Connecteu-vos amb nosaltres

Uzbekistan

Relacions uzbeko-tajikes: un nou període de creixement

COMPARTIR:

publicat

on

Comprehensive development of relations with the nearest neighbors is a priority of Uzbekistan’s foreign policy. Tajikistan is one of the geographically inseparable neighbors of Uzbekistan. The peoples of the countries are spiritually and culturally close to each other, profess the same faith. Everyday life, art, traditions and customs are intertwined into one single whole. They are united by a common history and values, mutual respect and centuries-old good neighborhood. This is a solid foundation for Uzbek-Tajik relations. The fraternal peoples of Uzbekistan and Tajikistan respect each other’s cultural and humanitarian heritage – writes Dr.Obid Khakimov, Director del CERR.

Dr Obid Khakimov

Com ha assenyalat repetidament el president Shavkat Mirziyoyev, "els uzbeks i els tadjiks estan lligats per llaços especials de germanor i és impossible imaginar-se aquests pobles separats. Grans científics i pensadors com Alisher Navoi i Abd al-Rahman Jami, Abdurauf Fitrat i Sadriddin Ayni, Gafur Gulom i Mirzo Tursunzoda, Abdulla Aripov i Loiq Sher-Ali van celebrar l'amistat sincera i pura d'uzbeks i tadjiks”. L'aixecament del monument a Abd al-Rahman Jami a Samarcanda i el monument a Alisher Navoi a Dushanbe va ser rebut amb gran alegria tant a Tadjikistan com a Uzbekistan.

El Centre Cultural Nacional Tadjik Republicà, que reuneix 15 centres culturals nacionals tadjik a tot el país, funciona amb èxit a Uzbekistan. Hi ha 250 escoles amb la llengua d'instrucció tadjik (55 de les quals són completament amb la llengua d'instrucció tadjik). Les universitats de Samarcanda, Termez i Ferghana imparteixen classes en tadjik. Es publiquen quatre publicacions periòdiques en tadjik, s'emeten 5 programes de televisió i 30 de ràdio.

30è aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques

This year Uzbekistan and Tajikistan celebrate the 30th anniversary of the establishment of diplomatic relations. The legal basis of Uzbek-Tajik cooperation consists of 256 documents signed at various levels. At the same time, 153, that is, 60% of them were adopted only in the last five years. The main documents are the Treaty of Friendship, Good-Neighborhood and Cooperation (on January 4, 1993), the Treaty of Eternal Friendship (on June 15, 2000) and the Strategic Partnership Agreement (on August 17, 2018), which define the basic principles of bilateral relations. This means mutual respect for independence and state sovereignty, equality, non-interference in each other’s internal affairs, striving for mutually beneficial economic partnership both at the state level and at the level of business entities.

Fa cinc anys, les relacions entre Uzbekistan i Tadjikistan van entrar en una nova etapa del seu desenvolupament. Les visites d'estat mútues dels presidents d'Uzbekistan i Tadjikistan el 2018 van obrir una nova pàgina en les relacions bilaterals, que van definir nous objectius i perspectives en els interessos dels dos pobles, es va convertir en un factor per expandir i aprofundir la cooperació bilateral a gran escala en àmbits polític, comercial, econòmic, de transport, de comunicació, cultural i humanitari.

Passos atrevits i extraordinaris, la política pragmàtica i previsora ​​del president d'Uzbekistan van permetre revisar les polítiques d'ambdues parts. L'esforç mutu s'ha reforçat, s'han eliminat les barreres, s'han intensificat els contactes i s'ha establert una cooperació productiva mútuament acceptable. S'han resolt els temes més dolorosos que s'han acumulat durant aquests anys. Gairebé tots els problemes de frontera s'han eliminat. A nivell dels caps d'estat i de govern d'Uzbekistan i Tadjikistan, ara no hi ha problemes fonamentals de les relacions bilaterals.

anunci

En l'actualitat, gràcies a la voluntat política i als esforços conjunts dels presidents dels dos països, s'estan donant passos importants per definir i implementar una estratègia per al desenvolupament de les relacions. La diplomàcia parlamentària juga un paper important, que és un recurs important de política exterior per complir les tasques d'enfortiment de les relacions bilaterals, especialment la cooperació regional.

Tenint en compte la signatura l'any 2018 de l'Acord sobre viatges mutus de ciutadans d'Uzbekistan i Tadjikistan, es va abolir el règim de visats entre dos països i es van obrir 17 punts de control. Aquest treball ha tingut un paper important en el desenvolupament dels llaços bilaterals en el context regional, ha facilitat la vida a milions de ciutadans d'ambdues parts, ha servit com a requisit previ per al desenvolupament del turisme tant a Uzbekistan com a Tadjikistan. Permet intensificar la cooperació en la implementació dels projectes “Turisme Ziyorat” també en el marc del treball conjunt per promocionar la marca turística “Ruta de la Seda”.

Els acords sobre l'ús integrat dels recursos hídrics i energètics dels rius transfronterers també són un resultat positiu de la política exterior actualitzada del president d'Uzbekistan. El principal èxit en això va ser que Uzbekistan i Tadjikistan comparteixen una opinió comuna sobre la necessitat d'un ús racional i equitatiu dels recursos hídrics i energètics, tenint en compte els interessos dels països de la regió.

Tadjikistan dóna suport a la nova política regional d'Uzbekistan. Segons experts estrangers, la naturalesa constructiva de les relacions uzbeko-tajikes en aquesta àrea pot tenir un impacte positiu en els esforços regionals per garantir la seguretat hídrica a Àsia Central.

També és rellevant la cooperació en temes de protecció de la natura i el medi ambient. Se sap que l'escalfament global té un impacte negatiu en l'ecologia de la regió d'Àsia Central. Per tant, és important unir els esforços d'Uzbekistan i Tadjikistan, i en general de tots els països de la regió per prevenir una catàstrofe ambiental. Cal prosseguir els passos polítics i diplomàtics conjunts per protegir els interessos comuns dels països de la regió.

Creixement i desenvolupament de les relacions comercials i econòmiques

Tadjikistan és un dels 10 principals socis comercials i econòmics d'Uzbekistan. El 2021 es van signar 92 acords i contractes per al subministrament de béns per valor de 202.5 ​​milions de dòlars. En particular, es van signar 83 contractes per valor d'uns 162.2 milions de dòlars i 5 contractes d'importació per valor de 40.3 milions de dòlars per a l'exportació de mercaderies uzbeques. Com a resultat, el volum del comerç bilateral el 2021 en comparació amb el 2016 (196.8 milions de dòlars) ha crescut més de 3 vegades. Aquesta és la xifra més alta dels últims 25 anys.

El 2021, la facturació comercial va ascendir a 605.5 milions de dòlars (+22.6%): exportacions - 501.9 milions de dòlars (+23.6%), importacions - 103.6 milions de dòlars (+17.8%). Gener-abril de 2022: 187.7 milions de dòlars (+34.8%), dels quals: exportacions: 138.5 milions de dòlars (+13.8%), importacions: 49.2 milions de dòlars (en 2.8 vegades). S'ha establert un règim de lliure comerç entre Tadjikistan i Uzbekistan, que portarà el volum de comerç a 1 milions de dòlars.

Les parts estan implementant activament projectes d'inversió uzbeko-tajik per valor de 195.4 milions de dòlars, que es van identificar l'any 2021. S'ha establert un règim de lliure comerç entre Tadjikistan i Uzbekistan, que portarà el volum de comerç a 1 milions de dòlars.

El nombre d'empreses conjuntes Uzbek-Tadjik ha crescut. Abarquen el comerç, la producció de materials de construcció, la indústria alimentària i altres àrees. Hi ha 219 empreses amb capital tadjik a Uzbekistan (119 empreses conjuntes i 100 propietaris individuals). Hi ha 51 empreses que operen al territori de Tadjikistan amb la participació de residents d'Uzbekistan.

Un paper important en l'enfortiment de la cooperació industrial s'assigna al treball d'una empresa d'inversió uzbeka-tadjik amb un capital autoritzat de 50 milions de dòlars. A iniciativa dels líders de dos països, en el seu marc es van establir a Tadjikistan les empreses conjuntes "Artel Avesto Electronics" per a la producció d'electrodomèstics i "Talco-Kantas" per al muntatge i posada en marxa de vehicles especials d'utilitat i construcció.

Segons els experts del Centre d'Investigació i Reformes Econòmiques sota l'Administració del President de la República d'Uzbekistan (CERR), l'expansió dels llaços de cooperació entre empreses i la creació de produccions conjuntes en presència de grans volums de matèries primeres, per exemple agrícola, augmentarà la competitivitat dels productes atraient les tecnologies modernes i l'especialització estreta.

Oportunitats de transport i trànsit en una nova etapa

The favorable geographical location and developed transport infrastructure of Uzbekistan allow Tajikistan to diversify its access to foreign markets. Tajikistan has gained additional opportunities for the development of its economy by using Uzbekistan’s more developed communication network (railway, automobile and air links) to export its goods to Russia and EU countries and transport goods from China to Uzbekistan. The full use of the common transport potential, as well as the activation of automobile routes, including through Tajikistan to China, will not only increase mutual trade, but also strengthen humanitarian ties at the interregional level. In this context, the Uzbekistan-Tajikistan-China corridor development project has good prerequisites.

Tashkent-Khujand and Kokand-Shaidon bus services, a section of the Samarkand-Penjikent highway, Tashkent-Dushanbe flights, Galaba-Amuzang-Khushadi railway service have been resumed. Samarkand and Penjikent are planned to be connected by a railway line. Flights Dushanbe – Samarkand and Dushanbe – Bukhara are resumed.

El 2021, el volum de transport internacional de càrrega per ferrocarril va ascendir a 6.7 ​​milions de tones (+15%), el 2020: 5.8 milions de tones (+8.6%). El volum de transport internacional de càrrega per carretera l'any passat - 1.3 milions de tones (+1.8%), el 2020 - 408.2 mil tones. Segons els resultats de l'any passat, Uzbekistan Airways JSC va realitzar 440 vols regulars (+10%), va transportar 46.6 mil passatgers (+10.7%) i 113 tones de càrrega (+3.3%). Les noves realitats han creat oportunitats favorables per a una major expansió dels llaços polítics, comercials i econòmics, de transport i comunicació, culturals i humanitaris entre Uzbekistan i Tadjikistan.

Avui, encapçalats pels presidents, els països demostren un fort desig de desenvolupar i enfortir constantment l'associació multilateral, així com d'assolir noves cotes. Els experts estrangers prediuen un major desenvolupament positiu de les relacions uzbeko-tadjik, que contribuirà significativament al desenvolupament sostenible de l'Àsia Central.

Segons els experts del CERR, el procés de complementarietat de les economies que s'ha iniciat (subministrament de gas i combustible i lubricants al Tadjikistan des de l'Uzbekistan, electricitat del Tadjikistan a Uzbekistan i més enllà) influirà encara més en el ràpid creixement de la cooperació comercial i econòmica i seguirà sent un element addicional. mecanisme per garantir un desenvolupament socioeconòmic estable d'ambdós països.

***
En el marc de la visita del president de Tadjikistan Uzbekistan, està previst adoptar un paquet de documents que ampliarà significativament el marc legal de les relacions bilaterals i serà un pas important cap al desenvolupament i l'enfortiment de la cooperació entre Uzbekistan i Tadjikistan.

The analysis of CERR experts shows the existing opportunities for further deepening cooperation in the field of investment, light industry, agriculture, transport, interregional relations, digitalization of the economies of countries, expansion of cooperation between scientific and academic circles and cultural exchanges. Among the promising areas of bilateral relations are sericulture, cocoon processing, silk fabric production, as well as the exchange of designers’ experience.

Segons els experts tadjiks, hi ha desenes de jaciments minerals explorats a la regió d'Aini de la República del Tadjikistan. La part tadika està interessada a atraure empreses uzbeques per desenvolupar-les.

Des del punt de vista dels canvis cardinals que s'han produït a les relacions uzbeko-tajikes, per descomptat, la propera reunió dels presidents d'Uzbekistan i Tadjikistan obrirà noves perspectives per al desenvolupament de la cooperació mútuament beneficiosa i aportarà una interacció polifacètica a un nivell qualitativament diferent, que sens dubte contribuirà a millorar el benestar dels pobles dels dos països.

L'autor, Dr.Obid Khakimov, és Director del CERR

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències