Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Les soques no autòctones d'insectes modificats genèticament (GM) "riscen que es propagui la resistència als pesticides"

COMPARTIR:

publicat

on

Ovipositant-mosca de l'olivaEl 4 d'octubre, grups ecologistes i de la societat civil dels cinc continents van advertir que els plans per alliberar soques no autòctones de mosques modificades genèticament (GM) als camps d'oliveres d'Espanya i als horts de fruites al Brasil representen grans riscos per als cultius i el medi ambient, ja que la resistència als pesticides. o altres trets nocius es podrien estendre a les poblacions de plagues salvatges.

L'empresa Oxitec, amb seu al Regne Unit, té previst llançar mosques de l'oliva transgèniques a Espanya i mosques mediterrànies de fruites transgèniques (Medfly) al Brasil en els propers mesos (3). Ambdues aplicacions, fetes el gener de 2013, són per a llançaments experimentals oberts de mosques GM i actualment estan sent considerades pels reguladors. Les plagues agrícoles d'Oxitec utilitzen un enfocament de "matar femelles" en què les cries femenines dels insectes transgènics moren principalment com a larves. L'alliberament massiu de milions d'insectes mascles transgènics pretén suprimir el nombre de plagues aparellant-se amb femelles salvatges. La soca de la mosca de l'olivera utilitzada per Oxitec no és originària d'Espanya, sinó que es va crear a partir d'una soca grega recreuada amb soques israelianes; la soca Medfly que s'utilitzarà al Brasil sembla que prové de Guatemala (4). Els estudis de mosques de l'olivera a Grècia han identificat diferents nivells de resistència a diferents pesticides en diferents llocs (5).

L'alliberament de soques de plagues no autòctones normalment està prohibit per les regulacions de control de plagues de les plantes a la UE perquè trets indesitjables com la resistència als pesticides, que poden estar presents a la soca recent introduïda, es poden estendre a la població salvatge quan les mosques s'aparellen. Al Regne Unit, es va aturar una proposta d'alliberament d'arnes de diamant transgènics perquè Oxitec tenia previst utilitzar una soca no nativa (1). Els reguladors del Regne Unit van advertir a Oxitec sobre la "incertesa sobre si la vostra soca no autòctona pot contenir gens de resistència als insecticides que no estan presents a les arnes del Regne Unit" i van aconsellar a la companyia que comencés els seus experiments modificant una soca nativa. Fins i tot l'alliberament experimental d'una soca de plaga no autòctona és arriscat perquè no es pot prevenir ni revertir la propagació de la resistència als pesticides o altres trets a les mosques autòctones salvatges. A causa d'aquesta i altres preocupacions, els grups ecologistes ja han demanat l'aturada dels assaigs proposats (2). Altres preocupacions importants inclouen el gran nombre de larves transgèniques mortes i vives que acabaran a la fruita i l'impacte dels insectes transgènics en els ecosistemes.

"L'ús de soques no autòctones és imprudent perquè les plagues transgèniques d'Oxitec no són estèrils i la soca no nativa dels mascles transgènics sobreviurà i es reproduirà amb mosques salvatges durant moltes generacions", va dir la doctora Helen Wallace, directora de GeneWatch UK. "És molt arriscat introduir soques de plagues no autòctones a un país nou. Els trets nocius com la resistència als pesticides serien impossibles d'eradicar un cop s'estenguessin per la població salvatge".

"És impactant saber que a Oxitec se li va bloquejar l'alliberament de plagues agrícoles transgèniques no natives a Anglaterra, però ara té previst provar el mateix enfocament a Espanya", va dir Blanca Ruibal d'Amics de la Terra Espanya. "En lloc d'aprendre lliçons d'errors anteriors, l'empresa sembla voler tirar endavant independentment i posar en risc els nostres oliveres".

"Els llançaments oberts proposats per Oxitec de mosques transgèniques no natives a Espanya i Brasil són clarament una mala idea, i és un altre exemple de l'empresa que s'afanya a fer proves de camp dels seus insectes transgènics sense revisió científica i consulta pública", va dir Silvia Ribeiro de l'ETC. Grup.

El 2012, un llançament previst dels mosquits transgènics d'Oxitec als Cayos de Florida es va retardar a causa de l'oposició pública generalitzada i d'una campanya d'Amics de la Terra-EUA i aliats que va posar en dubte els riscos ambientals i de salut pública i la manca de regulacions adequades. El districte de control de mosquits de Florida Keys torna a considerar el que seria el primer llançament als Estats Units de mosquits modificats genèticament a la natura i ha assignat fons en el seu pressupost per a aquesta activitat l'any que ve a l'espera de l'aprovació de l'assaig de camp per part dels reguladors.

anunci

"Des del Brasil fins a Espanya fins als Cayos de Florida, Oxitec torna a jugar a la ruleta russa i posa els beneficis de la recerca per davant del sentit comú introduint aquests insectes transgènics al medi ambient que podrien desestabilitzar els ecosistemes i danyar la salut humana", va dir Dana Perls d'Amics de la Terra-EUA. "Una vegada que s'alliberen aquests organismes dissenyats, no es poden recordar i hem d'avaluar aquests riscos reals mitjançant un procés seriós i exhaustiu de revisió dels impactes ambientals abans que es desencadenin al món. Estem segurs que qualsevol revisió veritablement imparcial i basada en la ciència conduirà a la cancel·lació d'aquests experiments arriscats".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències