Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Lliçons apreses: Com els països amb problemes han de ser guardats en el futur

COMPARTIR:

publicat

on

20140306PHT37714_originalLa feina de la Troika ha estat investigada pel Parlament Europeu des del desembre de 2013 i ara és el moment de treure'n conclusions. Durant el ple de març, els eurodiputats votaran dos informes d'iniciativa el 12 de març i els votaran l'endemà. El Parlament Europeu va parlar amb els autors de l'informe –Othmar Karas (PPE, Àustria), Liêm Hoang-Ngoc (S&D, França) i Alejandro Cercas (S&D, Espanya)– sobre com s'ha de donar suport als països de la UE amb dificultats financeres en el futur.

Els rescats als països de la zona euro estan gestionats per un grup de prestadors internacionals anomenat Troika, format per representants de la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. Un informe del comitè econòmic, escrit per Karas i Liêm Hoang-Ngoc, va analitzar els mètodes de treball i els resultats de la Troika. Mentrestant, un informe de la comissió d'ocupació, redactat pel Sr. Cercas, s'ha centrat en com aquestes decisions afecten l'ocupació i la societat.

Karas va destacar que era important que la Troika acabés els programes en curs. "No obstant això, necessitem normes de procediment transparents i vinculants per millorar la supervisió democràtica", va dir. "Mentre treballem en una eina de gestió de crisi basada en la comunitat, he demanat la creació d'un Fons Monetari Europeu, que hauria de combinar els diners del Mecanisme Europeu d'Estabilitat amb l'experiència que la Comissió ha adquirit durant els darrers anys".

Va afegir que Europa necessita instruments per fer front a situacions en què els estats membres estan gairebé en fallida. "Però també necessitem instruments per evitar que els estats membres s'apropin fins i tot a la fallida. A la llarga, per tant, demano una Llei estatal de prevenció de fallides”.

Hoang-Ngoc ha subratllat que per a la propera operació de rescat el mecanisme que substituirà la Troika ha de respectar les lleis i els principis bàsics de la UE: “Les opcions polítiques hauran de ser debatudes i escollides amb cura pels representants electes de l'estat membre en qüestió i a nivell de la UE. . És per això que demanem que tant el Parlament com els parlaments nacionals s'impliquin adequadament en el disseny, l'aprovació i el seguiment dels programes. La política recomanada ha de ser econòmicament eficient i socialment justa".

Va afegir que la UE no només ha de domar els mercats i reduir el deute públic, sinó que també ha d'"invertir per a un creixement durador, de creació d'ocupació i sostenible ambientalment".

Mentrestant, Cercas ha dit: "Els programes d'ajust no poden soscavar els convenis col·lectius signats pels agents socials, retallar o congelar els salaris mínims i els sistemes de pensions que els posin per sota del llindar de pobresa, ni dificultar l'accés als productes mèdics i farmacèutics bàsics i a un habitatge assequible". Va concloure: "La política econòmica ha d'estar al servei de l'ocupació".

anunci

En elaborar el seu informe, Cercas va demanar aportacions a través del grup de discussió de LinkedIn del PE on la gent pogués expressar les seves opinions i experiències. Algunes d'aquestes aportacions es van incloure a l'informe final.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències