#HumanRights: #DemocraticRepublicofCongo, #Nigeria i #Tibet

Els diputats europeus han demanat eleccions a la República Democràtica del Congo, van condemnar la violència a Nigèria i van instar a la Xina a llançar activistes de drets humans.

República Democràtica del Congo: el govern ha de celebrar eleccions a 23 Desembre 2018

El Parlament Europeu lamenta que la República Democràtica del Congo (RDC) no hagi celebrat eleccions per la data límit 2017 i demana al seu president, Joseph Kabila, i el seu govern que garanteixin la celebració de les eleccions presidencials i legislatives del 23 de desembre de 2018. Afegeixen que qualsevol contribució de la UE al procés electoral ha de condicionar-se a mesures governamentals concretes que demostrin la voluntat política de celebrar les eleccions al desembre de 2018, inclosa la publicació d'un pressupost electoral realista.

Els diputats europeus demanen a les autoritats congoleses que alliberi tots els presos de consciència i que duguin a terme una investigació independent sobre la violenta repressió de les manifestacions de desembre 2017. El Parlament Europeu insta també a la Cort Penal Internacional ia l'ONU a investigar les demandes presentades per la Federació Internacional per als Drets Humans (FIDH), que diu que les forces de seguretat congoleses i les milícies governamentals estan cometent crims contra la humanitat a la província de Kasai, on 40 S'han descobert els llocs de les terres de masses. Per combatre l'escalada de la epidèmia de còlera a la RDC, els diputats europeus demanen a la UE i els seus estats membres que incrementin l'ajuda financera i humanitària a través d'organitzacions de confiança.

El govern nigerià ha d'intensificar els esforços de seguretat

El Parlament Europeu expressa una profunda preocupació per la situació de seguretat a Nigèria. Els eurodiputats insten al president Muhammadu Buhari i al seu govern a:

  • Abordar la creixent violència interètnica entre les comunitats pastorals i els agricultors mitjançant la negociació d'un marc de política nacional que protegeixi els interessos dels dos grups;
  • intensificar els esforços per aturar els atacs contra cristians i musulmans;
  • proporcionar suport psicosocial a les víctimes de la radicalització Boko Haram;
  • reformar les forces de seguretat estatals de Nigèria i investigar els abusos comesos per funcionaris de seguretat, com ara assassinats extrajudicials, tortures i detencions arbitràries;
  • implementar una moratòria sobre la pena de mort, amb vista a la seva abolició.

D'altra banda, els diputats europeus demanen a la Comissió de la UE i al Servei Europeu d'Acció Exterior que vigilin la reinserció dels retornats nigerians de Líbia, assegurant que els fons de la UE es gastin de manera eficaç i es mantingui al Parlament Europeu informats sobre les mesures de reintegració.

Xina ha d'alliberar activistes de drets humans

El govern xinès ha de publicar al blogger Wu Gan, l'activista pro-democràtic Lee Ming-che, el defensor del dret tibetà Tashi Wangchuk, el monjo tibetà Choekyi i tots els detinguts pel seu treball en drets humans, diuen els eurodiputats. A l'espera del seu alliberament, afegeixen, no han de ser sotmesos a tortures ni maltractaments i han de tenir accés a familiars i advocats de la seva elecció.

Els eurodiputats demanen una investigació sobre les denúncies de que els interrogadors han utilitzat la tortura per forçar la confessió de l'advocat de drets humans Xie Yang, que va ser condemnat a 26 December 2017 però exonerat de sancions penals després de declarar culpables els càrrecs de subversió.

Els diputats expressen la seva preocupació perquè l'adopció de lleis de seguretat a la Xina afectarà a les minories, en particular la Llei contra el terrorisme, que podria conduir a la penitència de l'expressió de la cultura tibetana i el budisme i la Llei de gestió exterior de les ONG que posa grups de drets humans sota control governamental. El Parlament Europeu convida a l'Alt Representant Mogherini i als estats membres de la UE a adoptar les conclusions del Consell d'Afers Exteriors sobre la Xina, que uniria els estats i les institucions de la UE a un enfocament comú envers els drets humans a la Xina, evitant així iniciatives unilaterals o actes que podrien menyscabar efectivitat de l'acció de la UE.

Les tres resolucions van ser aprovades per un concert de mans el dijous (18 de gener).

Més informació

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Parlament Europeu, Nigèria, Tibet