òrgans de representació del poder del 2019, el Codi Electoral va demostrar que serveix per respectar estrictament el drets electorals constitucionals de ciutadans sobre la base dels principis democràtics de justícia, publicitat, obertura i transparència, creant les condicions necessàries perquè els votants participin lliurement a les eleccions i els partits polítics i els seus candidats: àmplies i iguals oportunitats durant la campanya electoral.

"SEGON PAS" - ASSEGURAR LA INDEPENDÈNCIA DE LES ACTIVITATS DE LES COMISSIONS ELECTORALS A TOTS ELS NIVELLS

El "segon pas" de democratització de la legislació electoral i del sistema del país s'associa amb la introducció al febrer de 2021 de les esmenes i addicions pertinents als actes legislatius de la República d'Uzbekistan. Al mateix temps, es va prestar especial atenció a la resolució, en particular, de les següents tasques prioritàries:

PRIMER: garantir la participació activa a les eleccions de tots els ciutadans, l'exercici dels seus drets electorals, independentment de la seva ubicació i residència temporal. Per primera vegada, el procediment per incloure ciutadans d’Uzbekistan que viuen a l’estranger a la llista de votants, independentment del seu registre consular en missions diplomàtiques, així com la base legal per votar en urnes portàtils al lloc de residència o treball dels votants a l’estranger , ha estat consagrat legislativament.

SEGON: reforçar encara més la independència de tot el sistema d'organitzadors electorals: comissions electorals de tots els nivells dirigides per la CEC, que és una condició necessària i més important per a les eleccions democràtiques. Amb aquesta finalitat, s’ha estat consagrat legislativament l’estatut dels membres de la CEC i de les comissions electorals, s’han exclòs les tasques de les comissions electorals que són inusuals per als organitzadors electorals per organitzar reunions de candidats amb votants; s'ha optimitzat el sistema de les comissions electorals; s'ha abolit la institució de les comissions electorals de districte que porten a terme eleccions al districte (ciutat) Kengashes (consells). Com a resultat de l’optimització, s’eliminen 5,739 comissions electorals innecessàries del districte i s’alliberen recursos humans significatius (més de 54,000 persones).

Així, s’han creat totes les condicions legals per a la independència de les comissions electorals de tots els òrgans governamentals. Avui en dia, el nivell organitzatiu i legal de les eleccions, la legitimitat dels seus resultats, depèn principalment de la precisió amb què tots els subjectes del procés electoral segueixen les disposicions de la legislació.

TERCER: crear condicions legals més favorables per als partits polítics per fer campanyes, organitzar esdeveniments electorals de tots els partits, inclosos els massius, per dur a terme una campanya electoral. Basant-se en un estudi profund de l’experiència nacional, estrangera i internacional per garantir la democràcia, l’equitat i l’equitat de les eleccions, els termes constitucionals de les eleccions a Uzbekistan s’han posposat del primer diumenge de la tercera dècada de desembre al primer diumenge de la tercera dècada. d’octubre de l’any de venciment del seu mandat constitucional.

QUART: impedir l’ús de recursos públics durant la campanya electoral. Les missions d’observació d’eleccions de l’OSCE / ODIHR en diversos estats membres com a recomanacions prioritàries en els seus informes finals (per exemple, a les eleccions presidencials de Geòrgia el 2018) indiquen la necessitat de “crear un mecanisme per prevenir i / o atendre de manera efectiva i oportuna les queixes sobre L'abús de recursos administratius ". Tenint en compte l'experiència nacional i estrangera a Uzbekistan, la prohibició de fer campanyes per part de funcionaris (si no és un confident), així com personal militar, empleats d'organitzacions religioses i jutges també és legalment Aquest és un altre pas crític per garantir la imparcialitat, la legalitat i l’equitat de les eleccions.

Entre les novetats més importants del "segon pas" es troben alinear la legislació sobre els partits polítics i el seu finançament amb el Codi Electoral, establir un procediment per al finançament estatal de les eleccions presidencials i parlamentàries, eleccions als òrgans de representació local i reduir el temps marc per apel·lar decisions de comissions electorals de 10 a 5 dies.

El més important és que el "segon pas" de democratització del sistema electoral i de la legislació del país contribueix a una realització més completa dels drets electorals constitucionals dels ciutadans, a l'expansió de la seva participació a les eleccions i serveix de base per celebrar eleccions democràtiques.

"EL TERCER PAS"- LA FORMACIÓ DE CONDICIONS JURÍDIQUES PER A ELeccions ELEVADES

El modern sistema electoral del Nou Uzbekistan és el resultat de molts anys d’evolució i diàleg polític multilateral. En general, la legislació electoral ha sofert molts ajustos destinats a millorar el procés electoral. A més, la introducció de cadascun, fins i tot un canvi menor, sempre va precedida d'un treball exhaustiu, una anàlisi de les campanyes electorals passades i el desenvolupament de propostes sobre la millora de la legislació sobre la seva base.

Així, el sistema electoral s’ha desenvolupat dinàmicament, durant diversos anys, i aquests canvis van ser una continuació lògica del desenvolupament polític i legal del país.

Un grup de diputats de la cambra legislativa de l'Oliy Majlis va iniciar el tema de les esmenes i addicions al Codi Electoral amb l'objectiu de millorar encara més la legislació electoral i la pràctica electoral, alineant-la amb els estàndards internacionals i les millors pràctiques en el camp de les eleccions realment democràtiques. . Això s'aplica, en particular, a les qüestions següents.

La primera és la distribució addicional de poders i l'enfortiment del principi de control i equilibri entre el component (el sistema de comissions electorals, encapçalades per la Comissió Electoral Central) i les branques judicials del govern.

Les esmenes i addicions introduïdes preveuen, en primer lloc, reforçar la independència i la responsabilitat de les comissions electorals del recinte per a les seves decisions, alhora que augmenten el paper dels tribunals a l’hora d’examinar les apel·lacions i queixes dels ciutadans, altres participants en el procés electoral sobre les accions electorals. comissions i les seves decisions.

Tenint en compte les recomanacions de l’OSCE / ODIHR, el Codi Electoral estableix que la CEC no considerarà les sol·licituds dels votants i altres participants al procés electoral sobre les accions de les comissions electorals i les seves decisions.

D’aquesta manera s’elimina el doble sistema de presentació de queixes i recursos (davant la CEC i el jutjat), així com la possibilitat de prendre decisions i decisions conflictives. Aquestes qüestions només s’atribuiran a la competència dels tribunals.

Al mateix temps, es reforça significativament la protecció judicial dels drets electorals dels ciutadans. Avui, segons el Codi Electoral:

• Qualsevol ciutadà pot informar a la comissió electoral del districte sobre un error o inexactitud a les llistes electorals. En un termini de 24 hores, la comissió electoral del districte està obligada a revisar la apel·lació i eliminar l’error o inexactitud o donar una resposta motivada al sol·licitant per rebutjar la apel·lació. En aquest cas, les accions i decisions de la comissió electoral del recinte poden recórrer al tribunal;

• Les decisions de les comissions electorals poden ser apel·lades pels òrgans dels partits polítics, els seus candidats, representants, observadors i votants als tribunals;

• Les decisions de la CEC es poden apel·lar al Tribunal Suprem de la República d'Uzbekistan.

El Codi Electoral preveu un procediment clar perquè els subjectes del dret electoral puguin apel·lar contra les decisions preses en totes les etapes de preparació i realització de les eleccions. El Codi regula el procediment per a la consideració de les comissions electorals de sol·licituds de persones físiques i jurídiques sobre l'organització, la realització de les eleccions i el resum dels seus resultats.

Tot plegat contribueix a la realització del dret fonamental dels ciutadans a la justícia (la disputa ha de ser examinada i decidida pel tribunal). L’autoritat constituent només hauria de resoldre els problemes d’organització d’eleccions, creant les condicions perquè els ciutadans expressin lliurement la seva voluntat, i l’avaluació de les accions (inacció) de les comissions electorals les hauria de dur a terme els tribunals.

El segon és la introducció d’un procediment de notificació de reunions massives, concentracions i processons organitzades pels partits polítics durant les eleccions. Així, el 2019, abans de les eleccions parlamentàries, els partits polítics van celebrar més de 800 concentracions massives a tot el país. Al mateix temps, no hi va haver obstacles ni tampoc apel·lacions de les parts sobre violacions del seu dret a celebrar esdeveniments massius.

No obstant això, hi havia un buit en la legislació en aquest àmbit. Per tant, al Codi Electoral s’inclou la norma que els partits organitzaran esdeveniments multitudinaris amb antelació (almenys tres dies abans), notificant als khokimiyats el lloc i l’hora de celebració. És a dir, no hi haurà un procediment "permissiu", sinó "de notificació".

THird, reforçant la capacitat de les comissions electorals de districte per organitzar i dur a terme eleccions presidencials. Així doncs, avui, d’acord amb la llei, com a mínim setanta dies abans de les eleccions, la Comissió Electoral Central forma una comissió electoral electoral de districte per a les eleccions del president de la República d’Uzbekistan, diputats de la Cambra legislativa, formada per un president, un diputat president, secretari i 6-8 membres més de la comissió. No obstant això, aquí cal tenir en compte els detalls: per a les eleccions parlamentàries dins d’un districte electoral, es formen 70-120 comissions electorals del recinte i, durant les eleccions presidencials, aproximadament 1000 comissions electorals del recinte. En conseqüència, durant les eleccions presidencials, la tasca de coordinar les activitats i proporcionar assistència eficaç a les comissions electorals del districte es fa molt més difícil. En aquest sentit, el Codi electoral ha augmentat el nombre de membres de les comissions electorals del recinte fins a 11-18 persones.

El "tercer pas" també preveu una sèrie d'altres novetats que eliminen els problemes tècnics i organitzatius identificats durant les eleccions anteriors. En general, serveixen per democratitzar la legislació i la pràctica electorals, tenint en compte els principis internacionals generalment reconeguts de celebrar eleccions justes i realment democràtiques.

REALITZAR LA CULTURA ELECTORAL DE LA POBLACIÓ ÉS UNA GARANTIA PER A LA TRANSPARÈNCIA I L'equitat de les eleccions

Les transformacions democràtiques a Uzbekistan, així com un nivell cada vegada més gran de consciència política i jurídica dels ciutadans, les institucions civils són la base per millorar millor el sistema electoral del país.

Al maig de 2021, el Parlament d’Uzbekistan va ratificar la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat. Segons l'article 29 de la Convenció, els estats part garanteixen a les persones amb discapacitat els drets polítics i l'oportunitat de gaudir-ne en igualtat de condicions amb els altres i es comprometen, entre altres coses, a garantir que les persones amb discapacitat puguin participar efectivament i plenament, directament o lliurement. representants escollits, en la vida política i pública en igualtat de condicions amb els altres. inclòs tenia el dret i l’oportunitat de votar i ser elegit.

El Codi Electoral recull tots els mecanismes per a l'exercici de les persones amb discapacitat dels seus drets a participar en la vida pública i política del país mitjançant la votació. Per tant, els locals de votació haurien de disposar de rampes per a persones amb discapacitat. L’equipament tecnològic dels col·legis electorals (taules, casetes i urnes) s’hauria d’instal·lar tenint en compte les necessitats dels votants en cadira de rodes.

Durant les eleccions de 2019 a la cambra legislativa de l'Oliy Majlis, 4,158 persones amb discapacitat van participar en comissions electorals de diversos nivells. El maig de 2021 es va signar un memoràndum de cooperació entre la Comissió Electoral Central i la Societat de Persones amb Discapacitat, la Societat de Cecs, la Societat de Sords i l’Associació de Persones amb Discapacitat de l’Uzbekistan. Per crear les condicions més còmodes i còmodes per als votants amb discapacitat, les comissions electorals organitzaran diversos esdeveniments organitzatius i prepararan el material d'informació necessari. La informació sobre els candidats inscrits al càrrec de president del país es publicarà als taulers informatius dels col·legis electorals. Per exemple, un votant amb discapacitat visual, que hagi col·locat una papereta en blanc sobre una plantilla amb braille, podrà sentir el nom d’un candidat registrat al tacte i col·locar qualsevol rètol al quadrat de la ranura corresponent. Per als votants sords i amb problemes d’oïda, si hi ha sol·licituds, els intèrprets en llengua de signes poden ser convidats a les meses electorals el dia de les eleccions. Els programes de televisió preelectorals s’emetran amb traducció en llengua de signes i subtítols, i el material per a invidents es publicarà en revistes especials amb braille.

Totes aquestes mesures contribuiran sens dubte a la lliure expressió de la voluntat de les persones amb discapacitat, que avui participen activament en les reformes democràtiques del país.

Augmentar la cultura electoral i l’activitat dels votants, enfortir la seva confiança en la institució electoral, enfortir la convicció a la societat que l’únic mecanisme modern i democràtic per a la formació del poder estatal, la implementació dels principis constitucionals en les noves condicions són les eleccions, tasques més importants i condicions necessàries per a la implementació dels drets constitucionals dels ciutadans a participar en la gestió dels assumptes de la societat i de l’Estat.

Per assolir aquests objectius, cal implementar a un nivell qualitatiu nou, en particular, les tasques següents:

en primer lloc, el desenvolupament de les competències professionals dels organitzadors, així com l'enfortiment i la millora del sistema d'educació legal dels votants i de la resta de participants en el procés electoral, donant a aquest treball un caràcter intencionat, públic i integral;

en segon lloc, millorar la cultura legal i electoral general de diverses categories de participants en el procés electoral, especialment els joves;

tercer, millorar el treball amb els mitjans de comunicació, augmentar el seu coneixement del procés electoral, implicar-los en el procés de difusió d’informació fiable en totes les etapes de les eleccions, així com augmentar la cultura mediàtica a la societat;

en quart lloc, la implicació de les institucions de la societat civil per garantir la democràcia, la legitimitat i l’equitat del procés electoral, la seva participació en les activitats dels òrgans estatals per protegir els drets i els interessos de tots els participants en el procés electoral, els votants.

Al mateix temps, s’ha de prestar una atenció especial a l’augment de l’activitat i la implicació de la població en la presa de decisions d’estat d’importància mitjançant un estudi exhaustiu de l’opinió pública a l’hora d’elaborar projectes de llei i prendre mesures d’importància pública (per exemple, mitjançant la regulació portal .gov.uz o Mening fikrim);

cinquè, la formació i el desenvolupament d'informació i recursos educatius legals basats en les noves tecnologies de la informació i la comunicació.

Totes aquestes mesures també contribueixen a proporcionar als votants garanties de lliure expressió de voluntat, enfortint el sentiment de patriotisme i responsabilitat, reforçant l’estabilitat política a la societat i augmentant l’alfabetització jurídica de la població.

Cal tenir en compte que el procés de desenvolupament i millora del sistema electoral, així com de la legislació electoral, està lluny d’haver-se acabat. Al cap i a la fi, la pràctica mundial demostra que gairebé totes les campanyes electorals habituals posen de manifest nous problemes. Ens trobem en aquesta etapa del seu desenvolupament quan és necessari, utilitzant l’experiència acumulada, predir com s’aplicaran aquests o aquells canvis proposats.

Els organitzadors de les eleccions han de conèixer les lleis i poder treballar d’acord amb elles. Això hauria de ser facilitat, entre altres coses, pel Programa d'Acció Nacional preparat pel parlament uzbek per millorar la cultura electoral de la població. El més important és que s’esforcin pel creixement del professionalisme en la realització de les eleccions, complint la llei d’acord amb el seu significat i contingut.

En general, tots aquests "tres passos" de democratització de la legislació i la pràctica electorals al Nou Uzbekistan, juntament amb els processos a gran escala i dinàmics de renovació política, econòmica, legal, social i espiritual de la societat i la modernització del país que s'està duent a terme al país, porteu a:

1, el desenvolupament i l'enfortiment significatius d'un sistema multipartit real al país. S’ha creat una sana competència entre partits al país amb les mateixes condicions perquè tots els partits puguin dur a terme una campanya electoral, una distribució justa dels fons pressupostaris destinats a la preparació i la realització de les eleccions, l’equitat de vot i la legitimitat de les eleccions. En altres paraules, hi ha totes les raons per afirmar que les properes eleccions presidencials se celebraran en un sistema multipartit, competència de candidats, obertura, llibertat d'opinió i autèntica elecció;

en segon lloc, ampliant el paper i les oportunitats de participació a les eleccions d’institucions de la societat civil, voluntaris, un augment significatiu del nivell d’activitat política, pública, de responsabilitat ciutadana de les persones, d’exactitud i exactitud dels ciutadans en l’avaluació del progrés dels aspectes socioeconòmics i polítics. reformes legals;

tercer, la creació a Uzbekistan de totes les condicions legals necessàries per a partits i representants d’organitzacions no governamentals sense ànim de lucre, observadors locals i estrangers, mitjans de comunicació per a l’exercici dels seus drets i obligacions durant la campanya electoral;

quart, ampliant l’ús de les tecnologies digitals en el procés electoral i la seva regulació legal;

cinquè, la pandèmia del coronavirus ha marcat la diferència en tots els aspectes de la vida humana. En diversos països, les eleccions es van cancel·lar o posposar. Ara les eleccions se celebren en noves condicions, per primera vegada les persones són admeses als col·legis electorals amb estricte màscara amb antisèptic. En l’organització del procés electoral en una pandèmia, s’hauria de prestar atenció als aspectes següents. La primera està dirigit a l’organització general de les eleccions. Es tracta de mesures relacionades amb locals, termometria sense contacte, regulació de cabal, distància social, mode de màscara, ús de desinfectants. El segon es refereix als requisits per als votants, en particular, l’ús obligatori d’una màscara, l’ús d’antisèptics i la distància. En tercer lloc, els participants al procés electoral, que estaran presents permanentment als col·legis electorals el dia de les eleccions, són membres de les comissions electorals, observadors i representants.

De fet, les eleccions s'estan convertint en mecanismes eficaços per a la formació del poder estatal, que n'asseguren la continuïtat i l'estabilitat política.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències