Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Lluita contra el frau: un estudi confirma la pèrdua de milers de milions en la bretxa de l'IVA

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Piles de monedes amb les lletres IVA aïllades sobre fons blancSegons un nou estudi sobre la "Bretxa de l'IVA" als estats membres, es va perdre uns ingressos per IVA de 193 milions d'euros (1.5% del PIB) a causa de l'incompliment o l'incompliment. L'estudi va ser finançat per la Comissió com a part de la seva tasca per reformar el sistema de l'IVA a Europa, així com de la seva campanya més àmplia per frenar l'evasió fiscal. L'estudi estableix dades detallades sobre la diferència entre l'import de l'IVA degut i l'import realment cobrat en 2011 estats membres entre el 26 i el 2000. També es presenten els principals factors que contribueixen a la bretxa de l'IVA, juntament amb una visió general de l'efecte de la crisi econòmica sobre els ingressos per l'IVA.

El comissari fiscal, Algirdas Šemeta, va dir: "L'import de l'IVA que rellisca per la xarxa és inacceptable; sobretot tenint en compte l'impacte que aquestes sumes podrien tenir en el reforç de les finances públiques. No obstant això, també hi ha un missatge positiu que es pot extreure de les conclusions d'avui. la reforma del sistema de l'IVA, les mesures de la UE per combatre l'evasió fiscal i les nostres recomanacions per a les reformes fiscals nacionals estan dirigides a la direcció correcta. Coneixem el problema; hi hem identificat solucions i ara és hora que els estats membres actuïn. Les xifres d'avui serviran de base per avaluar el seu progrés en la millora del compliment de l'IVA en els propers anys ".

La bretxa de l'IVA és la diferència entre els ingressos previstos per l'IVA i l'IVA realment cobrat per les autoritats nacionals. Tot i que l’incompliment és sens dubte un factor important per a aquesta manca d’ingressos, la bretxa de l’IVA no només es deu al frau. L’IVA impagat també és el resultat de fallides i insolvències, errors estadístics, retards en els pagaments i evasió legal, entre d’altres. Per tant, fer front efectivament a la bretxa de l’IVA requereix un enfocament multidisciplinar.

anunci

En primer lloc, són essencials una postura més dura contra l’evasió i una aplicació més forta a nivell nacional. La reforma de l'IVA iniciada el desembre de 2011 ja ha proporcionat eines importants per garantir una millor protecció contra el frau en l'IVA (vegeu el document IP / 11 / 1508). Per exemple, el mecanisme de reacció ràpida, adoptat el juliol de 2013, permetrà als estats membres reaccionar de manera molt més ràpida i efectiva davant de casos sobtats i a gran escala de frau en l’IVA (vegeu IP / 12 / 868). Eurofisc, que es va llançar el 2010, també facilita una cooperació i una coordinació més fortes entre els estats membres per combatre el frau organitzat de l'IVA, especialment el frau en carrusel (vegeu PRES / 10 / 166).

En segon lloc, com més senzill és el sistema, més fàcil és que els contribuents compleixin les normes. Per tant, la Comissió s'ha centrat intensament en facilitar el sistema de l'IVA a les empreses de tota Europa. Per exemple, a principis d’any van entrar en vigor noves mesures per facilitar la facturació electrònica i disposicions especials per a petites empreses (vegeu el document IP / 12 / 377) i en les properes setmanes es proposarà un formulari estàndard de declaració d’IVA per a tota la UE. A partir de l’1 de gener de 2015, entrarà en vigor una finestreta única per a les empreses de serveis electrònics i telecomunicacions, que afavorirà un major compliment simplificant molt els procediments d’IVA per a aquestes empreses i permetent-los presentar una declaració única d’IVA per les seves activitats a tota la UE ( veure IP / 12 / 17).

Finalment, els estats membres han de reformar els seus sistemes tributaris nacionals de manera que facilitin el compliment, dissuadi l’evasió i l’evitació i millori l’eficiència de la recaptació d’impostos. La Comissió ha donat una clara orientació al respecte a través de recomanacions específiques per país (vegeu SPEECH / 13 / 480). L’informe d’avui també suggereix que sistemes tributaris complicats amb taxes múltiples poden contribuir a l’incompliment. Per tant, s'ha de prestar especial atenció a la reiterada crida de la Comissió als estats membres per ampliar les bases imposables nacionals i limitar les exempcions i reduccions fiscals. Això no només ajudaria a simplificar els sistemes tributaris, sinó que també podria permetre als estats membres evitar pujades dels tipus estàndard de l’IVA.

anunci

Fons

El desembre de 2011, la Comissió va presentar una estratègia integral per reformar el sistema de l'IVA a Europa (vegeu IP / 11 / 1508; MEMO / 11 / 874).

L'últim estudi sobre la bretxa de l'IVA a la UE es va publicar el 2009, amb xifres per al període 2000-06 (vegeu IP / 09 / 1655).

Per més informació, feu clic aquí. 

L’informe complet és disponible aquí.

Gap d’IVA: preguntes més freqüents

Crim

El mercat europeu de cocaïna: més competitiu i més violent

publicat

on

Més violent, divers i competitiu: aquestes són les principals característiques del comerç de cocaïna a Europa. El nou Informe d’informes sobre la cocaïna, llançat avui (8 de setembre) per Europol i UNODC, esbossa la nova dinàmica del mercat de la cocaïna, que representa una clara amenaça per a la seguretat europea i mundial. L'informe es va llançar com a part del programa de treball de CRIMJUST - Enfortiment de la cooperació en matèria de justícia penal al llarg de les rutes de tràfic de drogues en el marc del Programa Mundial de Fluxos Il·lícits de la Unió Europea.

La fragmentació del panorama criminal als països d'origen ha creat noves oportunitats per a les xarxes criminals europees per rebre un subministrament directe de cocaïna, eliminant els intermediaris. Aquesta nova competència al mercat ha provocat un augment de l'oferta de cocaïna i, en conseqüència, una major violència, una tendència desenvolupada a Avaluació de l’amenaça del delicte greu i organitzat de l’Europol 2021. Les noves xarxes de tràfic han desafiat els monopolis dominants anteriorment en el subministrament majorista de cocaïna als mercats europeus. Per exemple, les xarxes criminals dels Balcans occidentals han establert contactes directes amb els productors i han aconseguit un lloc destacat en el subministrament majorista de cocaïna. 

L'informe posa de manifest la importància de la intervenció en origen, ja que aquest mercat està molt impulsat per la cadena de subministrament. Enfortir la cooperació i augmentar encara més l’intercanvi d’informació entre les autoritats policials augmentarà l’eficàcia de les investigacions i la detecció d’enviaments. L'informe posa de manifest la importància de les investigacions sobre blanqueig de capitals per rastrejar els beneficis il·legals i de la confiscació d'assistències relacionades amb activitats delictives. Aquestes investigacions financeres són el nucli principal de la lluita contra el tràfic de cocaïna, garantint que les activitats delictives no paguen.

anunci

Julia Viedma, cap de departament del Centre Operatiu i d'Anàlisi d'Europol, va dir: "El tràfic de cocaïna és una de les preocupacions clau en matèria de seguretat que ens trobem a la UE ara mateix. Prop del 40% dels grups criminals actius a Europa participen en el tràfic de drogues i el comerç de cocaïna genera beneficis criminals de diversos milions d’euros. Comprendre millor els reptes als quals ens enfrontem ens ajudarà a combatre amb més eficàcia l’amenaça violenta que les xarxes de tràfic de cocaïna representen per a les nostres comunitats ”.  

Chloé Carpentier, cap de la secció d’investigació sobre drogues a la UNODC, va destacar com “és probable que continuïn les dinàmiques actuals de diversificació i proliferació de canals de subministrament de cocaïna, actors criminals i modalitats, si no es controla”.

anunci
Seguir llegint

Corona virus

Sense emmascarar: 23 detinguts per frau de compromís per correu electrònic empresarial COVID-19

publicat

on

Les autoritats de Romania, els Països Baixos i Irlanda han descobert un esquema de frau sofisticat que utilitza correus electrònics compromesos i frau de pagaments anticipats com a part d’una acció coordinada per l’Europol. 

El 10 d'agost, 23 sospitosos van ser detinguts en una sèrie d'atacs realitzats simultàniament als Països Baixos, Romania i Irlanda. En total, es van buscar 34 llocs. Es creu que aquests delinqüents han estafat empreses d’almenys 20 països amb aproximadament un milió d’euros. 

El frau va ser dirigit per un grup de delinqüència organitzada que abans de la pandèmia COVID-19 ja oferia il·legalment altres productes ficticis a la venda en línia, com ara pellets de fusta. L’any passat els delinqüents van canviar el seu modus operandi i van començar a oferir materials de protecció després de l’esclat de la pandèmia COVID-19. 

anunci

Aquest grup criminal, format per nacionals de diferents països africans residents a Europa, va crear adreces de correu electrònic falses i pàgines web similars a les que pertanyen a empreses majoristes legítimes. Fent suplantar aquestes empreses, aquests delinqüents enganyarien les víctimes, principalment empreses europees i asiàtiques, per fer-los comandes i sol·licitar-los els pagaments per endavant per tal d’enviar la mercaderia. 

No obstant això, el lliurament de la mercaderia mai es va produir i la recaptació es va rentar a través de comptes bancaris romanesos controlats pels delinqüents abans de ser retirats als caixers automàtics. 

L’Europol ha donat suport a aquest cas des del seu inici el 2017 mitjançant: 

anunci
 • Reunir els investigadors nacionals de totes les parts que han vist col·laborar estretament amb el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d'Europol per preparar-se per al dia de l'acció;
 • proporcionant anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp, i;
 • desplegant dos dels seus experts en ciberdelinqüència a les incursions als Països Baixos per donar suport a les autoritats holandeses amb el control creuat de la informació recollida en temps real durant l’operació i amb l’obtenció de proves pertinents. 

Eurojust va coordinar la cooperació judicial a la vista dels escorcolls i va donar suport amb l'execució de diversos instruments de cooperació judicial.

Aquesta acció es va dur a terme en el marc del Plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces criminals (EMPACT).

Les següents autoritats policials van participar en aquesta acció:

 • Romania: Policia Nacional (Poliția Română)
 • Holanda: Policia Nacional (Política)
 • Irlanda: Policia Nacional (An Garda Síochána)
 • Europol: Centre Europeu de Cibercriminal (EC3)
   
EMPACT

A 2010, la Unió Europea va crear un cicle de la política de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional greu. El 2017, el Consell de la UE va decidir continuar el cicle de polítiques de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i enfortint la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres, institucions i agències de la UE, així com països i organitzacions que no pertanyen a la UE, inclòs el sector privat, si escau. la ciberdelinqüència és una de les prioritats del cicle de polítiques.

Seguir llegint

Crim

18 detinguts per contraban de més de 490 migrants a través de la ruta dels Balcans

publicat

on

Agents de la policia romanesa (Poliția Română) i de la policia de fronteres (Poliția de Frontieră Română), recolzats per l’Europol, van desmantellar un grup de crims organitzats implicats en el contraban de migrants a través de l’anomenada ruta dels Balcans.

El dia d'acció del 29 de juliol de 2021 va conduir a:

 • 22 escorcolls a casa
 • 18 sospitosos arrestats
 • Confiscació de municions, cotxes de cinc vehicles, telèfons mòbils i 22 € en efectiu

La xarxa criminal, activa des de l’octubre del 2020, estava formada per ciutadans egipcis, iraquians, sirians i romanesos. El grup criminal tenia cèl·lules als països de la ruta dels Balcans des d'on els facilitadors regionals gestionaven el reclutament, l'allotjament i el transport de migrants de Jordània, Iran, Iraq i Síria. Diverses cèl·lules criminals amb seu a Romania van facilitar el pas fronterer des de Bulgària i Sèrbia de grups de migrants i van organitzar l'allotjament temporal a la zona de Bucarest i a l'oest de Romania. Els migrants van ser traslladats a Hongria quan es dirigien a Alemanya com a destinació final. En total, es van interceptar 26 transports il·legals de migrants i es van detectar 490 migrants en un intent de creuar il·legalment la frontera romanesa. Molt ben organitzat, el grup criminal també va participar en altres activitats delictives, com ara el tràfic de drogues, el frau documental i el delicte contra la propietat.

anunci

Fins a 10,000 € per migrant

Els immigrants pagaven entre 4,000 i 10,000 euros segons el segment de tràfic. Per exemple, el preu per facilitar la travessia de Romania a Alemanya era d'entre 4,000 i 5,000 euros. Els migrants, alguns dels quals eren famílies amb nens petits, s’allotjaven en condicions extremadament deficients, sovint sense accés als lavabos ni a l’aigua corrent. Per a les cases segures, els sospitosos llogaven allotjaments o utilitzaven les residències dels membres del grup, situades principalment a les zones del comtat de Călărași, el comtat d'Ialomița i Timișoara. En una de les cases segures, d’uns 60 m2, els sospitosos van amagar 100 persones alhora. Els migrants van ser traslladats en condicions de risc en camions massificats entre mercaderies i en furgonetes amagades en dissimulacions sense ventilació adequada. 

L’Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va proporcionar suport analític. El dia de l'acció, Europol va desplegar un analista a Romania per comprovar la informació operativa de les bases de dades d'Europol en temps real per proporcionar contactes als investigadors sobre el terreny. 

anunci

Mira el vídeo

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències