Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Lluita contra el frau: un estudi confirma la pèrdua de milers de milions en la bretxa de l'IVA

COMPARTIR:

publicat

on

Piles de monedes amb les lletres IVA aïllades sobre fons blancS'estima que 193 milions d'euros d'ingressos per IVA (1.5% del PIB) es van perdre per incompliment o no cobrament el 2011, segons un nou estudi sobre la "bretxa de l'IVA" als estats membres. L'estudi va ser finançat per la Comissió com a part del seu treball per reformar el sistema de l'IVA a Europa, així com la seva campanya més àmplia per reprimir l'evasió fiscal. L'estudi estableix dades detallades sobre la bretxa entre l'import de l'IVA degut i l'import realment cobrat en 26 estats membres entre 2000 i 2011. També es presenten els principals factors que contribueixen a la bretxa de l'IVA, juntament amb una visió general de l'efecte de la crisi econòmica en els ingressos de l'IVA.

El comissari d'Hisenda, Algirdas Šemeta, va dir: "L'import de l'IVA que s'està escapant per la xarxa és inacceptable, sobretot tenint en compte l'impacte que aquestes sumes poden tenir en l'enfortiment de les finances públiques. Tanmateix, també hi ha un missatge positiu que cal extreure de les conclusions d'avui. El nostre ambiciós La reforma del sistema de l'IVA, les mesures de la UE per combatre l'evasió fiscal i les nostres recomanacions per a reformes fiscals nacionals van en la direcció correcta. Coneixem el problema, hem identificat solucions i ara és el moment que els estats membres actuïn. . Les xifres d'avui serviran com a referència per avaluar el seu progrés en la millora del compliment de l'IVA en els propers anys".

L'IVA Gap és la diferència entre els ingressos de l'IVA esperats i l'IVA realment cobrat per les autoritats nacionals. Tot i que l'incompliment és sens dubte un contribuent important a aquest dèficit d'ingressos, la bretxa de l'IVA no es deu només al frau. L'IVA impagat també és el resultat de fallides i insolvències, errors estadístics, retards de pagament i elusió legal, entre d'altres. Per tant, abordar amb eficàcia la bretxa de l'IVA requereix un enfocament de múltiples vessants.

En primer lloc, és essencial una postura més dura contra l'evasió i una aplicació més forta a nivell nacional. La reforma de l'IVA iniciada el desembre de 2011 ja ha proporcionat eines importants per garantir una millor protecció contra el frau a l'IVA (vegeu IP / 11 / 1508). Per exemple, el Mecanisme de Reacció Ràpida, adoptat el juliol de 2013, permetrà als estats membres reaccionar de manera molt més ràpida i eficaç davant casos sobtats i a gran escala de frau a l'IVA (vegeu IP / 12 / 868). Eurofisc, que es va posar en marxa el 2010, també facilita una cooperació i coordinació més sòlides entre els Estats membres per combatre el frau organitzat a l'IVA, especialment el frau de carrusel (vegeu PRES / 10 / 166).

En segon lloc, com més senzill sigui el sistema, més fàcil serà que els contribuents compleixin les normes. Per tant, la Comissió s'ha centrat intensament a facilitar el sistema de l'IVA per a les empreses d'arreu d'Europa. Per exemple, a principis d'any van entrar en vigor noves mesures per facilitar la facturació electrònica i disposicions especials per a les petites empreses (vegeu IP / 12 / 377), i en les properes setmanes es proposarà un formulari estàndard de declaració d'IVA per a tota la UE. A partir de l'1 de gener de 2015 entrarà en vigor un One Stop Shop per a les empreses de serveis electrònics i de telecomunicacions, que promourà un major compliment simplificant molt els tràmits d'IVA per a aquestes empreses i permetent-los presentar una declaració única de l'IVA per a les seves activitats a tota la UE ( veure IP / 12 / 17).

Finalment, els estats membres han de reformar els seus sistemes fiscals nacionals de manera que en faciliti el compliment, dissuadeix l'evasió i elusió i millori l'eficiència de la recaptació d'impostos. La Comissió ha donat una orientació clara en aquest sentit a través de les recomanacions específiques del país (vegeu SPEECH / 13 / 480). L'informe d'avui també suggereix que els sistemes fiscals complicats amb tipus múltiples poden contribuir a l'incompliment. Per tant, cal prestar especial atenció a la reiterada crida de la Comissió als estats membres perquè ampliïn les bases imposables nacionals i limiten les exempcions i reduccions fiscals. Això no només ajudaria a simplificar els sistemes fiscals, sinó que pot permetre als estats membres evitar augments dels tipus estàndard de l'IVA.

Fons

anunci

El desembre de 2011, la Comissió va presentar una estratègia integral per reformar el sistema de l'IVA a Europa (vegeu IP / 11 / 1508; MEMO / 11 / 874).

El darrer estudi sobre la bretxa de l'IVA a la UE es va publicar l'any 2009, amb xifres per al període 2000-06 (vegeu IP / 09 / 1655).

Per més informació, feu clic aquí. 

L’informe complet és disponible aquí.

Gap d'IVA: preguntes freqüents

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències